O extraordinară colecţie de vinuri a fost descoperită într-un castel ce domină o vale pitorească din vestul Cehiei, între Karlovy Vary şi Plzen. Este vorba de circa 100 de sticle de vin, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Pe plăcile montate alături de sticlele aşezate cu grijă pe etajerele unui stelaj de lemn dintr-o pivniţă răcoroasă şi închisă cu cheia din castelul Becov-nad-Teplou, este scris „Chateau d’Yquem 1896”, „Pedro Ximenes 1899” sau „Porto 1892”. „Să guşti dintr-un vin vechi de peste 20 de ani este deja o experienţă unică, dar să deguşti unul din secolul al XIX-lea este aproape ireal. Se întâmplă doar o dată în viaţă”, afirmă somelierul Jakub Pribyl, citat miercuri de AFP. El a avut această bucurie datorită sistemului Coravin, care permite accesul la vin fără scoaterea dopului şi păstrarea intactă a conţinutului rămas. Sistemul cuprinde un ac lung şi subţire ce străpunge dopul sticlei şi prin care este turnat vinul, precum şi o capsulă cu argon, gaz inert ce înlocuieşte volumul de lichid extras din sticlă şi nu permite oxidarea celui rămas. „În afară de vechimea ei, colecţia este unică prin împrejurările în care a fost găsită şi prin diversitatea ei: există vinuri din mai multe ţări, printre care Franţa şi Spania. Iar vinul este în stare excepţională de conservare”, mai spune Jakub Pribyl.
Primele estimări ale valorii colecţiei merg până la 20 de milioane de coroane (740.000 de euro). Sticlele se aflau sub podeaua unei capele, alături de o preţioasă operă de argintărie. Însă preţul ar putea creşte în condiţiile scoaterii la licitaţie a colecţiei.
„Comoară“ ascunsă în al Doilea Război Mondial
Suspectaţi de colaborare cu naziştii, membrii familiei Beaufort-Spontin, proprietară a castelului Becov-nad-Teplou din 1813, şi-au părăsit în grabă reşedinţa în 1945, după ce au pus într-o ascunzătoare lucruri de valoare care ar fi fost observate la trecerea liniei de demarcaţie între zonele sovietică şi americană. După patru decenii, un om de afaceri american mandatat de familie a cerut administraţiei din Cehoslovacia comunistă autorizaţia de a recupera, pentru 250.000 de dolari, un obiect ascuns undeva în Boemia. Dornică de valută, Praga a spus „da”, însă poliţia a început în paralel o cursă contra cronometru pentru a găsi obiectul ascuns „undeva”.
„Cercetările s-au concentrat pe trei familii nobile şi pe fostele lor locuinţe. În noiembrie 1985, cu circa 15 zile înainte de data prevăzută pentru tranzacţie, poliţişti cu detectoare de metale au descins la Becov-nad-Teplou”, îşi aminteşte Tomas Wizovsky, intendent al castelului. „Au cercetat în grădini, însă, cum era vreme rea, au venit în interior. Prima uşă la dreapta este cea care dă în capelă”, adaugă el. Poliţiştii au găsit caseta cu moaşte a Sfântului Maurus, unul dintre cele două cele mai preţioase obiecte de argintărie de pe teritoriul ceh, alături de bijuteriile coroanei regale de la Castelul din Praga.
Descoperirea acestui obiect excepţional de artă medievală, fabricat între 1225 şi 1230 în provincia Namur din Belgia, a eclipsat-o pe cea a sticlelor de vin, găsite şi ele în ascunzătoare. Caseta cu moaşte, alcătuită dintr-un nucleu din lemn de stejar şi o lădiţă din argint şi aramă aurite, acoperită cu reliefuri, filigran şi geme, ar conţine o falangă a Sfântului Ioan Botezătorul. „Cred că aceste sticle acoperite cu praf nu au fost prea atrăgătoare. Poliţiştii le-au pus într-o ladă şi nimeni nu s-a mai gândit la ele”, spune intendentul.
Vinul versus Gauguin
Aproape uitat, vinul a atras atenţia cu ocazia recentei sale înscrieri pe lista obiectelor din castel. Schimbarea dopurilor, necesară pentru a prelungi viaţa vinului, se va face în curând în Franţa, la Chateau d’Yquem, celebru domeniu viticol din regiunea Bordeaux, însă a apărut o polemică legată de soarta viitoare a colecţiei. „Diferenţa între o sticlă de vin şi un tablou de Gauguin este că Gauguin va rămâne mereu Gauguin, în timp ce vinul riscă să îşi piardă valoarea. Ar fi bine să se vândă la licitaţie cel puţin sticlele mai preţioase”, apreciază somelierul. Însă decizia îi aparţine statului. „Nu este prevăzută o licitaţie, împrăştierea colecţiei nu ar avea sens, iar valoarea stă în ansamblul ei. Sticlele vor rămâne acolo unde sunt şi vor fi accesibile în cazuri excepţionale, experţilor”, afirmă Tomas Wizovsky.
Aşa încât lichiorul „Saint-Maur” produs din acest sezon la Becov-nad-Teplou va fi singura consolare pentru amatorii de băuturi.