5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCodrut Seres, confruntat cu propria voce inregistrata de SRI

Codrut Seres, confruntat cu propria voce inregistrata de SRI

Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto), si-a ascultat ieri, la Parchet, vocea inregistrata de catre SRI in dosarul “Privatizari pentru spioni”, dupa care a dat declaratii timp de trei ore despre vanzarea a 8% din actiunile “Petrom” catre sindicatul petrolistilor. In legatura cu autenticitatea vocii sale, fostul ministru Seres a declarat: “Nu pot confirma, dar nici nu pot infirma… Sunt unele elemente ca ar fi avut legatura cu persoana mea, dar mi-e greu sa spun” .

Acuzat de tradare si transmitere de secrete, Codrut Seres a fost lasat de catre procurori sa-si asculte convorbirea telefonica cu Stamen Stantchev, consultant international cu cetatenie bulgara, catalogat de catre anchetatori drept seful retelei de spionaj. Procurorii sustin ca Seres l-a sunat pe Stantchev, la data de 29 iunie 2005, pentru a-i relata dezastrul de la sedinta de Guvern, unde a incercat sa sustina o ordonanta de privatizare a 8% din actiunile Petrom in favoarea sindicatului petrolistilor condus de Liviu Luca. Potrivit stenogramelor inregistrarii convorbirii respective, ex-ministrul Seres ar fi spus: “A fost un  scandal. Unii ministri au spus ca aceasta ordonanta este imorala si murdara si nu vor sa fie partasi la asa ceva. Asa ca am fost un pic rusinat (…) Asa ca nu voi fi eu cel care sa mai puna aceeasi problema in Guvern. Nici nu se discuta”.

In slujba lui Stantchev?

Potrivit procurorilor, “Stamen Stantchev l-a determinat pe ministrul Seres sa renunte la decizia sa de a nu mai propune documentul pentru dezbatere in proxima perioada, cetateanul bulgar mentionand pe un ton imperativ (…): «De fapt, nu trebuie sa-l sustii, trebuie sa-l prezinti. Treaba ta nu este sa sustii, ci sa prezinti», demnitarul acceptand (…) cu precizarea ca: «M-am facut de c…t azi la Guvern»“. Din alte convorbiri telefonice ale lui Stantchev ar rezulta – sustin procurorii – ca proiectul ordonantei de privatizare a 8% din actiunile Petrom ar fi fost intocmit chiar de catre Stantchev. Potrivit documentelor din dosar, “in data de 5 iunie 2005, Stantchev il suna pe Michal Susak (un alt invinuit in dosar – n.r.) si ii da vestea buna ca i-a inmanat ministrului Seres proiectul ordonantei respective si ca mai are nevoie de patru semnaturi pentru a fi prezentat spre aprobare Guvernului”. Confirmarea ca ordonanta a fost elaborata de grupul Stantchev ar veni inclusiv din declaratia lui Marius Robert Neagoe, seful Directiei juridice in cadrul MEC,  invinuit si el in acest dosar. Neagoe ar fi declarat procurorilor ca a primit ordin de la ministrul Seres sa-i ajute pe membrii retelei conduse de Stantchev sa redacteze acel proiect de ordonanta “in afara cadrului oficial”. Codrut Seres va continua sa dea declaratii la Parchet  referitoare la aranjamentele de culise privind privatizarile “Avioane Craiova” si “Romaero”. In dosar mai sunt invinuite alte opt persoane, unele acuzate de tradare, altele de spionaj. O alta persoana vizata de catre anchetatori este ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, acuzat ca a verificat permanent daca discutiile telefonice ale suspectilor de spionaj sunt monitorizate de catre SRI. Zsolt Nagy a negat acuzatiile, ca de altfel si Codrut Seres.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă