Scandalul fregatelor britanice vandute Romaniei la un pret exorbitant continua sa faca valuri in presa straina, in timp ce compania britanica implicata in tranzactie, BAE Systems, se confrunta cu dezvaluiri privind metodele sale „neortodoxe” de a incheia contracte. Sub presiune, concernul a anuntat ca va coopera pe deplin cu anchetatorii romani si britanici.
Grupul a difuzat o declaratie in care subliniaza ca, in prezent, se afla sub ancheta Oficiului britanic pentru Fraude Grave in legatura cu acuzatii de fals contabil si coruptie.
Cotidianul britanic „The Times” si agentia Reuters anunta ca atat responsabilii romani din domeniul combaterii fraudelor, cat si cei britanici investigheaza afacerea in care BAE Systems a cumparat navele cu 200.000 de lire sterline, le-a reconditionat, apoi le-a revandut statului roman cu 116 milioane de lire. Politia londoneza a perchezitionat locuinta sotilor Barry si Georgiana George pentru a gasi dovezi legate de traseul celor sase milioane de lire date ca mita unui oficial roman pentru perfectarea tranzactiei.
Ziaristul Rob Evans de la „The Guardian”, cel care a facut primele dezvaluiri in acest caz, a declarat pentru Realitatea TV ca nu stie nimic despre o posibila prietenie intre familia George si Adrian Nastase. De asemenea, nu stie daca spaga de sase milioane de lire a ajuns la o singura persoana. „Informatia privind mita a venit in urma investigatiilor pe care le-am facut la Bucuresti si Londra. Am pus piesele impreuna si am ajuns la cele sase milioane. In guvernul britanic, care a sprijinit financiar afacerea, a fost o discutie. Guvernul a cerut in schimbul sprijinului financiar ca BAE sa dea mai multe detalii despre intermediarul afacerii. BAE a refuzat, dar a admis ca au fost platite sume de bani”, a spus Evans.
„Sfantul comision”
Cel mai mare producator de armament din Marea Britanie a fost acuzat de mai multe ori ca isi obtine contractele prin plata de comisioane grase. „The Guardian” a dezvaluit inca din 2003 ca BAE Systems are conturi secrete in Elvetia si in Caraibe, pe care le foloseste pentru plata de comisioane ilegale, adiacente contractelor din lumea intreaga.
Concernul a fost acuzat ca se foloseste de societati din Insulele Virgine Britanice pentru a masca tranzactiile. Sursa banilor nu mai poate fi descoperita dupa ce fondurile trec prin mai multe companii offshore. Agentii companiei semnau doua contracte: unul oficial, la Londra, celalalt secret, referitor la comision, care ramanea in Elvetia. „Am lucrat pentru multe companii aeronautice, dar BAE este singura care are un asemenea sistem institutionalizat”, declara un agent insarcinat cu plata comisioanelor. Potrivit „The Guardian”, aceste comisioane erau aprobate de boardul BAE, membrii conducerii semnand un document intr-un singur exemplar, care era ulterior transportat in Elvetia, initial in banca Lombard Odier, apoi intr-un seif special la biroul de avocatura Rene Merkt and Associates.
Scandaluri in serie
Cu aproape 100.000 de angajati si cu vanzari anuale de circa 12 miliarde de lire sterline, grupul BAE s-a mai confruntat cu scandaluri asemanatoare celui din Romania.
In 2002, Oficiul antifrauda de la Londra a descoperit ca ministrul de Externe al Qatarului a primit mita de la BAE sapte milioane de lire pentru a cumpara echipament militar Ð avioane de lupta Hawk si masini blindate. Intr-o alta afacere ce a insumat 1,5 miliarde de lire, derulata cu Arabia Saudita, compania a alocat un fond de 100 de milioane de lire din care unor printi sauditi le-au fost asigurate masini de lux, avioane private, garzi de corp si camere la hotel de 1.500 de lire pe noapte.
In 2003, SUA au acuzat de coruptie BAE Systems in legatura cu un contract obtinut in Cehia. Potrivit „The Guardian”, doi oficiali cehi de rang inalt au declarat ca li s-a oferit mita, in cursul anului 2002, pentru a sprijini achizitionarea de avioane de lupta Gripen, produse de BAE. Tentativele de mituire au vizat atat politicieni din opozitie, cat si demnitari social-democrati, aflati la guvernare si care probabil au primit cele mai mari sume. Tot „The Guardian”, care si-a facut un titlu de glorie din anchetarea tranzactiilor marca BAE Systems, dezvaluia ca respectiva companie i-ar fi platit in secret peste un milion de lire fostului dictator chilian, Augusto Pinochet, prin intermediul unei firme-fantoma din Insulele Virgine.
In loc sa aduca argumente lamuritoare Pascu ne ameninta cu judecata!
Fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, are tupeul sa ne ameninte. Pascu, in loc sa aduca argumente sau sa se disculpe in fata celor care l-au votat ca deputat PSD, a ales sa ameninte ziaristii „Romaniei libere” cu darea in judecata. Va redam mai jos, integral, „dreptul la replica” al fostului ministru al Apararii, deputatul pesedist Ioan Mircea Pascu: „In articolul „Scandalul mitei in afacerea fregatelor. Pascu sa raspunda!”, publicat in ziarul „Romania libera” nr. 4944 din 10.06.2006, se afirma ca „toti cei care puteau fi suspectati, initial, ca ar fi umflat potul de 6 milioane de lire sterline arata, mai mult sau mai putin direct, spre Ioan Mircea Pascu, fostul ministru al Apararii”. Prin afirmatiile si montajele tendentioase care apar in tot cuprinsul articolului la adresa persoanei mele, ati incalcat un principiu elementar inscris in Constitutia Romaniei, respectiv in art. 30 alin (6): „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.” Intrucat nu am participat la negocierea contractului privind cumpararea fregatelor si nu am cunostinta in ceea ce priveste acordarea unor comisioane legale sau ilegale, ma vad obligat sa dezmint afirmatiile dvs. si sa ma adresez justitiei atat impotriva dvs., cat si a persoanelor fizice care in virtutea demnitatii lor au fost implicate in respectivele acuzatii. Daca exista afirmatii care recunosc existenta unor comisioane, chiar si legale, deontologia profesionala v-ar fi obligat sa va adresati pentru raspuns autorilor acestora, si nu sa formulati acuzatii nefondate la adresa mea, prin care mi-ati prejudiciat demnitatea, onoarea si dreptul la propria imagine”.