12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialColac de salvare aruncat companiilor energofage

Colac de salvare aruncat companiilor energofage

După explozia afacerilor cu energiile regenerabile dar şi a preţurilor plătite de către industrie pentru amortizarea investiţiilor în energii verzi, statul se gândeşte să sprijine marii consumatori. O schemă de sprijin va fi anunţată azi de Guvern.

Executivul va anunţa luni o serie de măsuri în domeniul energetic de sprijin pentru marii consumatori şi pentru populaţie care vor reprezenta tot ceea ce poate face statul român în acest moment, a declarat la finele săptămânii trecute, potrivit Agerpres, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Măsurile sunt menite să atenueze nemulţumirile marilor consumatori industriali care susţin că plătesc o energie electrică din ce în ce mai scumpă, care le creşte costurile dincolo de pragul rentabilităţii. Dimpotrivă, producătorii de energii regenerabile obţin profituri frumoase în urma subvenţiilor primite prin sistemul certificate verzi.

“În baza evaluărilor şi estimărilor efectuate de ANRE privind creşterea puterii instalate acreditate pentru sistemul de sprijin prin certificate verzi, de la circa 4.300 MW la începutul anului 2014 pană la circa 6.000 MW la sfârşitul anului 2014, ANRE consideră că impactul mediu în factura consumatorului final în anul 2014 poate ajunge până la circa. 83 lei/MWh”, se arată într-o notă de fundamentare la un proiect de act normativ prin care se propune limitarea la 11,1% a cotei de energie produse din surse regenerabile ce beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi.

Planul anunţat luni cuprinde “o serie de soluţii care să ajute marii consumatori (atât energie electrică, cât şi gaze naturale – n.red.) şi să ajute populaţia”, spune Răzvan Nicolescu. Măsurile nu contravin statutului României de stat membru al UE, spune el.

Export de energie, fără taxă de cogenerare

Totodată, Nicolescu a mai arătat că săptămâna viitoare va lansa în dezbatere o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pentru exportul de energie. Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost introdusă la 1 aprilie 2011, este plătită de toţi consumatorii de energie şi este evidenţiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obţinuţi sunt primiţi drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) care au o eficienţă de peste 70% a instalaţiilor, pentru a stimula investiţiile în modernizarea echipamentelor.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă