7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCoincidenta macabra in cazul mortii afaceristului de la RAFO

Coincidenta macabra in cazul mortii afaceristului de la RAFO

Unul dintre oamenii de afaceri implicaţi în 2004 în dosarul penal referitor la evaziunea fiscală de peste 15.000 miliarde de lei vechi de la Rafinăria RAFO a fost omorât ieri în propria locuinţă. Anchetatorii consideră moartea acestuia suspectă, deoarece din casa victimei nu au dispărut valori materiale.

 

Omul de afaceri Valeriu Damian a fost găsit mort în propria locuinţă de către soţia sa ieri, în jurul orei 3 dimineaţa. Potrivit anchetatorilor, femeia a sunat imediat la 112, dar medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bacău nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe omul de afaceri. Ei au fost nevoiţi să constate decesul lui Damian, după care au anunţat procurorii criminalişti. „Am anunţat poliţia, procuratura, nu am deplasat victima de la locul incidentului ca să nu umblăm în locul crimei”, a spus managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, medicul Sorin Enescu. Anchetatorii l-au găsit pe omul de afaceri cu picioarele legate. Corpul său prezenta urme de lovituri şi echimoze, detalii care dau de înţeles procurorilor că omul de afaceri a fost omorât.

 

A murit în urma unui stop cardiac?

Ipoteza omorului a fost confirmată pentru RL de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă. „La faţa locului au fost găsite urme a două perechi diferite de încălţări, ceea ce înseamnă că omorul a fost săvârşit de către două persoane. Urmele de lovituri şi echimozele nu erau foarte pregnante, foarte violente. Bănuim că doar a fost bătut cu pumnii şi picioarele. Nu au fost constatate urme de tăieturi, înjunghiere sau împuşcare. Din primele cercetări, omul de afaceri a murit ca urmare a unui stop cardiac. Damian avea probleme medicale cu inima”, ne-a declarat prim-procurorul Felix Bănilă.

El a mai adăugat că, după urmele găsite la faţa loculuiProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

C cei doi criminali au sărit gardul casei lui Damian şi au intrat în casa acestuia fără să forţeze uşa de la intrare. Întrebat dacă e posibil ca agresorii să fie cunoscuţi de-ai omului de afaceri, procurorul Bănilă ne-a explicat: „Nu luăm în calcul această ipoteză, deoarece indiciile conduc către ipoteza că uşa de la intrarea în casă era deschisă. La ţară, în locuri liniştite cum e cel în care locuia Damian, oamenii nu-şi mai inchid uşa de la intrare”.

Nu au fost furate bunuri

Pentru anchetatori, cel mai ciudat lucru petrecut în cazul omorului omului de afaceri băcăuan îl reprezintă faptul că criminalii nu au furat nimic din casă. Procurul Bănilă afirmă că, din primele cercetări, nu au fost sesizate lipsa unor bunuri din casă. „Nici bani nu au fost furaţi din casă. Este cunoscut faptul că victima nu ţinea bani în casă. Încă nu am apucat să discutăm în detaliu cu soţia lui Damian. Speram că vineri să-i luăm o declaraţie completă. Deocamdată, femeia este în stare de şoc. Dacă se constată lipsa unor bunuri sau a unor bani, cei doi criminali vor fi încadraţi la omor deosebit de grav”, explică procurorul Bănilă.

Cine este Valeriu Damian

Chiar dacă până în acest moment anchetatorii nu ştiu cine sunt autorii omorului, moartea lui Damian poate da naştere la numeroase speculaţii legate de implicarea acestuia în controversatul dosar RAFO.  Damian avea 66 de ani şi deţinea mai multe benzinării şi magazine cu piese auto. În ultimii ani, afacerile lui s-au axat în principal pe comerţul cu carburanţi. În 2004, Valeriu Damian şi fratele lui, Nicuşor Damian, au fost arestaţi, din cauza implicării lor în afacerile cu rafinăriile RAFO, CAROM şi Dărmăneşti. Fraţii Damian au oferit magistratului Vasile Doană 100.000 de euro mită. Pentru aceşti bani, Doană trebuia să oprească cercetările procurorilor anticorupţie în cazul lor şi să le dea NUP (neînceperea urmăririi penale). Cei doi fraţi au fost prinşi în flagrant de către procurorii anticorupţie, în timp ce îi dădeau mita magistratului. După un lung proces, cei doi au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la câte trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită. Ei au cerut ulterior întreruperea executării pedepsei din motive medicale.

