Deşi Comisia Europeană a acceptat modificările aduse de guvernul de la Budapesta legii băncii centrale, alte două puncte, care privesc independenţa justiţiei şi Agenţia de Protecţie a Datelor, nu au fost rezolvate, astfel încât purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly, a anunţat că Ungaria va fi reclamată la Curtea Europeană de Justiţie, după cum relatează portalul de ştiri Deutsche Welle. „Sperăm ca acest pas să convingă Ungaria să îşi modifice legislaţia”, a declarat Bailly.
În cazul legii justiţiei, oficialii de la Bruxelles critică reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor, notarilor şi procurorilor de la 70 la 62 de ani – caare a obligat 274 de judecători să iasă la pensie; Comisia Europeană consideră că această lege contravine legislaţiei UE. A doua controversă este legată de o modificare ce prevede ca directorul Agenţiei de Protecţie a Datelor să poată fi concediat de guvern fără preaviz – ceea ce, conform oficialilor europeni, constituie un pericol pentru independenţa Agenţiei şi este atât în detrimentul cetăţenilor maghiari cât şi al media din Ungaria.
Cu toate acestea, Viktor Orban poate considera acceptarea legii băncii centrale drept un mic triumf – deoarece acesta era principalul obstacol care stătea în calea redeschiderii tratativelor guvernului maghiar cu FMI, în vederea acordării unui nou împrumut către Budapesta, conform agenţiei de ştiri Reuters. După declaraţia Comisiei Europene conform căreia asigurările date de Budapesta în privinţa modificării legii îi sunt suficiente, forintul s-a apreciat cu peste 1% faţă de euro, iar bursa din Budapesta a înregistrat o creştere de 4%. Totodată, costurile împrumuturilor guvernului maghiar pe pieţele internaţionale au scăzut cu 0,8%, relatează Reuters.
Ungaria doreşte să obţină de la FMI un împrumut preventiv în valoare de 20 miliarde euro, care ar uşura „suspiciunile pieţelor faţă de politicile fiscale neortodoxe ale lui Viktor Orban”, după cum consideră agenţia de ştiri. conform estimărilor analiştilor economici, îngheţarea tratativelor de către FMI, care a avut loc acum patru luni, a costat Budapesta peste 447 milioane dolari, datorită costurilor crescute ale împrumuturilor.