8.8 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialCompendiu de furat banii europenilor

Compendiu de furat banii europenilor

Utilaje vechi, revopsite şi prezentate ca noi, persoane pe statele de plată care nu fuseseră în România, achiziţii din fonduri UE urmate de redirecţionarea banilor spre buzunarele proprii sunt câteva dintre neregulile depistate în proiectele susţinute de UE, care ar trebui să ne facă mai competitivi economic.

Nici un proiect finanţat de UE nu e de valoare prea mare astfel încât să nu poate fi furat. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a prezentat recent, în cadrul unei conferinţe, o analiză a modului în care beneficiarii unui număr de 19 proiecte europene derulate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS-CCE) au simulat îndeplinirea programelor, scopul final fiind deturnarea fondurilor. Proiectele au valori cuprinse între 10.000 de euro şi un milion de euro. Potrivit Euractiv.ro, situl de internet ce prezintă raportul DLAF, metodele folosite erau dintre cele mai variate. De la falsificări grosolane ale documentelor necesare, precum certificate fiscale, scrisori de garanţie bancară, până la metode precum vopsirea unor utilaje vechi ruginite, prezentate apoi ca fiind noi şi cumpărate din banii UE. 

 

Rugină vopsită

Un raport DLAF întocmit în urma unei vizite pe teren arată: „toate utilajele achiziţionate au un aspect învechit şi/sau semne de uzură care sugerează faptul că sunt echipamente second hand, neeligibile în cadrul proiectului”, „unele dintre utilaje sunt revopsite deşi au fost achiziţionate în 2011″, „noua secţie de producţie realizată prin proiect este la un stadiu nefuncţional, unde cel puţin pe moment nu se produce/repară nici un produs”, „la momentul actual avem doar o hală aproape goală, cu excepţia celor 4 utilaje achiziţionate prin proiect şi unde nu produce nimeni nimic”.

Într-un alt proiect, o firmă a prezentat deconturi incluzând plata unor specialişti care ar fi muncit, timp de câte patru ore pe zi,  la derularea acestuia. DLAF a descoperit însă că la data menţionată în pontaje, persoanele în cauză nu erau în ţară.

În alte cazuri, în urma unor aşa zise achiziţii publice firma beneficiară de fonduri a făcut plăţi către o altă firmă de la care ar fi cumpărat bunuri şi servicii, insă ulterior şefii ultimei firme au vărsat banii înapoi în conturile primilor.

Într-un alt caz, echipa de control care a vizitat un proiect de 6 milioane lei a constatat că „nu au fost respectate etapele procedurii de achiziţie, întrucât nu a fost elaborată documentaţia de atribuire, nu a publicat anunţul de intenţie într-un ziar naţional/local şi nu a transmis invitaţii de participare la cel puţin 3 potenţiali ofertanţi şi că achiziţiile pentru realizarea primului obiectiv s-au făcut prin atribuire directă”,  acestea reprezentând numai o mică parte din problemele acestui proiect. Reprezentanţii companiei au minţit în legătură cu prezenţa în instituţia-gazdă a directorului de proiect.   „Fals si uz de fals”, „nerespectarea achiziţiilor publice” sunt întâlnite la majoritatea proiectelor menţionate.  DLAF cere trimiterea în judecată a celor vinovaţi de aceste nereguli.  

CE a retras până la 25% din bani

POS-CCE e unul dintre cele cinci programe operaţionale pentru care Comisia Europeană a propus retragerea sumelor alocate României. In cazul acestui program, CE a propus corecţii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, până la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiaşi program.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Barcelona 3-1 Espanyol! Victorie clară pentru catalani și un record istoric

FC Barcelona a continuat seria de victorii impresionante în La Liga, câștigând cu 3-1 derbyul cu Espanyol și stabilind cifre impresionante la nivel ofensiv. Barcelona...
00:00:35

VIDEO. Resurse aduse resurse la Valencia după inundațiile mortale

Nava spaniolă "Galicia" a sosit în Valencia, transportând peste 300 de soldați pentru a ajuta zonele care au suferit cele mai grave inundații din...

Margot Robbie, vedeta din „Barbie”, a devenit mamă

Margot Robbie și Tom Ackerley au devenit părinți pentru prima oară, primindu-și cu bucurie primul copil, un băiețel născut pe 17 octombrie. Cu toate că...
Ultima oră
Pe aceeași temă