Prioritatea Comisiei Europene în cazuri precum decizia Nokia de relocare a activităţii sale din România este de a minimiza consecinţele sociale ale pierderii de locuri de muncă şi de a încerca să ajute la revenirea pe piaţa muncii cât mai rapidă posibilă a celor disponibilizaţi, a declarat vineri, pentru Agerpres, Cristina Arigho, purtător de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor, informează Agerpres.
‘Comisia Europeană este foarte preocupată de pierderea semnificativă de locuri de muncă din unele ţări membre, printre care şi România. Suntem conştienţi de consecinţele sociale ale unor astfel de relocări asupra economiei locale şi naţionale. Prioritatea noastră în astfel de cazuri este de a minimiza consecinţele sociale ale pierderii de locuri de muncă şi de a încerca să ajutăm la revenirea pe piaţa muncii cât mai rapid posibil a celor disponibilizaţi”, a spus Arigho.
De asemenea, executivul UE doreşte să se asigure că decizia Nokia de relocare a activităţii din România către Asia respectă normele UE privind informarea şi consultarea angajaţilor.
”Deocamdată nu avem toate informaţiile şi detaliile exacte în acest caz şi vrem să ne asigurăm că Nokia respectă normele UE privind informarea şi consultarea angajaţilor. Ceea ce poate face executivul UE este de a lua în considerare toate instrumentele avute la dispoziţie – avem Fondul social european (program pe termen lung care oferă pregătire), dar şi Fondul european de ajustare la globalizare. Legat de acesta din urmă, salutăm orice eventuală solicitare, în acest caz din cazul României, şi putem oferi informaţiile necesare”, a explicat reprezentanta CE.
Andreea Paul Vass, consilier de stat pe probleme economice al premierului Emil Boc, a declarat joi seară că guvernul român nu putea opri închiderea fabricii Nokia de la Jucu, fiind vorba de o decizie pur managerială şi care face parte din strategia de supravieţuire a companiei finlandeze, iar acest subiect nu trebuie politizat. „Guvernul nu putea opri închiderea fabricii. Rog să nu politizăm subiectul care este eminamente economic”, a spus Andreea Paul Vass, adăugând că, din cauza dificultăţilor conjuncturale, compania finlandeză a închis fabrici şi în SUA şi Germania.
Întrebată când a fost adusă la cunoştinţa Guvernului această decizie de către reprezentanţii companiei Nokia, consilierul premierului a menţionat că în cursul zilei de ieri. Ea subliniat că important este faptul că există la dispoziţie o perioadă de 6 luni pentru a găsi soluţii compensatorii. „Angajaţii Nokia, în particular, vor beneficia de plata salariilor până la închiderea fabricii în decembrie 2011, iar apoi de încă trei salarii compensatorii, adică până în martie 2012. Nokia s-a angajat să suporte şi costurile unor programe speciale de reprofesionalizare şi cursuri de training dintr-un aşa numit bridge-program”, a precizat Andreea Paul Vass.
Potrivit oficialului guvernamental, investiţia Nokia la Jucu s-a ridicat la 60 milioane de euro, iar contribuţia la bugetul de stat asigurată de fabrică a fost în 2010 de 92 milioane lei, respectiv 45 milioane lei în primele 8 luni din 2011. Totodată, exporturile fabricii Nokia au reprezentat 7,8% din totalul exporturilor româneşti în 2010, respectiv 9% în primele 8 luni ale acestui an, în condiţiile unei creşteri cu 26% a volumului total al exporturilor raportat la anul anterior.