15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCollin Powell: Inchisoarea Guantanamo ar trebui inchisa

Collin Powell: Inchisoarea Guantanamo ar trebui inchisa

Fostul secretar american de Stat Colin Powell a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca centrul de detentie de la Guantanamo Bay, unde sunt incarcerati circa 380 de suspecti de terorism, ar trebui inchis imediat, iar detinutii transferati in Statele Unite, relateaza Reuters.

Powell, care in 2003, intr-un discurs rostit in cadrul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, a sustinut necesitatea demararii razboiului impotriva regimului Saddam Hussein, banuit ca poseda arme de distrugere in masa, a declarat ca inchisoarea din Cuba a devenit o "problema majora" pentru imaginea Statelor Unite la nivel mondial si ca a facut mai mult rau decat bine.

"Guantanamo a devenit o problema, o problema majora (…) in modul in care lumea percepe Statele Unite si daca ar depinde mine, as inchide inchisoarea de la Guantanamo nu maine, ci in dupa-amiaza aceasta (…) si nu i-as elibera pe acei suspecti. I-as transfera in Statele Unite si i-as incadra in sistemul nostru legal federal", a declarat Powell pentru postul NBC.

"In mod esential, am diminuat increderea pe care comunitatea internationala o avea in sistemul judiciar din Statele Unite prin mentinerea inchisorii Guantanamo deschisa si infiintarea unor comisii militare. Nu avem nevoie de asa ceva si ne face mai mult rau decat bine", a adaugat fostul secretar de Stat.

O serie de organizatii internationale pentru apararea drepturilor omului si guverne straine au cerut inchiderea centrului de detentie, motivand ca mentinerea suspectilor in captivitate timp de ani de zile fara a fi judecati este o incalcare a standardelor legale.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Interes scăzut din partea investitorilor japonezi pentru obligațiunile Samurai verzi emise de România

România a lansat recent obligațiuni Samurai verzi în yeni, marcând prima sa revenire pe piața financiară japoneză după anii '90, însă interesul din partea...

„M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...
Ultima oră
Pe aceeași temă