21.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialComitetul director al USR nu vrea scandal

Comitetul director al USR nu vrea scandal

Numarul dublu 6-7 pe acest an al revistei “Viata Romaneasca” nu anunta prin nimic ca va provoca scandal. Probabil, daca nu ar fi fost cateva fragmente din jurnalul lui Paul Goma din 2005, numarul ar fi trecut neobservat, asa cum se intampla din pacate cu majoritatea revistelor de cultura. Acele fragmente insa au avut un efect incendiator. Din ce cauza? Deoarece in cuprinsul lor Paul Goma face o serie de afirmatii care au suparat, fiind socotite antisemite si deci “contrare valorilor si normelor acceptate in lumea contemporana”, asa cum a precizat un comunicat al USR. Ieri, 8 septembrie, Comitetul Director a Uniunii Scriitorilor s-a intrunit din nou pentru a lua in discutie o serie de probleme curente care privesc viata breslei, dar in egala masura s-a referit si la situatia revistei “Viata Romaneasca”. Poetul Liviu Ioan Stoiciu, cel care a realizat numarul luat la ochi, nu a fost prezent la sedinta Comitetului Director. Am luat legatura cu dramaturgul Horia Garbea, directorul de imagine al USR, pentru a ne spune care au fost concluziile Comitetului Director referitoare la revista “Viata Romaneasca”. Am solicitat si punctul de vedere al poetului Liviu Ioan Stoiciu.
Horia Garbea: “Nu ne-am intrunit ca sa judecam pe cineva”

“Punctul de vedere al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor este si punctul de vedere al revistei “Viata Romaneasca”. Suntem mirati ca Liviu Ioan Stoiciu, redactorul-sef al revistei, nu a fost prezent la discutia noastra. Cei prezenti, respectiv directorul revistei, dl ambasador Caius Traian Dragomir, si cei doi redactori, Petre Got si Vasile Andru, regreta incidentul, considera ca textul cu pricina a fost total nepotrivit si in consecinta isi asuma comunicatul initial al USR pe care-l vor publica in numarul proxim al revistei. Nu vor fi nici un fel de represalii impotriva lui Liviu Ioan Stoiciu, asa cum poate el se teme. Doar in masura in care directorul revistei va crede de cuviinta, el va putea fi schimbat din functia de redactor-sef adjunct. Pe de alta parte, Comitetul Director al USR isi exprima consternarea fata de felul disproportionat in care au reactionat Liviu Ioan Stoiciu si Paul Goma dupa ce au citit comunicatul USR. Acesta a fost cumpanit foarte bine, fiind ales tonul cel mai bland cu putinta si mai putin lezant. Cu toate acestea, cei doi au vrut sa se transforme in acuzatori. Dl Nicolae Manolescu a precizat ca noi nu judecam pe nimeni si tot ceea ce vrem sa facem este ca asemenea lucruri sa nu se mai repete. As mai vrea sa spun ca in cele afirmate de Liviu Ioan Stoiciu se afla si un neadevar, acela ca USR nu suporta deloc publicarea revistei “Viata Romaneasca”. USR suporta totusi doua numere pe an, cu toate cheltuielile necasare. Ideea, asadar, este urmatoarea: Comitetul Director al USR nu s-a intrunit ca sa puna pe cineva la colt, ci doar prin consultare sa gaseasca acele masuri ca asemenea situatii sa nu mai aiba loc.

Liviu Ioan Stoiciu: “Astept represalii pe fata sau pe ascuns”

“E un caz fara precedent. Proprietarul unei reviste isi da cu firma in cap, punandu-i o eticheta infamanta, aceea ca promoveaza antisemitismul. Avem in fruntea Uniunii Scriitorilor o echipa operativa, imorala, de rea-credinta, dovedit amatoristica. Ea nu cunoaste nici macar realitatile de fapt ale USR. A fost o mizerie aruncarea anatemei asupra “Vietii Romanesti” numai fiindca l-a publicat pe celebrul scriitor disident Paul Goma, adica fiindca si-a facut datoria de a publica un mare scriitor la o revista a scriitorilor. USR e in stare acum sa inventeze o lege prin care Paul Goma, care “nu-si tine gura” (e singurul care mai spune lucrurilor pe nume), sa fie interzis, si nu oricum, ci cu eticheta de antisemitism. Vanatoarea de vrajitoare se face invers. Fostii scriitori compromisi de comunism ocupa functii in USR si-i condamna pe scriitorii adevarati, de caracter, cu coloana vertebrala, dovediti asa si inainte de '89. Astept represalii la adresa mea, pe fata sau ascuns”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă