22.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialComunismul, la export

Comunismul, la export

Prima editie a Festivalului International de Literatura a adunat la Clubul Taranului Roman nume importante din literatura contemporana a Estului.

"Zile si nopti de literatura", festivalul de la Neptun dedicat scriitorilor, are in fine un concurent serios la Bucuresti. Avand in spate o editura privata (Polirom), si nu un sindicat (Uniunea Scriitorilor), fiind targetat pe scriitorii tineri, asumand o agenda mai pragmatica (ce teme ofera Estul scriitorilor, ce anume din Est e exportabil, ce face succesul unor nume de scriitori), festivalul are sanse sa se impuna pe scena culturala. Artele video, dansul contemporan, cinemaul au iesit de cativa ani din inertia postcomunismului, adaptandu-se la mecanismele vestice, intrand in circuit european. Literatura a ramas insa mult in urma – nu a intrat nici in circuit international, nici in dialog cu alte arte.

Miercuri, in special, prezenta publicului a fost neasteptat de numeroasa – spectatorii ocupand si holul de la intrare. O locatie cu faima de cool, o buna promovare si mai ales prezenta unor nume cu lipici (Phillip O Ceallaigh, scriitorul irlandez din Bucuresti, Mitos Micleusanu, creierul din spatele proiectelor Planeta Moldova, Costi Rogozanu, jurnalistul-scriitor, T.O. Bobe) au atras probabil oamenii spre acest eveniment.

Irlandezul a fost de la distanta vedeta serii, editura Penguin publicandu-i al doilea volum de povestiri, "A pleasant light of day" ("Lumina placuta a zilei"). Programul a cuprins nu mai putin de trei momente dedicate irlandezului, astfel incat parea mai mult un program de lansare a unui volum care nu a fost tradus inca decat un festival "generalist". De altfel, acesta e singurul repros care poate fi adus acestei editii – prezenta in program doar a autorilor editati de Editura Polirom.

Tema dezbaterii care a urmat se anunta tentanta – ce are de oferit Europa de Est unui tanar scriitor, ca sursa de inspiratie. Intrebarile moderatorilor au fost insa mai putin aplicate, in logica veche a bucatariei scriitorului (de ce scrii?, care e scriitorul favorit? etc) sau a metaforei netintite (care e razboiul tau personal?). Ce ar putea diferentia acest festival de cel al seniorilor de la Neptun ar trebui sa fie tocmai ancorarea in prezent si societate. Doar O Ceallaigh si Costi Rogozanu au reusit sa evite capcana  discursului steril – la intrebarea cu scriitorul favorit, O Ceallaigh a dezmortit atmosfera spunand ca Dumnezeu, in calitate de scriitor al Vechiului Testament; la metafora razboiului personal a afirmat ca razboaiele lui s-au terminat dupa ce si-a publicat cartea de debut – "dupa aceea am gasit un loc de munca lejer, unde nu sunt dat afara daca beau sau intarzii, plus ca pot in orice moment sa gasesc un alt job"; dincolo de teribilismul raspunsului, e meritul de a aduce discutia cu picioarele pe pamant.

 

Costi Rogozanu a spus ca razboiul lui este cu literatura care incearca sa se vanda la export supralicitand cliseele exotismului romanesc, "culoarea locala" – strategie pe care a comparat-o, ulterior, cu obiceiul de a intampina turistii occidentali cu programe folclorice incluzand falsi tarani imbracati in costume populare. Mitos Micleusanu s-a pierdut la aceasta intrebare, "e o intrebare absurda", a balbait. T.O. Bobe a afirmat ca nu se considera nici scriitor, nici din Europa de Est. "Nu vreau sa ma consider roman, ci om", in sensul ca literatura pe care o scrie tinteste adevaruri general-umane – iar culoarea locala e, asa, un fel de accident necesar. Spre sfarsit, a vorbit si Silviu Lupescu, directorul de la Polirom – ca la recentul targ de carte de la Frankfurt editorii straini prestigiosi au aratat un interes neobisnuit pentru literatura romana, care intra si ea, in fine, in zona euro.

Invitatii serii de joi au fost polonezul Wojciech Kuczok si Juli Zeh, din fosta Germanie de Est, Cezar-Paul Badescu, Simona Popescu, Elena Vladareanu, iar tema discutiei identitatea prezenta si trecuta a estului si exportabilitatea ei sub forma literara. Ultima seara, "Spre Vest" i-a avut ca invitati pe Attila Bartis si Gyorgy Dragoman din Ungaria, iar din Romania – pe Florin Lazarescu, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici. Tema a fost secretul succesului international al autorilor est-europeni.

Cele mai citite

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