Desi zona Galatiului este, pentru turisti, una de tranzit intre Delta, Litoral si Valea Prahovei sau nordul Moldovei, incep sa apara si puncte de atractie care sa justifice cel putin o escala. Chiar daca a fost facuta o incercare de organizare a unei retele de 16 pensiuni, iar investitiile au costat consiliul judetean cateva miliarde bune, sistemul nu a prins, in primul rand pentru ca acestea erau plasate de-a lungul soselei Galati-Tecuci, iar "agroturismul la sosea" nu a atras pe nimeni.
In satele galatene, dincolo de drumul national, tranzitat anual de sute de mii sau poate chiar milioane de turisti, turistul poate recurge la un gen de agroturism neorganizat. Este cazul comunei Costache Negri, unde, de cativa ani, cel putin 150 de familii din localitatea franceza La Roche sur Yon vin sa isi petreaca macar o parte din vacanta de vara. Francezii au descoperit comuna in 1990, cand au venit cu primele transporturi cu ajutoare. Reprezentantii lor au fost uimiti de faptul ca aici, la Conacul de la Manjina, cum se numea odinioara comuna, a fost hotarata Unirea Principatelor, de catre tinerii pasoptisti educati la Paris. Documentele din casa memoriala, majoritatea in franceza, si mobilierul i-au convins ca acel moment istoric are o puternica legatura cu Franta, ca reformele erau inspirate din Franta acelor vremuri. Cei veniti cu ajutoare in 1990, au revenit cu familiile si, in timp, vacanta la Costache Negri a devenit o atractie pentru francezi. Apoi, a fost incheiata o relatie de infratire intre cele doua localitati, iar legaturile dintre acestea devenit mult mai stranse: francezii au investit in dispensarul din comuna si in construirea unui camin cultural modern, iar zeci de sateni din Costache Negri au invatat franceza pentru a putea conversa cu oaspetii lor.
Apreciaza istoria si vinul
Francezilor din La Roche le place vacanta in gazda la satenii din Costache Negri, pentru bucataria specifica si vinurile zonei, mult apreciate in special de gurmanzi. Punctul de atractie al comunei situate la 40 km de Galati este Conacul lui Costache Negri, locul in care se intalneau fruntasii generatiei pasoptiste pentru a discuta principiile reformelor ce au aparut ulterior in documentele programatice ale revolutiei de la 1848, dar tot aici a fost pus la cale si proiectul Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca. In anii 1840-1857, invitatii lui Negri la acest conac erau Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, Ion Ghica, Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Alecu Russo si multi altii. In "Istoria Literaturii Romane", George Calinescu il citeaza pe Alecsandri, care spunea ca pe atunci existau doua puncte in care se intalneau tinerii acelei generatii, in cartierul studentesc din Paris si Conacul de la Manjina, si tot Alecsandri spune ca la acele intalniri se faceau "praznice homerice, expeditii cinegetice in goana cailor peste campuri si hore uriase in care se invalmaseau tarani si boieri".
Distractie… pasoptista
Se poate spune ca pasoptistii descoperisera de la acea vreme placerile pe care astazi noi le cautam in pensiunile agroturistice, iar francezii din La Roche sur Yon le-au gasit, aproape din intamplare, la Costache Negri. In zona mai sunt si alte obiective care ar putea fi vizitate.