» Arheologii constanteni au nevoie de peste 700.000 de euro pentru a putea finaliza proiectul din bazinul Marii Negre.
» Conducerea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta a inceput achizitia echipamentelor de cercetare submarina.
Bazinul Marii Negre a protejat mii de ani semnele existentei civilizatiei culturale preistorice in zona veche a orasului Constanta. Lipsa echipamentelor de cercetare submarina nu a permis arheologilor constanteni sa inceapa cautarile in adancuri. "Avem in perspectiva un proiect care sa cuprinda parteneri din bazinul Marii Negre. Ne referim aici la Bulgaria, Turcia, Georgia si Ucraina. Dorim ca actiunile noastre sa promoveze circulatia civilizatiei culturale din perioada preistorica si pana in antichitatea timpurie", a declarat directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, dr. Constantin Chera.
Fonduri europene pentru cautarea semnelor
Identificarea siturilor arheologice submarine de pe platoul continental al Marii Negre va reprezenta un proiect derulat in colaborare cu Institutul de Oceanografie de la Varna, cu Centrul Elenic de Cercetari Marine de la Atena, cu care a fost incheiat un memorandum de colaborare in urma cu aproape o luna. "Vom prezenta proiectul pentru a obtine finantare din partea Uniunii Europene. Este un demers costisitor. Materialele, echipamentele si drumurile necesare sunt destul de scumpe, fapt pentru care avem nevoie de aproape 700.000 de euro pentru a finaliza programul de identificare a semnelor civilzatiei", a sustinut dr. Constantin Chera.
Acesta a adaugat ca a mai existat o astfel de tentativa cu putin timp in urma, cand a fost inceputa o colaborare cu italienii de la Centrul de Formare Profesionala de la Palermo. Arheologii constanteni, impreuna cu cei italieni au facut interventii in zona Constanta – Costinesti, unde au fost identificate situri arheologice submarine, ce atesta existenta unor civilizatii mai vechi in acea zona.
Mileniul V I. Hr. – primele semne ale existentei umane
Pe malul lacului Tabacarie, in perimetrul cartierului Tomis Nord, au fost depistate cele mai vechi semne ale existentei umane ale actualului oras Constanta. Acestea constau in materiale arheologice ce dateaza din mileniul V I. Hr., ce au apartinut culturii eneolitice Gumelnita. In domeniul arheologiei, sfarsitul epocii bronzului si inceputul epocii fierului in Constanta au fost validate prin descoperirea unui depozit in zona cartierului Palas, format din 38 de obiecte de bronz. Treptat, au fost descoperite insemnate vestigii ceramice, statuare, epigrafice, numismatice si multe alte marturii arheologice care sa ateste locul anticului Tomis in istoria veche a tarii. Edificiul roman cu mozaic, termele, monedele, inscriptiile si fragmentele arhitectonice descoperite ne arata importanta vechii cetati Tomis pentru Pontul Euxin.
Numele de Constanta este derivat din Constantia sau Constantiana si provine de la un fost cartier al Tomisului, fapt ce a fost transmis de catre izvoarele bizantine sau italienesti din evul mediu. Acest lucru ne dovedeste inca o data existenta continua a populatiei autohtone, romanizate, pe teritoriul vechiului oras si in imprejurimi.
Puncte de atractie turistica
"Cei mai multi vizitatori sunt atrasi, in primul rand, de teazaurul Constantei si de Edificiul roman cu mozaic. Spatiul expozitional al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta ocupa trei niveluri. La parter sunt amenajate doua sali de Tezaur, etajul I cuprinde, cronologic, istoria veche si medievala a Dobrogei, iar la etajul al doilea continua istoria moderna si, de asemenea, sunt amenajate cateva expozitii tematice. Numarul vizitatorilor creste de la un an la altul, cu ajutorul contractelor incheiate cu agentiile de turism." Dr. Constantin Chera
Edificiul roman
Cel mai de pret complex arhitectural descoperit este Edificiul roman cu mozaic, ce dateaza din secolele III-IV. Pe langa zidurile groase si inalte ale edificiului, constructia atrage prin pardoseala colorata, formata din numeroase bucatele de mozaic, asezate in forma unor figuri geometrice si dupa modele florale. Mozaicul din Constanta se numara printre primele constructii de acest gen din lume. La subsolul si nivelul mijlociu al edificiului se aflau magazii pentru marfuri si o piateta, iar in acelasi timp era si locul de desfacere si depozitare a marfurilor.