In Romania marile dosare de coruptie se transeaza in Parlament. Asa vor politicienii si asa a hotarat Curtea Constitutionala, formata din fosti membri de partid si clientii acestora. Camera Deputatilor si Senatul urmeaza sa voteze in plen daca un fost sau actual ministru poate sau nu sa fie trimis in judecata pentru faptele comise. Justitia este inlocuita cu votul politic. Iar principiul "corb la corb nu-si scoate ochii" a fost deja verificat atunci cand procurorii au cerut perchezitie in casele fostului premier Adrian Nastase, iar deputatii au respins aceasta solicitare. Parlamentarii si-au construit un sistem legislativ de autoprotectie prin care sunt pusi la adapost de justitie, prin care orice acuzatie trebuie validata politic, prin care orice hotie poate fi ascunsa, camuflata, stearsa sau tinuta departe de procurori. Deocamdata Mitrea, Pacuraru si seres asteapta rabdatori sa fie supusi testului politic cu speranta bine intemeiata ca lucrurile vor fi rezolvate dupa alegerile generale de la sfarsitul acestui an. Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Parchetul General au cerut Parlamentului sa fie de acord cu trimiterea lor in judecata, dar deputatii si senatorii nu stiu cum sa supuna la vot aceasta pretentie.
In graba lor de a se pune la adapost, parlamentarii au uitat sa stabileasca proceduri clare sau poate au premeditat lipsa acestora tocmai pentru a tergiversa si mai mult aceste cazuri in care sunt implicati lideri importanti ai PSD, PNL si PC. Cei 322 care au pus la cale anul trecut suspendarea presedintelui sunt reprezentati in coalitia candidatilor DNA. Partidele din care provin aproape ca se lauda cu oamenii lor penali. Miron Mitrea este rechemat sa-i organizeze pe social-democrati inaintea marilor batalii din acest an ca rasplata pentru imaginea pe care o arunca asupra PSD, iar Adrian Nastase se pregateste pentru cursa prezidentiala dupa ce a dovedit ca Matusa Tamara era doar un buzunar pentru economiile sale de premier descurcaret. In schimb, Paul Pacuraru este pastrat in fruntea Ministerului Muncii pentru a duce mai departe faima liberalilor dobandita prin filmul in care Decebal Traian Remes primea bani, carnati si palinca. Acuzat de trafic de influenta si dare de mita, senatorul Pacuraru este unul dintre strategii vechi ai PNL, care va candida probabil din nou la Galati in numele liberalilor. Codrut seres ramane si el om de baza pentru partidul-parazit cu care se joaca Dan Voiculescu, poate si fiindca in dosarul sau penal el este doar un pion.
Imperativele categorice ale epocii ii salveaza prin amanare pe acesti penali recunoscuti si asumati de partidele lor ca niste eroi ai catacombelor contemporane. Politicienii sunt incurajati sa se imbogateasca la adapostul legilor supervizate, schimbate si aranjate de Curtea Constitutionala. In Romania democratia devine oportunitate egala cu risc egal pentru toti demnitarii care vor sa intre in topul imbogatitilor. Indiferent de culoare, politicienii sunt satisfacuti ca la sfarsit de mandat s-au pus la adapost. Initiativele de autoprotectie sunt mai ales ale celor 322, cu alte cuvinte, ale pentagonului care intretine guvernarea Tariceanu: PNL, UDMR, PC, PSD, PRM. Chiar daca toti se bucura de alibiurile politice dobandite de acest pentagon, unii profita imediat de ele, fara sentimentul culpei si cu gandul la urmatorul mandat in care vor putea inova alte fantezii legislative. Clasa politica autohtona, chiar daca-si schimba compozitia, isi mentine naravurile, iar tinerii promitatori precum Cristian Boureanu, de la PD-L, invata repede cum sa parvina pe speze de partid.