În decembrie 2015, peste 380.000 de gălăţeni vor avea locuinţele racordate la reţelele de apă şi canalizare, având astfel acces la condiţii de trai civilizate, aşa cum este normal într-o ţară europeană.
Administraţia operatorului regional Apă Canal SA Galaţi a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, stadiul realizării Proiectului „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi”, cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial ”Mediu” 2007-2013, Axa prioritară 1. Valoarea totală a proiectului este de 507.718.000 lei fără TVA, din care valoarea eligibilă conform POS Mediu este de 456.706.000 lei, fiind împărţită pe trei surse de finanţare: 421.857.000 lei – finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 64.519.000 lei – finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 9.926.000 lei – contribuţie asigurată de la bugetele localităţilor beneficiare. Apă Canal SA Galaţi asigură finanţarea unor lucrări în valoare de 55.435.000 lei.
Potrivit managerului de proiect, Carmen Condurache, proiectul presupune lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în 5 aglomerări urbane din judeţul Galaţi, formate din 11 localităţi. Acestea sunt municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Târgu Bujor, aglomerarea, Lieşti formată din comunele Barcea, Drăgăneşti, Iveşti, Lieşti şi Umbrăreşti şi aglomerarea Pechea, formată din comunele Cuza Vodă, Pechea şi Slobozia Conachi. Potrivit studiului de fezabilitate, populaţia care va beneficia de extinderea reţelelor de apă şi canalizare este cifrată la 387.775 locuitori. Proiectul va fi finalizat la data de 31 decembrie 2015.
Extindere a reţelelor cu 580 kilometri
În cadrul proiectului vor fi reabilitate şi dotate cu echipamente 126 de captări subterane de apă, vor fi reabilitate 7,2 kilometri conducte de aducţiune şi vor fi extinse conductele de aducţiune a apei cu alţi 4,5 kilometri. Reţele de distribuţie a apei vor fi extinse cu 235 de kilometri, fiind branşate la reţea 13.810 gospodării. Reţelele de canalizare vor fi extinse cu 347 kilometri, vor fi reabilitate două staţii de tratare şi vor fi construite trei staţii noi. Vor mai fi construite 56 de staţii de pompare a apei uzate şi patru puncte de monitorizare şi control a apelor uzate. Au fost realizate toate procedurile de achiziţii, toate contractele fiind în stadiul de execuţie a lucrărilor. La finalizarea proiectului, în decembrie 2015, în cele cinci aglomerări din judeţul Galaţi gradul de acoperire cu servicii de distribuţie a apei potabile şi preluare a apelor uzate va ajunge la 97%.
Proiect bazat pe modelări hidraulice
Pentru optimizarea funcţionării sistemelor de apă şi canalizare vor fi realizate, în cazurile a zece din localităţile beneficiare, modelări hidraulice: „Din punctul de vedere al asistenţei tehnice pentru managementul proiectului avem mai multe activităţi. Pe activitatea doi, modelarea hidraulică pentru aglomerările urbane din judeţ, respectiv Tecuci, Tg Bujor, Pechea şi Lieşti, am colectat foarte mare parte din date pentru situaţia existentă şi acestea au fost implementate într-un sistem soft pentru GIS şi au fost implementate şi în sistemul de modelare hidraulică. Au fost achiziţionate echipamentele şi s-a realizat programul de instruire. La sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie vor fi finalizate modelele hidraulice pentru cele patru aglomerări. Pentru cea de a cincea aglomerare, municipiul Galaţi, modelarea hidraulică a fost realizată în cadrul proiectului ISPA”, ne-a declarat Mugurel Ilie, liderul de echipă din cadrul contractului de Asistenţă Tehnică pentru Managementul Proiectului şi Supervizarea Lucrărilor.
În cadrul proiectului a fost reactualizat „Masterplanul” pentru gestionarea resurselor de apă în judeţul Galaţi până în anul 2037, această operaţiune fiind finalizată în luna septembrie.