15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialCofondator al Israelului, presedinte dupa o jumatate de secol

Cofondator al Israelului, presedinte dupa o jumatate de secol

Veteranul Shimon Peres a devenit cel de-al noualea presedinte al Israelului, comenta ieri presa internationala.
"Se pare ca nu poti sa te gandesti la Statul Israel fara sa te gandesti la Shimon Peres", a citat-o AP pe Dalia Itzik, presedintele Knesset-ului (parlamentul israelian). Agentia a amintit si faptul ca Shimon Peres a ocupat aproape toate pozitiile din viata publica israeliana, incepand cu cea de director general in Ministerul Apararii, functie in care a ajuns la varsta de doar 25 de ani si din care a avut o contributie esentiala la dezvoltarea programului nuclear israelian. Protejat al lui Ben Gurion, cariera pe cont propriu a lui Peres a inceput in 1959, cand a fost ales pentru prima data in Parlament.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace si fost premier, Shimon Peres (83 de ani) se bucura de prestigiu international si de sprijinul opiniei publice pentru a ocupa functia simbolica de mediator si de autoritate morala, ceea ce inseamna functia de presedinte al Statului Israel, aprecia AFP.
"Te-ai casatorit cu un fermier, iar acum ai un presedinte", citeaza cotidianul spaniol "El País" primele cuvinte ale lui Peres adresate sotiei sale, Sonia, dupa alegerea sa ca presedinte.
Shimon Peres, vicepremier, membru al partidului Kadima al premierului Ehud Olmert, a castigat votul din Knesset pentru desemnarea presedintelui in fata deputatului Likud (dreapta) Reuven Rivlin si a deputatei laburiste Colette Avital, orginara din Romania.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă