17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialComedie cu uituci şi comunişti

Comedie cu uituci şi comunişti

Opera Maghiară din Cluj-Napoca propune publicului o premieră inedită, plină de umor, modernă şi… cu gust de marţipan.

Două spectacole scurte într-o seară, asta este propunerea instituţiei clujene. „Complici” pentru buna dispoziţie a publicului sunt compozitorul Attila Demeny şi Zsolt Bogdan, actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Prima parte a producţiei constă într-un spectacol de 20 de minute, „Ultimul sâmbure de vişin” de Istvan Orkeny, pe muzica lui Attila Demeny. Alte 30 de minute, practic partea a II-a, sunt dedicate unui moment haios, după o poveste reală, trăită de Dmitri Şostakovici.

Poveşti pline de umor

„Ultimul sâmbure de vişin” spune povestea ultimilor patru maghiari care au mai rămas pe mapamond. Unul din ei îşi aminteşte numele, dar nu mai aude bine şi este uituc, alţii doi sunt deţinuţi, dar nici ei nu ştiu din ce cauză.

Nu-şi amintesc trecutul şi nici numele. Toţi trăiesc într-un spaţiu în care există un vişin. Singurul lucru pe care îl mai pot face pentru posteritate este să planteze un sâmbure de vişin. Ultimul fruct se află însă pe o creangă la înălţime, iar pentru asta trebuie să facă „scara măgarului”. Uitucul-surd nu-şi mai aminteşte de ce se află acolo, iar companionii lui încearcă să-l convingă să culeagă vişina. „Aceste nuvele de un minut ale lui Istvan Orkeny sunt un fel de absurd”, spune compozitorul Attila Demeny. Fragmentul este regizat de cunoscutul actor Zsolt Bogdan. „Eu cred că este un noroc să nu facă un compozitor şi regia şi conducerea muzicală. Cred că a fost o descoperire, el este un regizor desăvârşit. Am avut noroc că a acceptat”, povesteşte Demeny. A doua parte, „Rayoc anti-formalist”, aduce în faţă o poveste reală în care Dmitri Şostakovici este apostrofat de partid, primeşte o sancţiune disciplinară pentru că s-a abătut de la formularea populară sănătoasă şi a devenit formalist. Spectacolul, puternic stilizat, are un umor macabru: bustul lui Stalin, făcut din marţipan, este tăiat felii şi servit cu frişcă publicului. „Ideea este că putem mânca de mai multe ori comunismul într-o viaţă”, spune Demeny, regizor al acestui fragment.

Artist complex

Attila Demeny este preşedintele Societăţii Muzicienilor Maghiari din România şi a compus peste cincizeci de lucrări de muzică de scenă pentru diferite piese de teatru şi film, dar şi două albume îngrijite de Hungaroton Classic. Pentru activitatea sa de creator, artist interpret şi organizator cultural a primit mai multe premii, printre care Premiul Kálmán Nádasdy în 2001, decernat de Ministerul Tradiţiilor Culturale Maghiare.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă