Silviu Dumitrache, un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca, este considerat nr. 3 în serviciul secret al Internelor, unde ocupă funcția de șef al contrainformațiilor. Procurorii anticorupţie susţin că ar fi fost complice la unele deturnări de fonduri din dosarul lui Gabriel Oprea. În ciuda probelor, însă, Direcţia Naţională Anticorupţie a decis să nu-l pună sub acuzare.
Serviciul secret al Ministerului de Interne (Departamentul de Informații și Protecție Internă – DIPI, fosta unitate „Doi și-un sfert“) este implicat într-un uriaș scandal de corupție. Au fost puși sub acuzare de către Direcția Națională Anticorupție nu mai puțin de 24 de ofițeri, printre ei chiar foști șefi: comisarul-șef Rareș Văduva, chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, chestorul principal de poliție Gelu Marin Oltean, chestorul Nelu Zărnică, comisarul-șef Gheorghe Popa și comisarul-șef Ioan Dorin Popa. Toți, susține DNA, se lăfăiau pe banii alocați informatorilor DIPI. În același dosar, au fost puși sub acuzare și miniștrii de Interne Gabriel Oprea și Petre Tobă, care și-au dat demisia unul după altul. Pe lângă sutele de mii de lei cheltuite fictiv pe informatori și echipamente, dosarul a amorsat bomba achiziției ilegale a unei limuzine Audi de circa 100.000 euro pentru Gabriel Oprea.
Comisarul-șef Silviu Dumitrache, director general al Direcției Protecție Internă din DIPI, adică șeful contrainformațiilor, apare în rechizitoriul cauzei ca fiind complice la cheltuirea fictivă a unor fonduri. Cu toate acestea, deși ar fi trebuit să fie primul care să descopere ilegalitățile, DNA nu l-a pus sub acuzare.
Cursuri ținute de ofițeri pensionari pe banii informatorilor
Procurorii anticorupție au finalizat rechizitoriul în cazul scandalului de corupție de la DIPI pe 10 mai 2016. În document sunt descrise cu lux de amănunte faptele șefului contrainformațiilor din serviciul secret al Internelor, Silviu Dumitrache. Culmea, acesta avea toate motivele să ancheteze ilegalitățile de la „Doi și-un sfert“, datele fiind deja descoperite de către o comisie de control al fondurilor operative de la DIPI. Comisia de control a constatat că există multiple cazuri grave de deturnare de fonduri: achiziții de telefoane scumpe, mobilier, articole sportive, încălțăminte și băuturi alcoolice fără nici o legătură cu activitatea „Doi și-un sfert“. Unul din cazurile descoperite de către comisia de control viza participarea a aproape 50 de ofițeri la un curs de pregătire profesională care ar fi fost plătit din banii alocați pentru a plăti informațiile obținute de surse, susțin anchetatorii. De fapt, fondurile ar fi fost folosite pentru a plăti instructorii cursanților, care erau ofițeri de informații ieșiți la pensie. “Cu toate acestea, s-au întocmit documente contabile care atestau recompensarea unor surse reale pentru furnizare de informații, în realitate fiind vorba despre niște jocuri de rol între cursanți și instructori”, potrivit rechizitoriului DNA.
Altruist cu șeful său
Martorii din dosarul DNA susțin că șeful DIPI la acel moment, Gheorghe Nicolae, afirmase că și-ar fi asumat răspunderea pentru acele cheltuieli, pe care le considera legale. Dar, pe 21 decembrie 2015, Gheorghe Nicolae s-ar fi răzgândit și i-ar fi cerut adjunctului său, Rareș Văduva, să remedieze situația și, în cazul în care cheltuielile s-ar fi făcut nejustificat, să fie plătite. „Văduva Rareș a ripostat, susținând că nu e în măsură să solicite ofițerilor care au participat la pregătire să returneze acei bani, întrucât aceștia nu avuseseră putere de decizie în raport cu procedura respectivă. Ulterior, Dumitrache Silviu, șeful Direcției Generale de Protecție Internă, s-a oferit să plătească din banii personali contravaloarea cursurilor respective“, se arată în rechizitoriul DNA. Ceea ce demonstrează că Silviu Dumitrache nu doar că ar fi știut de problemă, dar și că n-ar fi făcut nici un efort să lămurească contextul legal și să ia măsuri. Pe de altă parte, gestul „amabil” al lui Silviu Dumitrache ridică multe semne de întrebare, putând fi interpretat ca o mână de ajutor dată lui Gheorghe Nicolae, cel care-l numise șef al contrainformațiilor.
