In Romania, de la isteria telefoniadei cauzate de un banal cutremur pana la un blocaj major al liniilor fixe si mobile este un pas infim. Grav nu este ca oamenii n-au mai putut afla imediat cum au suportat rudele cutremurul, avertizeaza specialistii, ci faptul ca serviciul 112 nu a mai putut fi apelat sau ca toate statiile seismice si sistemele de avertizare seismica din Romania functioneaza pe linii de comunicatii comerciale. De ce? Pentru ca liniile dedicate sau prin satelit costa prea mult. In timp ce ministrul de Interne, Dan Nica, a ordonat o ancheta la companiile de telecomunicatii, pentru a afla cauzele blocajului, reprezentantii firmelor de telecom dau vina pe suprasolicitarea retelelor de catre abonati.
"Problema e ca la un cutremur mare, de 7 grade pe scara Richter, pica tot. Se face intuneric", caracterizeaza specialistii situatia telecomunicatiilor strategice. Sistemul de avertizare seismica, inaugurat in 2002, nu a fost implementat la nivel national nici pana astazi. Sambata seara, locuitorii blocurilor clasificate de autoritati ca fiind cu risc seismic ridicat au avut din nou parte de senzatii tari. Telefoanele blocate au fost ultima lor grija. Numai in Bucuresti exista peste 100 de blocuri care ar trebui sa poarte "bulina rosie". In caz de cutremur puternic, Capitala va fi cea mai afectata, pentru ca are cele mai multe cladiri subrede. In ultimii 20 de ani, autoritatile au consolidat doar 14 imobile.
Pofta de comunicare a romanilor explodeaza de regula in doua situatii: sarbatorile si cutremurele, fie ele si unele banale de 5,3 grade, precum cel de sambata seara. De Revelion si de cutremur, telefonia din Romania intra in moarte clinica. In timp ce marii operatori spun ca situatia este normala, pentru ca retelele devin supraincarcate si se blocheaza, ministrul de Interne, Dan Nica, a ordonat un control la companiile de telecomunicatii, pentru a stabili cauzele blocajului. "In intervalul de timp imediat dupa cutremur, traficul in retea a crescut cu mult peste 100% fata de o zi obisnuita", explica Cristina Popescu, purtator de cuvant al Romtelecom, care sustine ca reteaua a ramas functionala la nivel national, blocaje inregistrandu-se numai in Bucuresti, timp de "cateva zeci de minute dupa eveniment". Reprezentantii Cosmote si Vodafone au pus si ei blocajul pe seama supraincarcarii, iar celelalte companii de telecomunicatii nu au putut fi contactate.
Specialistii explica insa ca buba telecomunicatiilor pe timp de cutremur nu trebuie cautata de autoritati in pofta de nestavilit a romanilor de a afla cum si-au petrecut cutremurul rudele si prietenii. Marea problema este ca puncte nevralgice precum sistemul de urgenta 112 sau statiile de avertizare seismica pica si ele, pentru ca functioneaza pe aceleasi linii comerciale ca si telefoanele romanilor vorbareti. "Probleme au fost si la sistemul 112, pentru ca multi au sunat ca sa intrebe daca s-a intamplat ceva la cutremur, nu ca sa anunte vreo urgenta. Legaturile lor telefonice catre dispeceratul nostru au fost si ele afectate", ne-a declarat Catalin Eftene, purtator de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta Bucuresti (IGSUB).
Chiar daca sistemul de comunicatii intern al IGSUB functioneaza prin statii radio speciale, neafectate de supraincarcarea retelelor comerciale, legatura dintre Urgentele 112 si IGSUB se face tot pe liniile companiilor de telefonie. "Ar fi bine ca in astfel de situatii, sa nu se aglomereze liniile 112 pentru chestiuni inutile", mai spune Eftene. Se poate insa si mai rau. Una dintre institutiile care au fost afectate de blocajul telecomunicatiilor a fost si Institutul National pentru Fizica Pamantului, unde sunt centralizate toate datele seismice din Romania si de unde sunt emise semnale de avertizare catre institutii internationale sau catre Centrala Nucleara de la Cernavoda. "Nu am mai putut comunica cu nimeni, iar cutremurul de sambata a fost o banalitate care nu merita nici o atentie. Asa cum suntem noi, romanii destepti, am intrat toti sa vorbim.
Problema e ca la un cutremur mare, de 7 grade pe scara Richter, pica tot. Se face intuneric", caracterizeaza situatia telecomunicatiilor strategice directorul Institutului, profesorul Gheorghe Marmureanu. El spune ca in momentul actual, nici una dintre cele aproximativ o suta de statii seismice din Romania nu este conectata la unitatea centrala a Institutului prin linii dedicate sau prin satelit, ci toate folosesc liniile comerciale ale companiilor de telecomunicatii, care pica pana si de Revelion. "O linie dedicata, prin satelit, costa mult, cam 300 de euro pe luna pentru fiecare statie. Dar Guvernul nostru este interesat de alte chestiuni, politicienii se gandesc ca mai e timp pana vine un cutremur de 7 grade", ne-a declarat Marmureanu. In Bucuresti exista aproximativ 60 de aparate care culeg date seismice. Comunicatia cu ele este asigurata de o antena a Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), "dar uneori nici ei nu fac fata la cererea noastra", mai spune Marmureanu.
Institutul condus de Gheorghe Marmureanu are si un sistem de avertizare seismica, bazat pe datele culese din toata tara. El beneficiaza de o linie speciala de comunicatii doar catre Centrala Nucleara de la Cernavoda. Este insa o picatura intr-un ocean, da de inteles Marmureanu: in alte tari, sistemul de distributie de gaze si de electricitate, protectia civila, guvernul, presedintia, orasele mari si spitalele sunt toate conectate la institutele seismice, pentru a fi avertizate si a lua masuri de protectie. In Romania, "sistemul nu functioneaza", spune Marmureanu. z
» Sistemul radio
Vasile Ciobanita, secretar general al Federatiei Romane de Radioamatorism, considera ca liniile de telecomunicatii ale institutiilor strategice ar trebui asigurate, pe timp de cutremur si alte catastrofe, prin sisteme complementare: statii radio si linii comerciale. "Altfel, retelele comerciale rezista cam la 50%-80% grad de incarcare. Ele nu se defecteaza, dar capacitatea lor e depasita, pentru ca imediat toata lumea vrea sa vorbeasca cu toata lumea. Daca o statie de telefonie e afectata de cutremur, problema devine grava", spune Ciobanita. Comunicatiile radio au avantajul ca nu sunt dependente de aparate si receptori intermediari, in schimb au limitari de distanta si de frecventa.
"Toata noaptea nu am dormit de teama unei replici a cutremurului"
600 de cladiri ar putea deveni moloz la un seism major