Întrebat dacă uciderea lui Damian poate avea legătură cu dosarul RAFO, procurorul Bănila a declarat: „Deocamdată nu avem nici un indiciu care să ne conducă pe această pistă”.

Cazul RAFO o evaziune de 15.000 de miliarde de lei vechi

Fraţii Damian au încercat să-l mituiască pe magistratul Vasile Doană în 2004, an în care Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA, actualul DNA – n.r.) demarase o anchetă complexă, în care au fost verificate peste 400 de societăţi comerciale care au achiziţionat ilegal produse petroliere. Firmele fraţilor Damian intraseră în vizorul procurorilor anticorupţie, care începuseră să ancheteze mai multe tranzacţii între firmele celor doi şi societatea CAROM SA Oneşti.

În 2004, Valeriu Damian era administratorul SC Helios SRL Bacău, iar fratele său, Nicuşor Damian, administratorul SC Tracorom Bacău SRL. În dosarul fraţilor Damian a mai fost implicat încă un om de afaceri din Bacău, Daniel Pîrgariu, administratorul SC Dani Love Bacău SRL. Cei trei erau cercetaţi de procurori pentru acuzaţiile de evaziune fiscală, fals şi uz de fals. În timpul acestor verificări, fraţii Damian şi Daniel Pîrgariu au luat legătura cu unul dintre procurorii din echipa de anchetă şi i-au propus, de mai multe ori, bani şi bunuri pentru a nu-şi îndeplinii atribuţiile în cadrul cercetărilor şi pentru a le da NUP. Deşi procurorul a refuzat, cei trei au insistat, astfel că a fost organizată prinderea lor în flagrant delict. În 3 aprilie 2004, cei trei oameni de afaceri băcăuani au fost arestaţi pentru dare de mită.

Procurorii anticorupţie au început arestările în baza documentelor ridicate de la arhivele rafinăriilor RAFO, CAROM şi Dărmăneşti. Cei trei oameni de afaceri au fost doar câteva verigi într-o evaziune fiscală imensă, de aproximativ 15.000 de miliarde lei vechi. Corneliu Iacubov, deşi a patronat rafinăriile RAFO şi Dărmăneşti, nu a fost vizat de ancheta procurorilor PNA.  

Numele grele din dosarul RAFO

 Corneliu Iacubov – patronul rafinăriei RAFO. A fost condamnat pe 18 noiembrie 2010 la şapte ani de închisoare. Decizia a fost atacată cu recurs. Până în prezent nu există o hotărâre definitivă.

 Toader Găurean – fostul administrator al RAFO a fost condamnat la şase ani de închisoare. Decizia nu a rămas definitivă.

 Marin Marin – fostul director al RAFO a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Decizia nu este definitivă.

 Marian Iancu – om de afaceri care a adus un prejudiciu RAFO de 270 milioane de lei noi rafinăriei. A fost arestat câteva zile în 2005 şi 2006, acum este judecat în libertate.

 Ovidiu Tender – om de afaceri. A participat la prejudicierea rafinăriei şi a fost arestat pentru câteva zile în 2006, acum e judecat în libertate

 Viorel Hrebenciuc – de numele deputatului PSD este legată privatizarea păguboasă a RAFO.

Încă o moarte suspectă

În 2002, aparent fără nici un motiv, omul de afaceri băcăuan Gheorghe Hăidău era găsit spânzurat într-un hotel din Bucureşti. În acel moment, Hăidău(foto) nu avea datorii, nu era certat cu membrii familiei şi avea o cifră de afaceri impresionantă. Familia, partenerii de afaceri şi toţi cei care l-au cunoscut au declarat anchetatorilor că nu au ştiut vreun motiv cât de mic pentru care Hăidău să-şi fi pus capăt zilelor. Mai mult, în portbagajul maşinii sale din parcarea hotelului poliţiştii au găsit o geantă cu 150.000 de euro şi vreo 40 milioane de lei. Cu toate acestea, concluzia cercetărilor privind moartea sa a fost „sinucidere fără motiv cunoscut”. Ulterior, presa băcăuană a scris despre Gheorghe Hăidău că ar fi fost implicat în lanţul evazionist al afacerilor cu produse petroliere de la RAFO. În mod curios, ziariştii din Bacău au scris că Hăidău trebuia să primească 16 miliarde de lei vechi de la fraţii Damian.

Cele mai citite

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...
Ultima oră
Pe aceeași temă