2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialComorile din Peştera Bolii

Comorile din Peştera Bolii

Legendele transmise din generaţie în generaţie vorbesc despre bogăţii fabuloase ascunse în măruntaiele munţilor, în Peştera Bolii, pe care însă nu a reuşit să le găsească nimeni.

Peştera Bolii şi cetatea dacică de la Băniţa, de lângă municipiul Petroşani, ascund comori nebănuite. Cel  puţin asta spun legendele pe care oamenii locului le transmit din generaţie în generaţie. Care pline cu aur ascunse în pântecul muntelui de către daci, adevărate comori care poartă blesteme şi năluci ce îi poartă pe oameni prin labirinturi şi deschizături în stâncă, nici unul dintre miturile locului nu lipseşte.

Atracţii turistice

Pe Drumul Naţional 66, chiar înainte de intrarea în Petroşani, se află două puncte de mare atracţie turistică, respectiv Peştera Bolii şi Cetatea Băniţa, care, din păcate, deocamdată nu poate fi vizitată decât de cei cu condiţie fizică bună, din cauza lipsei unui drum de acces.

Dar legendele sunt nealterate şi atrag ca un magnet. Astfel, bătrânii povestesc că în muntele în care apa a sculptat Peştera Bolii se găseşte o comoară ascunsă de daci pentru a nu cădea în mâna romanilor şi care este protejată de un crunt blestem. Locul nu îl cunoaşte nimeni, că sigur s-ar fi găsit vreun curajos să înfrunte blestemul comorii, iar localnicii spun că şi cei care, în timp, au găsit carele cu aur dacic nu s-au mai întors în lumea asta ca să le arate locul. Nenea Mitu este un localnic în vârstă de 80 de ani, dornic de a spune legenda comorii din Peştera Bolii, pentru ca şi generaţiile următoare să le ducă mai departe. „O… păi, comoara există. Este aur acolo de cea mai bună calitate, dar nimeni nu îl găseşte. Tata ne povestea cum copilul lui Dumitru, un momârlan care avea casă pe Valea Arsului, a plecat după comoară. Vroia să ia atât aur cât să-şi ia doi boi.

Nălucile care o apără erau să-l omoare. S-a dus el împreună cu un aghiotant al lui şi, după ce au tot căutat, au găsit locul unde este ascunsă. Băiatul şi-a lăsat aghiotantul acolo ca să ştie unde să se întoarcă şi el s-a dus în cătun după ajutoare. Când s-a întors, n-a mai dat de aghiotant şi locul unde era comoara s-a schimbat. A mai găsit o coadă de topor lângă o cioată, unde făcuse semn să ştie poteca până la comoară. Locul s-a tot schimbat şi nu mai ştia unde este. Abia după o săptămână a ajuns acasă, bolnav şi înfometat”, povesteşte bătrânul. Mai mult, din moşi-strămoşi se spune că Peştera Bolii nu e nici pe departe aşa cum o văd ochii noştri neiniţiaţi. Cândva copii, bătrânii de acum au aflat de la bunicii lor că în peşteră sunt pasaje secrete, pereţii se deschid, iar dincolo de galeriile subterane se găsesc comorile ascunse de daci.

Comorile ascunse ale Băniţei

Nici versantul pe care este construită Cetatea de la Băniţa, de lângă peşteră, nu a scăpat de poveştile despre comorile dacice. Localnicii spun că, în unele nopţi, focuri magice se aprind pe dealuri, în locurile unde a fost îngropat aurul blestemat, dar strigoii apără aici comorile dacice.    

Miturile aduc turişti

Chiar dacă poveştile spuse de bătrânii locului sunt doar mituri străvechi, ele fascinează turiştii care vin să viziteze cele două obiective. Şi nu pot decât să le facă bine acestora. Ani de zile abandonată, Peştera Bolii a fost redată circuitului turistic de către o mână de voluntari de la Asociaţia Ecologistă Petro Aqua din Petroşani. Ecologiştii au reuşit să îi redea frumuseţea şi să o pună în valoare, iar legendele ţestute în jurul ei îi sporesc farmecul natural. Cei de la Petro Aqua  au primit dreptul de administrare a peşterii de la reprezentanţii Parcului Naţional Cioclovina pe o perioadă de cinci ani, iar acum turiştii sunt aşteptaţi într-o peşteră amenajată şi iluminată corespunzător.

Cele mai citite

Microsoft și Atom Computing vor lansa un computer cuantic comercial în 2025

Microsoft și Atom Computing au făcut un nou pas important în dezvoltarea calculatoarelor cuantice, anunțând că vor lansa o mașinărie comercială de calcul cuantic...

Simona Halep, omagiu impresionant pentru Rafael Nadal înainte de retragerea acestuia!

Simona Halep și-a arătat încă o dată admirația pentru Rafael Nadal, cu ocazia ultimului turneu din cariera legendarului tenismen spaniol. Gestul româncei reflectă respectul...

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real, care va transforma modul în care oamenii comunică în întâlnirile online. Această funcție...
Ultima oră
Pe aceeași temă