Folosind un sistem de comutator genetic, o echipă de cercetători a inversat cu succes un tip de leucemie la șoareci. Ei au descoperit că pot comuta o genă specială, cunoscută pentru facilitarea dezvoltării de tumori, declanșând celulele canceroase să își reia dezvoltarea normală, ceea ce duce la remisiunea bolii.
Leucemia este un grup de cancere al celulelor de sânge care în general începe în măduva osoasă. Leucemia limfoblastică acută de tip B (B-ALL) este cea mai comună formă de leucemie la copii care este caracterizată de acumularea celulelor nediferențiate numite limfoblaste. Aceste celule se diferențiază (ajung la maturitate) în celulele albe ale sângelui numite leucocite, dar B-ALL le oprește în starea imatură în care se multiplică incontrolabil, formând tumori care interferează cu producția normală de celule sanguine.
Este cunoscut faptul că mutația unei gene numite Pax5 este critică în dezvoltarea B-ALL atât la șoareci, cât și la oameni, totuși se știu foarte puține lucruri despre cum pierderea acestei gene contribuie la inițierea și progresia acestei boli.
Pax5 este un tip de genă care suprimă tumorile care reglează negativ replicarea celulelor și, astfel, inhibă dezvoltarea tumorilor. Până acum s-a descoperit că aceste gene sunt pierdute sau neactivate într-o varietate de cancere și, prin urmare, se fac studii pentru a găsi o cale de a le reactiva.
Pentru a investiga rolul lui Pax5 în B-ALL, cercetătorii conduși de Dr. Ross Dickins de la Institutul Walter și Eliza Hall au adoptat un sistem de comutator genetic numit interferență RNA pentru a reversa expresia Pax5 în măduva șoarecilor. Atunci când gena nu era prezentă șoarecii au făcut B-ALL, dar atunci când a fost repornită, șoarecii au intrat în remisie, iar celulele tumorale au scăpat de proprietățile canceroase.
"Împreună cu alte modificări genetice, dezactivarea Pax5 transformă celulele din sânge în celule de leucemie, ceea ce a mai fost demonstrat. Totuşi, noi am arătat pentru prima dată că reactivarea lui Pax5 a transformat celulele înapoi, pierzându-şi proprietăţile canceroase, vindecând leucemia. Ceea ce a fost interesant a fost faptul că doar reactivarea lui Pax5 a fost suficientă pentru a normaliza celulele de cancer, în ciuda altor moficări genetice."
Conform lui Dickins, această cercetare ajută mult la înţelegerea rolului Pax5 în dezvoltarea tumorilor. Acesta a menţionat că, chiar dacă pacienţii care suferă de B-ALL au o prognoză destul de bună, tratamentele existente sunt departe de a fi perfect luând în considerare efectele lor secundare, astfel că acest nou tratament ar putea fi o variantă mai bună.
“Prin înţelegerea mecanismelor prin care pierderea Pax5 cauzează leucemia, putem începe să dezvoltăm medicamente care ar putea avea acelaşi efect ca restaurarea funcţiei Pax5.”