Aseara, parlamentul bulgar s-a reunit in vederea investirii noii coalitii guvernamentale, ce reuneste pentru prima oara adversari istorici, care, lasand in urma trecutul, au acceptat sa imparta puterea in numele viitorului european.
Luni, cele trei mari partide din tara vecina au decis formarea unei coalitii de guvernare conduse de socialistul Serghei Stanisev, punand astfel capat celor sapte saptamani de blocaj politic ce ameninta sa duca la amanarea aderarii la UE la data programata, la 1 ianuarie 2007. Socialistii (PSB), castigatori ai alegerilor din 25 iunie, dar fara a avea o majoritate clara, au fost de acord sa guverneze alaturi de Miscarea Nationala Simeon al II-lea (NMS), a fostului premier bulgar Simeon de Saxa-Coburg, si de gruparea politica a etnicilor turci (MRF), principala minoritate etnica din Bulgaria. Negocierile pentru semnarea unui pact similar au esuat luna trecuta, in special din cauza cererilor NMS ca fostul monarh sa-si pastreze functia de premier al guvernului de la Sofia. Criza politica a marcat esecul a doua tentative de formare a unui guvern, cele trei partide reusind pana la urma sa ajunga la un compromis al ultimei sanse, care evita noi alegeri cu rezultate incerte.
Criza a blocat insa reformele, in special in domeniul juridic, cerute de Bruxelles, noul executiv urmand sa le realizeze de urgenta, inaintea raportului definitiv al Comisiei Europene din 25 octombrie. In caz contrar, aderarea Bulgariei risca sa cada sub incidenta invocarii clauzei de salvgardare. Bruxellesul a atras atentia Sofiei ca daca nu va forma cat mai repede un nou executiv si nu va definitiva reformele legislative si administrative curand, aderarea tarii va fi amanata pentru 2008. Analistii sustin ca noul cabinet ar trebui sa se bucure de sprijin deplin pentru a promova rapid masurile cerute de UE, inainte de sfarsitul lunii septembrie, si au avertizat ca luptele politice interne ar putea ramane o problema. Biroul Gallup din Sofia aprecia ca actuala coalitie sporeste semnificativ sansele Bulgariei de a adera la timp la Uniunea Europeana, deoarece va avea asigurata majoritatea parlamentara in vederea implementarii schimbarilor in domeniile-cheie, indeplinand astfel cerintele UE.
Sunt politologi care sustin chiar ca aceasta coalitie tripartita reprezinta semnul marii reconcilieri nationale dupa exemplul Spaniei post-Franco, in timp ce altii estimeaza ca impartirea puterii „in trei” este ceva mai bine decat „in doi” in ochii electoratului partidelor in cauza. Alegatorii in varsta ai PSB au fost formati sub fostul regim comunist in spiritul nationalist si antimonarhist. Minoritatea turca era prezentata la acea vreme drept „a cincea coloana” a Turciei, dupa cinci secole de dominatie otomana, fiind suspectata ca are revendicari separatiste. Asa cum declara Simeon de Saxa-Coburg, aceasta larga coalitie este un progres in capacitatea mentala de a se uni pentru realizarea prioritatilor tarii. Este un moment istoric, care da un semnal pozitiv catre Europa.