6.9 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialComnord construieste 1.000 de apartamente

Comnord construieste 1.000 de apartamente

» In cartierul bucurestean Militari, compania are in constructie 10 blocuri cu 450 apartamente, iar in Baneasa, 60 de mii de metri patrati de birouri si peste 500 de apartamente.

»  Profitul net, de 1,61 milioane euro, a crescut de 20 de ori in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Un management performant, si nu neaparat directionarea pe o anumita ramura a domeniului imobiliar, a crescut substantial, in ultima perioada, profitul Comnord, sustin reprezentantii companiei. Profitul net al firmei de constructii a crescut de 20 de ori in primul trimestru al acestui anului (circa 1,61 milioane euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar veniturile totale s-au majorat de peste doua ori, de la 21,7 milioane lei la 52,7 milioane lei.
Comnord, specializata in constructii civile si industriale, a fost infiintata in anul 1996, provenind dintr-o fosta societate de stat, privatizata. Compania este controlata de catre omul de afaceri Sorin Creteanu, care detine un pachet de 57,49%, restul actiunilor fiind in posesia firmei Naveco Limited – 33,36%, Sterie Tivichi – 6,14% si a altor actionari.
In prezent, holdingul Comnord include si alte doua firme, Procema (dezvoltatoare de proiecte imobiliare) si Girueta, numarul total al angajatilor fiind de aproximativ 500.  Anul trecut, Comnord a infiintat, in parteneriat cu Lafarge, o companie mixta pentru productia de betoane si mortare.

Investitii de 20 milioane de euro
"Comnord este o companie privata 100%  si lucrarile angajate au fost intr-un procent de 95% in domeniul privat, daca au existat 1-2 lucrari cu statul. Cea mai buna dovada de dezvoltare, cea mai interesanta experienta este cand lucrezi cu privatii; exista din ambele parti cerinte, din partea noastra pentru un contract serios, iar cealalta parte doreste o lucrare de calitate. De zece ani am investit toti banii pe care i-am castigat, nu am ridicat niciodata dividende", sustine presedintele-director general Sorin Creteanu. In ultimii 10 ani, investitiile in Comnord au fost de aproximativ 20 milioane euro. Investitiile au fost facute in tehnologie, in pregatirea oamenilor, in tot ce inseamna know-how. Colaborarile numeroase cu un numar insemnat de firme straine sunt apreciate de reprezentantii grupului ca fiind un castig deosebit de important, in special pe anumite domenii, instalatii, finisaje, inginerie etc., reusindu-se astfel sa se castige o experienta deosebita.
Creteanu a afirmat ca profitul deosebit al grupului a fost obtinut dintr-un management mai bun, "sanatos", aplicat corect, existand in general si o cerere mai mare pe piata constructiilor, oamenii avand bani mai multi. Profitul net din cifra de afaceri este de 7-8%, chiar 10%. Anul trecut a fost incheiat cu o cifra de afaceri de 196,9 milioane lei si un profit net de 18,9 milioane lei.

E nevoie de 100.000 de muncitori
Daca ingineri mai poti aduce din strainatate, muncitori calificati nu prea ai de unde. Pentru urmatorii ani se estimeaza un necesar pentru proiectele de dezvoltare din domeniul constructiilor din Romania de circa 100 mii muncitori. "Pentru urmatorii 10 ani, nu prea mai ai cu cine sa lucrezi, apar proiectele mari, la constructii, infrastructura. Importul de forta de munca e necesar si urgent, e o cifra greu de controlat, e nevoie de zeci de mii de oameni, poate de peste 100.000. Ingineri din afara gasesti, muncitori calificati nu ai de unde. Statul ar trebui sa ia in considerare aceasta problema. Nu exista mana de lucru calificata, iar cu cei care exista te cam chinui, stai la mana muncitorilor care vin si pleaca cand vor. E o problema la nivel national", a mentionat presedintele Comnord. Una din solutiile pentru rezolvarea crizei, pe langa importul de forta de munca, ar putea fi interventia statului in fixarea unor costuri minime pentru manopere, la fel ca in alte tari din Uniunea Europeana. Pe langa firmele straine cu care lucreaza Comnord, compania a reusit sa readuca in tara, pentru lucrari, muncitori romani, convingandu-i sa-si deschida aici mici firme specializate, de exemplu pentru turnarea sapelor. Pentru muncitorii calificati exista unele discutii pentru aducerea acestora din China.

Constructii pentru urmatorii trei ani
Comnord are la ora actuala in constructie peste 1000 de apartamente, atat pentru clasa medie, cat si pentru cei cu pretentii mai mari. In cartierul bucurestean Militari, se afla in executie 10 blocuri cu 450 apartamente, pretul pentru un apartament fiind de pana in 100 mii euro, cu vanzarea pe 30 de ani. Este un proiect privat, cu apartamente de 70-80 metri patrati, dezvoltatorul fiind Procema, iar constructorul Comnord. In Baneasa se construiesc 60 mii metri patrati de birouri si inca 500 de apartamente in aceeasi zona.
Un alt proiect interesant este hotelul de 5 stele care se construieste pe Calea Victoriei (pe fostul amplasment al blocului MICM), proiectul fiind facut numai de romani, de la inginerie la executie. Valoarea investitiei este evaluata la 45 milioane euro, proiectul urmand sa fie finalizat in 24 de luni din momentul inceperii lucrarilor.
"Avem de construit 70 mii metri patrati pe Calea Victoriei, 60 mii in Baneasa, alti 30 mii in centrul Capitalei, pe Matei Millo, sunt peste 1000 de apartamente in constructie. Sunt proiecte serioase. Suntem acoperiti cu lucrarile, pe urmatorii 2-3 ani, in procent de 100%", a precizat Creteanu.

» Concurenta transnationalelor

Firmele transnationale de constructii vor fi o concurenta extrem de puternica pentru firmele romanesti. "In cativa ani, in foarte putine cazuri companii autohtone vor rezista concurentei firmelor transnationale, spune Sorin Creteanu. Dar sosirea acestor mari firme este binevenita pentru ca avem nevoie de lucrari de calitate. Firmele romanesti vor trebuie sa faca investitii in creiere, in specialisti, la fel cum e in toata lumea. Va trebui sa se realizeze o clasificare stricta a firmelor de constructii."

» Clientul nu este aparat

Dupa revolutie, in Romania s-a inventat "regia proprie". Oricine si oricand poate sa faca o firma de constructii si sa construiasca, chiar daca e de meserie ospatar sau bucatar. "Nu vreau sa ma gandesc la cei care au cumparat case de la astfel de constructori. Nu exista o legislatie care sa apere clientul de aceasta regie proprie, de aceste SRL-uri care la doi ani dupa ce termina o constructie dispare si nu mai ai garantie de la nimeni", a conchis directorul general Comnord.

Cele mai citite

Liverpool triumfă împotriva Real Madrid: Andy Robertson ironizează penalty-ul ratat de Mbappe

După 15 ani de așteptare, Liverpool a învins Real Madrid, scor 2-0, într-un meci dominat de „cormorani” în Liga Campionilor. Liverpool a reușit să pună...

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...

Maria Alexandru, o legendă a tenisului de masă, s-a stins din viață la 84 de ani!

Lumea sportului românesc este în doliu după dispariția Mariei Alexandru, multiplă campioană mondială și europeană la tenis de masă, care a decedat la vârsta...
Ultima oră
Pe aceeași temă