0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialColectia arhivelor diplomatice, accesibila publicului

Colectia arhivelor diplomatice, accesibila publicului

– Domnule profesor, de ce a fost nevoie de infiintarea unei noi institutii sub titulatura Institutului Diplomatic Roman, atata vreme cat exista Academia Diplomatica? Exista vreo deosebire, alta decat cea de denumire?
– Istoria este lunga. Au existat mai multe tentative ale Ministerului Afacerilor Externe ca sa-si formeze un corp de diplomati profesionisti. Chiar si Ministerul comunist al Afacerilor Externe a vrut sa-si formeze diplomatii. Pentru acea vreme, chiar au avut un sistem bine organizat, nu stiu insa cat a fost de eficient. Dupa 1990, o prima tentativa a fost in timpul mandatului de ministru al lui Andrei Plesu, dar structura efectiva a debutat cu infiintarea Academiei Diplomatice, institutie care avea ca scop formarea diplomatilor. Institutul Diplomatic Roman este altceva. Are patru directii de dezvoltare, din care numai una este pentru formarea tinerilor diplomati si instruirea diplomatilor cu mai multa sau mai putina experienta. O directie se va ocupa de editarea arhivelor diplomatice si a memorialisticii diplomatice. In momentul de fata, din nefericire, nu exista o colectie a arhivelor diplomatice, in ciuda faptului ca, dupa 1990, au fost adoptate numeroase HG-uri si s-au constituit diferite comisii. Rezultatele s-au rezumat doar la cateva volume de relatii bilaterale, si acestea mai degraba intr-un cadru festivist, nimic consacrat istoriei diplomatiei. Pentru anul 2006, in strategia IDR figureaza publicarea sistematica si coerenta a cinci volume din arhiva diplomatica. Vorbim despre editarea stiintifica, pe criterii cronologice, a arhivelor diplomatice: Vechiul Regat, Romania Mare, Romania postbelica. Toti cei interesati pot consulta colectia arhivelor diplomatice. Furnizarea de expertiza este o alta atributie a Institutului Diplomatic Roman. Avem un grup de experti in istorie, relatii internationale, drept diplomatic, stiinte politice. Expertiza este o alternativa pentru Ministerul Afacerilor Externe, dar si pentru alte institutii, in scopul intelegerii analizelor pe teme de politica internationala. A patra directie este dedicata punerii in valoare a bibliotecii ministerului, biblioteca neutilizabila in prezent. Institutul Diplomatic Roman va veni in sprijinul tuturor cetatenilor, studenti, cercetatori, facilitandu-le astfel accesul la aceasta biblioteca.

Cursuri pentru diplomati si jurnalisti

– V-as ruga sa reveniti la una din componentele strategiei IDR, formarea personalului diplomatic. Se vor organiza, pe langa cursurile destinate studierii problemelor de politica externa, si cursuri de protocol si ceremonial diplomatic?
– In primul rand, as vrea sa mentionez ca structura curriculara prevede cursuri pentru diplomatii in formare. De exemplu, cei admisi, recent, in Ministerul Afacerilor Externe vor petrece o buna parte din timp aici, la institut. Pentru perfectionarea diplomatilor cu mai multa vechime, organizam cursuri de scurta durata. Cat priveste initierea in regulile de protocol, nu exista cursuri speciale, deoarece, incepand cu notiunile de corespondenta si pana la ceremonialul diplomatic, toate acestea sunt incluse in cursurile de baza. Pe de alta parte, acestea sunt mai mult chestiuni de ordin practic.
– Intr-o discutie anterioara, ati spus ca IDR va avea programe si pentru mass-media. La ce se refera programele care au ca grup-tinta jurnalistii?
– Incercam sa construim o strategie care sa fie utila pentru noi, agreabila pentru presa. Solutia: intalniri informale lunare, dezbateri pe teme interesante de politica internationala, precum si un curs de familiarizare si formare a jurnalistilor pe teme de politici si relatii internationale.
– V-ati referit la familiarizare si formare. Sunt foarte multe persoane care nu lucreaza neaparat in diplomatie sau presa, dar prin natura profesiei se lovesc de multe chestiuni de politica externa carora cu greu le fac fata. Acestea ar putea beneficia de expertiza institutului?

Atestate de instruire in relatii internationale

– Suntem o institutie de cercetare, aproape academica, folosim expertiza mediului academic si deopotriva expertiza diplomatilor romani. Prin urmare, Institutul Diplomatic Roman poate raspunde solicitarilor venite si din partea altor institutii interesate sa-si pregateasca oamenii, nu neaparat in diplomatie. Acordam expertiza pe teme de politici europene, de exemplu. Cei care vor beneficia de pregatire vor primi atestate, certificate ce le vor fi folositoare carierei lor.
– Domnule director, am avut prilejul sa trec pragul unui institut diplomatic din strainatate, un institut util nu numai pentru cetatenii acelei tari, dar si pentru straini. Dumneavoastra ce veti oferi corpului diplomatic strain acreditat la Bucuresti?
– Vrem sa le propunem diplomatilor straini acreditati la Bucuresti un modul de cursuri, un curs de initiere, in totalitatea realitatii romanesti. In prezent, ne aflam intr-un proces de dezvoltare a relatiilor internationale. Asemenea institute exista in foarte multe tari. Am preluat cele opt Acorduri incheiate de Academia Diplomatica, iar sub sigla IDR am semnat un Acord cu Institutul Diplomatic Portughez, fiind, de altfel, primul Acord cu o tara membra a Uniunii Europene. O asemenea relatie va fi benefica pentru schimbul de experienta in adevaratul sens al cuvantului, nu in limba de lemn. Vor exista schimburi de cursanti.

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă