11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialCombustibilii naturali ai unui organism eficient

Combustibilii naturali ai unui organism eficient

La schimbările de anotimp, se schimbă şi nevoile organismului tău. Însă ca să te ajute întotdeauna, chiar şi la drum lung, alimentează-l cu un combustibil potrivit. Citeşte în continuare despre câteva dintre cele mai importante vitamine şi minerale esenţiale organismului uman.

Gândeşte-te la corpul tău ca la un mecanism bine uns. O maşină care merge întotdeauna bine, nu îţi face probleme şi te duce în siguranţă şi confort în vacanţă, la orice întâlnire, oriunde visezi. Acolo, îţi permite să faci tot ce ţi-ai dorit şi să încerci lucruri noi întotdeauna când ai chef. Ei bine, aşa funcţionează un organism fără deficienţe, hrănit cu grijă şi care se bucură de unul dintre cei mai importanţi combustibili: vitaminele şi mineralele esenţiale. Apoi, gândeşte-te la ce se întâmplă atunci când maşina ta începe să îşi arate slăbiciunile: astăzi, când ai turat motorul, a început să se audă un scârţâit sumbru. Mâine, când doar te pregăteşti de drum, ceva trosneşte aşa de tare de te ia ameţeala. Şi ăsta este doar începutul. Cu timpul, dacă nu te îngrijeşti în amănunt de tot ce este în neregulă, lucrurile alunecă din ce în ce mai uşor către probleme cu adevărat grave. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu un organism privat de vitamine şi minerale şi nevoit să funcţioneze fără să profite de consumul de fructe, legume şi alimente cât mai aproape de natural.    Vitaminele sunt substanţe organice, iar mineralele sunt substanţe anorganice provenite din natură, esenţiale pentru o funcţionare echilibrată a organismului. În funcţie de tipul de vitamine şi minerale, acestea pot fi extrase din diverse alimente, aşa cum vei vedea mai jos.

Când?

Sfârşitul iernii este sezonul perfect pentru intensificarea aportului de vitamine şi minerale esenţiale. Trecut printr-un anotimp solicitant prin temperaturile scăzute şi nevoit să se reacomodeze la o zi mai lungă şi la temperaturi în continuă creştere, organismul se poate simţi dezorientat şi extenuat. Profită de avalanşa de alimente proaspete şi reconstruieşte-ţi energia o dată cu venirea vremii frumoase.

Vitamina A, împotriva pielii uscate şi a acneii

Cu un rol important în sănătatea ochilor şi formarea oaselor şi a dinţilor, vitamina A îşi arată lipsa prin uscăciunea pielii şi a părului, senzaţia de uscăciune a ochilor, oboseală, insomnie, sinuzite şi acnee. Se poate găsi în fructele şi legumele de culoare verde şi galbenă, peşte şi ficatul animalelor.

Complexul de vitamine B, în lupta contra depresiei şi a anemiei

Perioadele în care depresia, anxietatea şi lipsa energiei sunt constante pot fi nişte semnale de alarmă a carenţei complexului de vitamine B. Mai precis, acestea sunt responsabile de sănătatea sistemului nervos, a tonusului muscular şi a tractului gastro-intestinal. Cerealele integrale şi drojdia de bere sunt adevărate depozite de vitamine B.

Vitamina C, vindecătoarea

Sângerările gingivale, vânătăile durabile, vindecarea îngreunată a rănilor, inflamaţiile articulare, toate sunt semne ale lipsei vitaminei C, care se ocupă de formarea colagenului şi absorbţia fierului. Este binecunoscut deja că o poţi găsi în citrice.

Vitamina D, pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor

Oasele fragile şi rahitismul sunt dovezile principale ale lipsei de vitamina D, care ajută la absorbţia calciului şi fosforului. Pentru un aport mai mare, poţi consuma ouă, somon, macrou, hering, ulei din ficat de cod, ton, fructe de mare şi poţi sta mai mult în soare: măcar 15 minute în fiecare zi.

Vitamina E, pentru o circulaţie mai bună

Carenţa vitaminei E se manifestă prin afectarea globulelor roşii din sânge şi poate provoca sterilitate, avort spontan şi maladia Alzheimer.  Se cunoaşte rolul extrem de important al acestei vitamine ca blocant al radicalilor liberi şi de încetinire a proceselor de îmbătrânire a celulelor. O poţi găsi în nuci, migdale, alune, seminţe de floarea-soarelui, ulei de măsline, roşii, kiwi, mango, spanac, broccoli, avocado, lapte.

Calciul, pentru putere şi echilibru

Aproximativ 99% din totalitatea de calciu din organismul nostru se află în oase şi dinţi. Pe lângă rolul său structural, calciul are şi roluri funcţionale: el intervine în coagularea sângelui, în contracţia musculară, în activitatea cardiacă, în producerea secreţiei lactate. De asemenea, calciul favorizează absorbţia vitaminei B12. Așa încât, pentru oase şi dinţi solizi, tensiunea arterială în limite normale, dar şi buna funcţionare a sistemului nervos, este nevoie de aportul sănătos de calciu, una dintre principalele macro-minerale, necesare în cantităţi mari. Ca să nu-i simţi lipsa, consumă frecvent lactate, portocale, sardine, tofu, somon, caise, stafide, smochine.

Magneziul, pentru relaxare

Pentru muşchi detensionaţi, dar şi o circulaţie sănătoasă a sângelui şi o inimă puternică, magneziul este mineralul perfect. Poate fi găsit în nuci, seminţe de dovleac, castraveţi, cereale integrale, salată verde, ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao (peste 70%).   

Cele mai citite

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme mai caldă decât normalul perioadei

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru finalul lunii ianuarie și mare parte din februarie, în toate regiunile țării. Potrivit Administrației Naționale de...

Donald Trump la Davos: Ucraina este pregătită pentru un acord de pace

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele american Donald Trump a declarat că Ucraina este dispusă să ajungă la un acord de pace...
Ultima oră
Pe aceeași temă