Membrii Comisiei parlamentare de control a activității SRI au decis, cu 5 voturi „pentru“ și 3 „împotrivă”, să ceară demisia generalului SRI, secretar general al Serviciului, pe motiv că menținerea acestuia în funcție ar afecta lucrările comisiei.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat că nu se pot face analizele necesare în comisie în timp ce Dumitru Dumbravă este în continuare în funcție. ”Rămâne ca toate aceste analize să le facem, dar nu cred că le putem face cu domnul Dumbravă în poziţia de secretar general”, a adăugat Manda.
Serviciul Român de Informaţii a transmis ieri că a luat act de declaraţiile preşedintelui Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a generalului Dumitru Dumbravă şi cere membrilor Comisiei parlamentare să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic.
De asemenea, SRI anunţă că de astăzi comunicarea între Serviciul de Informaţii şi comisia parlamentară va fi făcută exclusiv prin cabinetul directorului. „Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicită tuturor membrilor Comisiei să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic, manifestându-şi totodată determinarea de a continua cooperarea corectă şi de bună-credinţă în conformitate cu cadrul normativ care reglementează relaţionarea interinstituţională.“
Despre prieteniile cu magistrații
Generalul SRI Dumitru Dumbravă a spus, miercurea trecută, la audierile din Comisia parlamentară de control al SRI, că o cunoaşte pe procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul TelDrum, şi că a colaborat cu ea.
De asemenea, preşedintele Comisiei SRI, senatorul Claudiu Manda, a afirmat că generalul SRI Dumitru Dumbravă a susţinut că întâlnirile sale cu Laura Codruţa Kövesi, din perioada în care ocupa funcţia de procuror general, aveau ca temă, preponderent, mandatele de securitate naţională.
„A fost întrebat dacă se vedea cu doamna Kövesi şi discutau despre dosare. Opinia domnului Dumbravă a fost că s-a întâlnit de destul de multe ori cu doamna Kövesi, mai ales în perioadă în care era procuror general, nu procuror-şef al DNA, că discutau mai degrabă despre mandatele de securitate naţională şi că nu a avut niciodată vreo discuţie despre dosare în sensul spus de domnul general Iliescu, cum că ar fi stabilit cine să fie din cadrul SRI care să lucreze în acel dosar, cine din cadrul DNA care să lucreze la acel dosar şi eventual cine să fie dintre judecători la care să ajungă dosarul“, a declarat Manda.
În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora ofiţeri SRI le-ar fi arătat judecătorilor în instanţă documente clasificate despre anumiţi inculpaţi, Dumbravă ar fi negat. „A fost întrebat dacă are cunoştinţă de subiectul «mape galbene. Sigur că nu conta culoarea mapelor, dar a fost întrebat dacă ştie că ofiţeri ai SRI sau domnia sa mergeau către instanţe şi arătau judecătorilor diferite documente clasificate despre persoanele care sunt inculpate, şi răspunsul a fost «Nu», «Niciodată», «Sunt sigur că nu a fost». Este mărturia domniei sale, rămâne să verificăm elementele apărute în spaţiul public“, a adăugat Claudiu Manda.
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a scris, pe blogul său, despre „reţeaua“ de magistraţi a generalului Dumitru Dumbravă. „Din datele pe care le deţin, generalul Mitică Dumbravă a coordonat-o de ani buni pe procuroarea Lăncrănjan, alias Veveriţa“, a scris fostul colonel SRI.