Furnizorii de medicamente ameninta ca vor opri livrarile catre mai multe spitale din tara daca acestea nu isi platesc datoriile pe care le au fata de companiile membre, care se ridica la 85 de milioane de euro. Sumele restante ale spitalelor nu mai pot fi achitate, iar cercul vicios al sistemului medical ar putea bloca lucrurile: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu poate din punct de vedere legal sa plateasca datoriile spitalelor, in vreme ce bugetul multor unitati sanitare abia ajunge pentru plata salariilor.
Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) sustine ca nu va mai da medicamente Spitalului Clinic Colentina din Capitala si spitalelor judetene de urgenta din Iasi, Craiova, Targu Mures, Timisoara si Botosani, care au acumulat pana in prezent datorii de 85 de milioane de euro. Managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, a declarat insa ca institutia pe care o con-duce nu mai are nici o datorie catre furnizori. In schimb, Mihnea Grecu, directorul AFPM, a spus, pentru Realitatea TV, ca datoriile unitatii sanitare bucurestene se ridica la 1,8 milioane de euro si ca s-ar afla "in litigiu cu cel putin o firma importanta din asociatie pentru neplata". Maria Dinescu, directorul financiar-contabil al Spitalului Colentina, ne-a spus ca "in trecut au fost restante, insa au fost rezolvate" si "poate furnizorii au niste statistici mai vechi in care apar restante".
Grecu a mai spus ca furnizorii stiu situatia din sistemul sanitar si de aceea doresc sa fie "flexibili", dar cer "plata imediata a datoriilor istorice din 2006, 2007 si macar o parte din 2008". Furnizorii de medicamente au precizat ca vor acoperi toate situatiile care pun in pericol viata pacientilor. Managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi, Ioan Barliba, sustine, la randul sau, ca unitatea are intr-adevar o datorie de 48 de mii de euro, insa care are scandenta in perioada urmatoare: "S-a facut o grava greseala, s-au ales niste spitale la intamplare. Este o lipsa de respect pentru Spitalul Sf. Spiridon. Nu exista sume semnificative, ca sa fie pe aceasta lista". si la Craiova situatia este similara. Managerul Spitalului de Urgenta, Cristina Calangiu, afirma ca unitatea nu a primit nici o somatie de plata sau sistare de livrare de medicamente si ca institutia este in termenele de plata care sunt stabilite la 90 de zile, ultima factura achitata fiind in luna aprilie, pentru februarie.
Pe de alta parte, managerul Spitalului Judetean din Timisoara, Florin Barsasteanu, recunoaste ca s-au adunat datorii din iunie 2008, care au ajuns la peste 2 milioane de euro: "Din fonduri proprii nu avem cum sa achitam aceste datorii cat timp 85% din bugetul spitalului merge pe salarii". Aceeasi situatie este si la Targu Mures, unde Spitalul Clinic Judetean a acumulat o datorie de aproape 12 milioane de euro, care dateaza din 2005 si care s-a marit pe parcurs, iar bugetul pentru 2009, de peste 21 de milioane de euro, nu asigura decat banii de salarii. Purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Augustus Costache, ne-a spus ca institutia "plateste numai pentru serviciile prestate pe caz rezolvat, nu si datoriile spitalelor", argumentand ca "managerul spitalului este cel care trebuie sa rezolve aceasta situatie", cu toate ca pozitia furnizorilor de medicamente "nu este normala, mai ales ca unele spitale au spus ca nu ar avea datorii, insa daca acestea vor fi justificate, probabil vor fi achitate in scurt timp".
Dan Serban, fost director al Spitalului Pantelimon, ne-a explicat ca este posibil ca "firmele furnizoare sa faca presiuni asupra CNAS pentru a li se achita facturile, pentru ca ele stiu care este capacitatea de returnare a unui spital, care este bugetul sau si care sunt cheltuielile si ar fi putut sa controleze acest lucru". Pe de alta parte, Dan serban considera ca managerii spitalelor respective ar putea sa gestioneze datoriile tinand cont de bugetul de care dispun, care acopera banii pentru salarii, medicamente si tehnica medicala.