4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialCoface: Numărul insolvențelor a scăzut, în primul trimestru

Coface: Numărul insolvențelor a scăzut, în primul trimestru

Numărul insolvenţelor deschise în primul trimestru a scăzut cu circa 14%, la aproape 6.000 de proceduri, potrivit Coface. Cele mai afectate domenii au fost producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze, industria extractivă şi construcţiile, raportat la numărul firmelor active. 

În primele trei luni ale anului trecut au fost deschise 6.910 de insolvenţe noi. „Dinamica negativă de 14% mai puţine insolvenţe, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, nu face decât să arate că anul 2013 a marcat vârful efectului decalat al crizei financiare (cel mai mare număr de insolvenţe), iar evoluţia mai bună din debutul anului curent a demonstrat că putem să avem încredere în economia românească.

În ciuda acestui fapt, nu putem aprecia că lucrurile sunt încă stabile, trecerea de la indisciplina de plată înregistrată anul anterior la o normalizare a comportamentului de plată fiind una graduală, marcată de precauţie”, a declarat, într-un comunicat, Constantin Coman, director de ţară al Coface România.

Totodată, au fost înregistrate 167 de proceduri de insolvenţă pentru firme cu afaceri de peste un milion de euro, cu 13% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.

"Deşi în scădere, comparativ cu anul anterior, numărul firmelor insolvente în primul trimestru al anului curent care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro este încă la un nivel ridicat. Dar este important să menţionăm că nu au fost înregistrate insolvenţe în rândul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane euro, în condiţiile în care în perioada similară a anului anterior, patru astfel de companii au intrat în insolvenţă", se arată în comunicat.

Datele raportate de BNR privind instrumentele refuzate la plată confirmă o reducere a incidenţelor de plată, numărul şi valoarea refuzurilor la plată fiind cu 30% mai mici în primele trei luni, însă poate însemna şi o reticenţă a companiilor de a folosi biletele la ordin sau CEC-urile, având în vedere că încrederea între partenerii de afaceri s-a diminuat anul trecut.

Jumătate din totalul insolvenţelor deschise în primul trimestru au fost concentrate în Bucureşti, sudul şi centrul ţării, distribuţia teritorială fiind fără modificări importante faţă de intervalul similar din 2013.

"Singura zonă în care numărul de insolvenţe înregistrate în primul trimestru din anul curent a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este Bucureşti, avansul de 27% fiind unul semnificativ. Zonele cu cele mai mari scăderi sunt N-E (-34%), S-E (-33%) şi N-V (-30%)", se mai spune în comunicat.

Cele mai citite

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă