» In ciuda numarului mare de reclamatii pe care le primeste anual Colegiul Medicilor din Romania (CMR), aceasta institutie pare inofensiva pentru malpraxis, deoarece "in unele cazuri, dovezile sunt atat de elocvente, incat e jenant ceea ce face CMR – sa scoata basma curata un criminal", socoteste Iulian Urban.
» Pentru a scurta timpul de rezolvare a unui caz de malpraxis, romanii ar trebui mai degraba sa se adreseze instantei, considera specialistii.
» In luna martie, Colegiul Medicilor ar putea da in sfarsit un verdict in cazul decesului Nataliei Ionescu, sotia ziaristului Mihai Ionescu, de la "Romania libera", la mai mult de un an de la tragicul eveniment.
In ultimii doi ani, colegiul a primit peste 800 de reclamatii, insa in urma acestora, Comisia de Disciplina nu a sanctionat drastic decat opt medici: unul si-a pierdut dreptul de a profesa, iar ceilalti sapte au primit interdictia de a profesa pe o perioada scurta. Restul medicilor reclamati fie nu au fost sanctionati, fie au primit mustrari usoare sau avertismente. Intrebat cum explica numarul mare de medici care, in ciuda faptului ca sunt reclamati, se aleg numai cu sanctiuni formale, presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, ne-a spus ca "unele reclamatii sunt absurde" si ca oricum "la peste 16 milioane de acte medicale, cate au loc intr-un an in Romania, sunt putine reclamatii, iar medicii sunt si ei oameni". Cu toate acestea, Vasile Astarastoae ne-a explicat ca institutia pe care o conduce este considerata "una dintre cele mai severe de acest gen din Europa".
Senatorul Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, argumenteaza insa ca aceasta institutie "este inutila pentru cazurile de malpraxis, deoarece blocheaza posibilitatea pacientilor de a obtine despagubiri". Iulian Urban socoteste ca "in unele cazuri, dovezile sunt atat de elocvente, incat e jenant ceea ce face Colegiul – sa scoata basma curata un criminal". Aceasta atitudine a Colegiului Medicilor nu face, in opinia lui Urban, decat sa "creasca suspiciunea asupra unei bresle pentru ca acopera cazuri evidente de malpraxis".
Pe de alta parte, Sorin Paveliu, fost deputat si membru al CMR, considera ca "poate Colegiul nu este institutia ideala, insa absenta sanctiunilor reprezinta un gest echitabil fata de personalul medical", pentru ca "este foarte usor sa acuzi o persoana fara sa stii care sunt imprejurarile". Paveliu recunoaste ca, "in majoritatea cazurilor, se demonstreaza ca au existat circumstante atenuante din cauza minciunilor in care se afla sistemul sanitar din Romania".
Medicul asupra caruia planeaza o acuzatie de malpraxis care este luata in discutie de Colegiul Medicilor poate totusi sa profeseze nestingherit, cat timp instanta nu se pronunta. Sorin Paveliu argumenteaza ca "pana cand CMR ajunge sa judece cazul, pot trece un an-doi, timp in care medicul poate opera linistit", dupa care respectivul poate contesta verdictul Colegiului in instanta, lucru care ar mai dura o perioada buna de timp. De altfel, presedintele Colegiului, Vasile Astarastoae, ne-a spus ca peste 90 la suta din verdictele institutiei sunt contestate in instanta, insa in 87 la suta din cazuri decizia initiala a CMR este confirmata in instanta. Senatorul Urban sustine, la randul sau, ca dreptul unui medic acuzat de malpraxis de a profesa ar trebui suspendat pana la rezolvarea cazului, fiindca in acest caz "si respectivul se va lupta cu CMR pentru a i se rezolva mai repede cazul".
Aparent, singura solutie pentru romanii care doresc sa reclame un caz de malpraxis ar fi sa se adreseze mai degraba instantei. Iulian Urban sustine ca romanii nu ar trebui sa fie preocupati daca medicul respectiv este sanctionat sau nu, ci mai degraba de rapiditatea cu care urmeaza sa primeasca o despagubire. In acest sens, Urban sustine ca legea malpraxisului ar trebui modificata in sensul in care, pe de-o parte, pacientul ar putea primi mai repede despagubirile, iar pe de alta, CMR ar putea judeca probitatea medicului in cauza.
Medici sanctionati
Vasile Astarastoae ne-a spus ca un verdict in cazul Nataliei Ionescu, sotia ziaristului Mihai Ionescu, de la "Romania libera", ar putea fi dat de "Comisia de disciplina pana in luna martie". In octombrie 2007, Natalia a decedat la Maternitatea Giulesti, dupa o nastere prematura prin cezariana. Dupa sase luni, institutia a decis sanctionarea medicului care s-a ocupat de caz, Cezara Bucur, cu sase luni de suspendare. Ulterior, Vasile Astarastoae ne-a explicat ca s-a constatat ca "in acel caz mai sunt si alti medici implicati, iar pentru a nu fi atacati in instanta, s-a trimis cazul inapoi la Bucuresti".
Un alt caz este cel al doctorului Razvan Tranca, acuzat in 2007 de viol si tentativa de omor. In urma acuzatiilor, Colegiul Medicilor a decis sa-i interzica chirurgului sa mai profeseze pe o perioada de un an. Vasile Astarastoae a explicat si aceasta decizie prin faptul ca "se judeca dupa codul deontologic, pe care acesta l-a incalcat, pentru ca sunt interzise relatiile sexuale cu un pacient", insa tentativa de omor ar iesi din competenta CMR.