Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele, a apreciat marţi că sprijinul cetăţenilor este un element „vital” pentru procesul de extindere a UE, în condiţiile în care eventuala aderare a Turciei generează scepticism în opinia publică, relatează Mediafax.
„Nici o ţară nu va adera la UE înainte de a fi 100 la sută pregătită”, a apreciat Fuele, la fel cum şi UE trebuie „să fie 100 la sută pregătită să includă noi ţări”.
„A fi pregătit 100 la sută va ajuta la obţinerea unui alt element vital al procesului de extindere: sprijinul cetăţenilor noştri, atât în UE, cât şi în ţările candidate”, a subliniat el, prezentând rapoartele anuale ale Comisiei Europene privind stadiul negocierilor cu ţările candidate sau aspirante.
Cauza europeană a pierdut mult din popularitate în Turcia, ai cărei locuitori ar dori mai multă cooperare cu lumea musulmană, şi generează în continuare scepticism în cadrul UE, conform ultimului sondaj anual realizat de institutul Transatlantic Trends, publicat în septembrie.
Doar 38 la sută dintre europeni sunt favorabili aderării Turciei, faţă de 48 la sută care nu doresc acest lucru.
În 2004, cu un an înainte de deschiderea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, 74 la sută dintre turci s-au declarat în favoarea unei aderări la UE, în timp ce în 2010 aceştia nu sunt decât 38 la sută, potrivit acestei anchete.
Bruxelles-ul a întocmit marţi un bilanţ puţin încurajator al progresului negocierilor de aderare cu Turcia, care sunt în impas de mai mulţi ani, în special din cauza situaţiei cu Ciprul.
„Acum este urgent ca Turcia să îşi îndeplinească obligaţiile” legate de protocolul de la Ankara şi „să facă progrese spre o normalizare a relaţiilor cu Ciprul”, a precizat Fuele.
Protocolul de la Ankara obligă în principiu Turcia să-şi deschidă frontierele pentru mărfurile din Republica Cipru, în cadrul unui acord de uniune vamală cu UE. Ankara refuză acest lucru, deoarece nu recunoaşte partea greacă a insulei divizate.
În absenţa progreselor, Fuele a avertizat că Executivul comunitar va recomanda ca UE să menţină măsurile de suspendare parţială a negocierilor cu Turcia, decise în 2006.