Curtea de justitie de la haga a anuntat ca pe 3 februarie va pronunta verdictul in procesul Romaniei impotriva Ucrainei in problema Insulei serpilor. Disputa priveste frontiera maritima dintre cele doua state, chestiune nerezolvata in ciuda Tratatului de baza din 1997 si a mai mult de 30 de runde de negocieri.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu, agentul Romaniei in procesul de la Haga, spune ca "orice decizie a Curtii este mai avantajoasa pentru Romania decat solutia oferita de Ucraina la negocieri". In plus, o data ce linia de demarcatie dintre cele doua state va fi stabilita, Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona, ceea ce inseamna reducerea dependentei energetice.
Cei 15 judecatori ai Curtii de Justitie ONU s-au pronuntat ieri asupra argumentelor celor doua parti, votand prin ridicare de maini. Pana pe 3 februarie verdictul va capata forma scrisa, va fi motivat si va fi anuntat in sedinta publica. Pana atunci, el va fi pastrat secret, inclusiv fata de parti. Agentul Romaniei la proces, Bogdan Aurescu, spune insa ca verdictul Curtii nu va da castig de cauza pe deplin nici unei parti: "Probabil ca nici harta Bucurestiului si nici harta Kievului nu vor fi consfintite de Curtea de la Haga. Nici nu se va taia in doua teritoriul in discutie, ci se va lua o decizie in concordanta cu jurisprudenta internationala", a explicat el pentru "Romania libera".
Miza neintelegerilor este o suprafata de 12.000 de kilometri patrati in Marea Neagra, in jurul Insulei serpilor. Kievul a incercat sa demonstreze ca este vorba de o insula ucraineana locuita, in timp ce Romania vorbeste despre o stanca ceva mai mare, care a fost lasata Romaniei, de altfel, prin Tratatul de la Paris din 1947.
Hotararea Curtii de la Haga este definitiva si obligatorie. In cazul in care una dintre parti refuza sa aplice decizia, situatia ajunge in atentia Consiliului de Securitate ONU. O astfel de situatie apare insa foarte rar si este extrem de putin probabila in cazul de fata.