Judecatorul sindic din cadrul Tribunalului Iasi a stabilit la sfarsitul saptamanii trecute Comitetul Creditorilor Combinatului de Utilaj Greu Fortus Iasi. Presedintele Comitetului Creditorilor a fost desemnat Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cel mai mare creditor, care are de incasat de la Fortus 153 de milioane de lei.
Membrii care formeaza consiliul creditorilor sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) (18 milioane de lei), Directia Finantelor Publice Locale Iasi (18 milioane de lei), E.ON Moldova (9 milioane de lei), Banca Comerciala Romana (4 milioane de lei), ArcelorMittal Steel Galati (3,7 milioane de lei) si salariatii de la Fortus, reprezentati de sindicat, cu creante de 49 de milioane de lei. La stabilirea comitetului creditorilor fostului Combinat de Utilaj Greu, AVAS a facut o propunere surprinzatoare in ceea ce priveste onorariul firmei lichidatoare: un procent cuprins intre 5% si 8% din valoarea totala a sumei incasate in urma valorificarii activelor nefolositoare societatii Fortus.
Astfel, firma Sigma IPURL ar urma sa primeasca cel putin 3,8 milioane de euro in cazul in care planul de restructurare va fi aprobat, iar creditorii isi vor recupera banii din vanzari de active sau 15 milioane de euro in cazul in care Fortus Iasi va intra in faliment. Aceste sume au creat confuzie si incordare la Fortus Iasi, atat in randul patronatului, cat si al salariatilor. "Daca se va stabili ca firma lichidatoare sa incaseze 5% din valoarea totala a creantelor recuperate de creditorii societatii Fortus, valoarea sumei incasate de Sigma IPURL este foarte mare. Firma lichidatoare incaseaza in urma valorificarii bunurilor societatii Fortus atat onorariul stabilit printr-un procent cuprins intre 5% si 8%, cat si cheltuielile materiale", a precizat Dumitru Falota, avocatul societatii Metalexportimport, fostul actionar majoritar al Fortus, inainte de trecerea combinatului din nou la stat.