Protocolul National de Triaj al Pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor, aprobat duminica de ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, ce introduce un cod al culorilor pentru urgente, nu rezolva problema responsabilizarii medicilor in fata pacientilor care se prezinta la spital.
Ministrul Sanatatii a motivat ca punerea in aplicare a Protocolului National de Triaj al Pacientilor este necesara pentru ca este nevoie de "reguli si norme clare in spitale, numai astfel se poate exclude pe viitor pericolul repetarii unor cazuri precum cel de la Slatina", cand un barbat a murit dupa ce a fost plimbat mai multe ore intre sectiile Spitalului Judetean. Cu toate acestea, intrebat daca pacientul de la Slatina ar fi fost salvat in cazul ca protocolul de triaj ar fi fost in vigoare, Raed Arafat, coordonatorul SMURD si subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, ne-a spus ca ii este greu sa afirme acest lucru, deoarece "si medicii de acolo aveau o regula: toti bolnavii trebuie sa fie consultati. La Slatina a fost o problema de neglijenta".
Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, sustine, la randul sau, ca "introducerea codurilor nu schimba nimic, pentru ca cel care stabileste codul este tot medicul care trebuie sa consulte pacientul". Pe de alta parte, presedintele CMR nu isi asuma nici o responsabilitate in a sanctiona medicii care nu isi fac treaba in timpul garzii: "In cazul in care un medic de la Urgente fumeaza sau doarme in timpul garzii, este problema administratiei spitalului, care ii poate aplica sanctiuni". De aceeasi parere este si Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, care sustine ca medicii "in general isi fac treaba", iar nemultumirile pacientilor provin din faptul ca "nu exista comunicare intre doctor si pacient".
In schimb, Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice, sustine ca, aparent, statul este lipsit de parghii pentru a-i obliga pe medici sa-si faca datoria: "Statul nu poate obliga pe nimeni sa-si faca treaba si nimeni nu poate fi fortat nici sa munceasca, nici sa munceasca corect".
CODURILE COLORATE
Protocolul stabileste un model de triere a cazurilor de urgenta, astfel incat prioritatea consultarii sa revina intotdeauna persoanelor aflate in starea cea mai grava. Arafat ne-a explicat ca acest triaj se aplica "in momentul in care urgenta este foarte aglomerata", de catre un medic sau o echipa medicala. Cele cinci coduri instituite de protocol sunt: rosu, care reprezinta "o situatie de gravitate maxima, ce impune consultarea imediata a pacientului"; galben, care prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 10 minute; verde, care impune ca pacientul sa fie consultat in maximum 30 de minute; albastru, care prevede ca pacientul poate fi consultat in cel mult o ora; codul alb, cand pacientul poate fi consultat in maximum 120 de minute.