Vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini si comisarul pentru Extindere Olli Rehn au trimis la sfarsitul sap-tamanii trecute o scrisoare foarte dura lui Marko Bela si celorlalti lideri de partid, cerand mai multa disciplina parlamentara. Oficialii europeni sunt indignati de "castrarea” Agentiei de Integritate.
Mutilarea legii privind infiintarea Agentiei de Integritate in Comisia juridica a Camerei Deputatilor a provocat furia Bruxellesului. Surse europene ne-au declarat ca Frattini si Rehn au trimis o scrisoare de atentionare lui Marko Bela si celorlalti lideri parlamentari. Aceleasi surse ne-au precizat ca avertismentul este unul serios, mai ales in contextul relansarii la nivel european a temelor negative cu privire la Romania, precum inchisorile secrete ale CIA, migratia fortei de munca dupa aderare sau situatia din orfelinate. Neadoptarea acestui proiect de lege pana la raportul Comisiei Europene din 26 septembrie, avertiza ministrul Monica Macovei, ar putea duce chiar la amanarea aderarii.
Bruxelles-ul nu are nevoie de o institutie inutila
Intrebat daca Agentia de Integri-tate mai poate amana aderarea, un oficial european familiarizat cu aceasta problema ne-a raspuns ca „teoretic e posibil, pentru ca e un angajament-cheie pe care guvernul roman si l-a asumat la incheierea negocierilor de aderare in 2004 si care se regaseste si pe lista de prioritati”.
Oficialul avertizeaza ca Executivul european nu accepta o varianta „soft” a proiectului de lege, asa cum a propus Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Modificarile votate de coalitia PC-UDMR-PRM-PSD transforma practic Agentia intr-o institutie inutila, ce ar urma sa verifice doar declaratiile de avere, nu averile propriu-zise ale demnitarilor.
"E nevoie de o interventie foarte rapida si robusta”
„Formula propusa de ei este inacceptabila, nu incape indoiala. Problema lor e nivelul real al motivatiei pentru ceea ce Comisia a cerut de la bun inceput – rezultate ireversibile in lupta anticoruptie si reforma justitiei. Multi dintre membrii Comisiei juridice din Parlament, inclusiv din partidele aflate la guvernare, nu au actionat foarte previzibil saptamana trecuta, demonstrand adevaratul lor instinct si interes. Asa ca e nevoie de o interventie foarte rapida si robusta. Cred ca la sfarsitul saptamanii presedintele si premierul au lucrat putin la disciplina parlamentara”, ne-a declarat oficialul european.
O prima intalnire a avut loc chiar joi seara, intre premierul Tariceanu, ministrul Macovei si Marko Bela.
Anterior, Monica Macovei se intalnise la Bruxelles cu comisarul Olli Rehn si seful directiei generale pentru extindere a Comisiei Europene, Michael Leigh. "Au fost foarte surprinsi de aprobarea in Comisia juridica a Camerei a acelor initiative legislative privind procedura de numire si revocare a procurorilor sefi, inclusiv de la DNA”, a declarat Monica Macovei dupa intalnirea cu Rehn si Leigh. "In nici un caz nu le-a creat o stare de fericire ca legea Agentiei de Integritate a fost modificata atat de substantial sau ca se incearca acum schimbarea acestor proceduri de numire. In conditiile in care Comisia este extrem de multumita de activitatea DNA, orice incercare de a schimba ceva la aceasta institutie e vazuta ca o incercare de a-i face un rau, de a o bloca, pentru ca e o regula: nu schimbi ce merge bine”, ne-a declarat ministrul Justitiei.