Ar fi acoperit ilegalitățile cu hârtii mincinoase
Pe 30 decembrie 2015, adjunctul DIPI, Rareș Văduva, i-a convocat pe „Ionescu Claudiu“ (numele fictiv acordat martorului protejat al DNA – n.r.) și pe Marius Alexandru Zaharie, în calitate de membri ai comisiei de control, în biroul său. Acolo s-ar fi aflat și Silviu Dumitrache, care susținea că dorește să găsească o soluție legală pentru decontarea acelor cursuri de pregătire profesională din fondurile operative. „Ionescu Claudiu“, însă, a reluat punctul de vedere al comisiei de control: nu mai putea fi apreciată ca legală o situație în care erau deja întocmite acte.
Dar directorul general al Direcției Protecție Internă nu s-ar fi lăsat: potrivit rechizitoriului DNA, soluția salvatoare la care s-a gândit numărul 3 din DIPI a fost întocmirea unui document scris, pe care l-ar fi transmis comisiei de control. În document, Silviu Dumitrache a menționat că s-a comis o eroare materială și că, în realitate, cheltuielile decontate din fondurile operative trebuia să fie făcute fără documente justificative, în mod greșit folosindu-se temeiul legal al recompensării surselor. Desigur, acesta știa că nu fusese vorba de nici o „eroare materială“. Practic, șeful contrainformațiilor din „Doi și-un sfert“ nu făcea decât să-și acopere colegii, în ciuda unor documente care nu lăsau loc de dubiu.
Procurorul a reținut în rechizitoriu că, prin întocmirea acestui document, s-a urmărit convingerea comisiei de control că situația ar fi fost una legală. Dar membrii comisiei au considerat că nu era posibilă remedierea în această modalitate a ilegalității comise, așa că au menținut, în a treia variantă a notei de constatare, situația cursurilor de pregătire profesională. Însă au adăugat mențiunile corespunzătoare referitoare la întocmirea acelui document de îndreptare a erorii materiale, semnat de Silviu Dumitrache.
Neregulile referitoare la cursul ofițerilor i-au fost prezentate ministrului Petre Tobă pe 18 ianuarie 2016. Dar, ministrul a pus batista pe țambal, în loc să dispună cercetarea administrativă, așa cum era legal.
Ministerul de Interne nu a răspuns, până la închiderea ediției, solicitării „României libere“ cu privire la situația juridică a lui Silviu Dumitrache.
Fiu de securist. Condamnat pentru mită și trafic de influență
Silviu Dumitrache, fiul colonelului (r.) Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova, cunoscut ca un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță, este ginerele sindicalistului Liviu Luca. Înainte să ajungă șeful contrainformațiilor în serviciul secret de informații al Internelor, Silviu Dumitrache era ofițer la Sectorul Informații Economico-Strategice. Un domeniu de care era foarte interesat și socrul său, Liviu Luca, condamnat la o pedeapsă de șase ani cu executare în dosarul devalizării companiei Petromservice, alături de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu (care a primit o pedeapsă cu executare de șase ani și două luni).
Tatăl lui Silviu Dumitrache, colonelul (r.) SRI Gheorghe Dumitrache, a fost condamnat în 2012, împreună cu generalul (r.) SRI Ovidiu Soare, la trei ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii de la instanța supremă. În același dosar a fost achitat Emil „Cico“ Dumitrescu, fost consilier prezidențial.
Gheorghe Dumitrache a lucrat, înainte de 1989, pentru Securitate. Când, printre altele, răspundea și de Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe vremea când Liviu Luca era liderul studenților petroliști.