20.9 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialColegiul 3 încaieră USL la Cluj

Colegiul 3 încaieră USL la Cluj

Organizaţiile locale ale PSD şi PNL au pornit un mic război pentru acapararea unuia dintre cele mai importante colegii de deputaţi din Cluj-Napoca.

 Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, repartiţia colegiilor electorale în rândul USL, cel puţin la Cluj, reprezintă un motiv suficient pentru izbucnirea unei lupte interne. Deşi, potrivit liberalilor, la împărţirea colegiilor la nivel naţional între PSD şi PNL a fost stabilit faptul că la Cluj colegiul 3 le revine lor, duminică, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a încălcat înţelegerea.

Acesta a anunţat-o pe Aurelia Cristea, consilier judeţean PSD şi preşedinte al Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, drept candidat pentru Camera Deputaţilor în acest colegiu şi a dat de înţeles că PSD le va ceda liberalilor, la schimb, colegiul 1, fapt care i-a întărâtat pe aceştia din urmă. Membrii PNL Cluj s-au aprins la auzul posibilului schimb, iar ieri au ţinut să clarifice lucrurile, după ce, cu o zi înainte, au discutat subiectul în cadrul unei şedinţe interne. „Biroul Politic Teritorial Interimar PNL Cluj-Napoca a constatat că organizaţia municipală nu a fost consultată şi nici nu a fost anunţată pe cale oficial ierarhică de către organizaţia judeţeană de schimbarea, în cadrul alianţei USL, a colegiului 3 de deputaţi cu colegiul 1 de deputaţi. În consecinţă, biroul a procedat la validarea candidaturilor PNL pe colegiile 2 şi 3 de deputaţi, aşa cum au fost ele distribuite de conducerea centrală a alianţei USL”, reprezintă textul unei rezoluţii citită de către liderul interimar al PNL Cluj-Napoca, fostul consilier local, Manuel Chira. Acesta a explicat, mai apoi, că nu vrea răul acestei alianţe şi că toate nelămuririle au pornit de la faptul că PSD şi-a anunţat un candidat propriu pe un colegiu care nu era al lor.

PNL vrea binele alianţei

„Noi vrem binele alianţei la Cluj, dorim să mergem înainte, nu vrem să o sabotăm, pentru că susţinem această alianţă. Noi am fost nedumeriţi, însă, după conferinţa de presă a celor de la PSD Cluj, care au anunţat un candidat pentru colegiul 3 de deputaţi. Asta, deşi acest colegiu este al PNL, stabilit la nivel central. Totuşi, susţinem cu tărie alianţa, care este o alianţă foarte bună, iar obiectivul nostru este să câştigăm cât mai multe locuri de deputaţi şi senatori în dauna PDL, principalul nostru adversar. E normal să mai existe neconcordanţe în USL, pentru că este o alianţă formată din două partide mari, cu programe total diferite, dar care se pot înţelege între ele”, a spus liderul liberalilor din Cluj.

Astfel, după ce le-au răspuns colegilor din PSD, liberalii au anunţat şi cele şase candidaturi pe cele două colegii de deputaţi din Cluj. Astfel, la colegiul 2 vor candida Valentin Lungu, Cozmin Ardelean şi preşedintele interimar al PNL Cluj, Manuel Chira, în timp ce pentru mult disputatul colegiu 3 vor intra în competiţia internă Ioan Petran, Mircea Puşcă şi Giacomo Dreoni. De asemenea, din partea PNL Cluj vor mai candida pentru Camera Deputaţilor şi Steluţa Cătăniciu, Adrian Oros şi Sebastian Moga, însă colegiile acestora nu au fost specificate. În aceste condiţii, PSD Cluj ar rămâne cu colegiile 1, 4, 5 şi 6 pentru Camera Deputaţilor, respectiv colegiul 4 pentru Senat. Social-liberalii nu vor să renunţe, însă, la colegiul 3 în dauna „prietenilor” din alianţă, iar o decizie finală în acest sens va fi luată de către USL la nivel naţional, săptămâna viitoare.

Boc, inamicul tuturor

Dacă există neînţelegeri în USL Cluj cu privire la alegerile parlamentare, cu siguranţă membrii PNL şi PSD cad complet la pace când vine vorba de activitatea primarului Clujului, Emil Boc. După ce liderul PSD, Remus Lăpuşan, l-a criticat vehement pe Boc duminică, ieri a venit rândul omologului său de la PNL, Manuel Chira, să îl atace pe edilul clujean. Chira a folosit aceleaşi arme ca ale lui Lăpuşan, şi i-a transmis lui Boc să facă ceva şi pentru oraş, nu doar să conducă tramvaie sau să participe la diferite festivaluri. Totuşi, liderul PNL a spus că îi va face cadou lui Boc o cravată de pionier, „pentru că acţiunile lui ţin de pionierat sau de U.T.C.”.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Pista Aeroportului Băneasa intră în reparații: Aeroportul își suspendă activitatea pentru trei săptămâni

Elicopterele instituţiilor de stat vor fi singurele care vor putea opera zboruri, fără restricţii Lucrările de intervenţie şi întreţinere la pista Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa...

Raed Arafat: Pregătiţi populaţia, să aibă la ei lucrurile necesare, dacă va fi impusă evacuarea

Șeful DSU a transmis că autoritățile sunt în faza de pregătire,  înainte de viitura care vine pe Dunăre  Secretarul de stat, Raed Arafat, a făcut...

Turcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos",...
Ultima oră
Pe aceeași temă