UPDATE 10.38: Ministerul Afacerilor Interne a precizat, joi dimineață, că traficul se desfășoară în condiții de iarnă pe unele căi rutiere din județele aflate sub incidența avertizării.
Pe autostrada A2 (sectorul București – Drajna, între kilometrii 35-105) șapte utilaje acționează pentru îndepărtarea stratului de zăpadă, nefiind necesară închiderea autostrăzii.
Referitor la traficul feroviar, au fost înregistrate întârzieri semnificative, de peste o oră, ale unor trenuri de pe ruta Brașov-Constanța. De asemenea, din cauza poleiului, au fost impuse restricții de viteză, până la 80 km/h, pe tronsoanele: Constanța – Valul lui Traian și Fetești – Dragoș Vodă.
Sunt închise porturile maritime și fluviale în județele Constanța, Mehedinți (Severin și Orșova), Caraș – Severin (Moldova Veche), Călărași (Oltenița și Călărași), Tulcea (Sulina).
În ceea ce privește tranzitul frontierei, în punctul de trecere a frontierei Giurgiu se circulă cu restricție de tonaj pentru autovehicule cu masa totală mai mare de 7,5 tone.
În ultimele 24 de ore, la nivelul județelor afectate, au intervenit peste 3.500 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne cu 1.676 mijloace și 168 lucrători cu 84 mijloace din cadrul autorităților locale, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Astfel, s-a intervenit pentru deblocarea a 34 autovehicule și 76 de persoane în județele Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu și Ialomița.
În județul Argeș, o gravidă din localitatea Păulești a fost transportată de către o ambulanță în condiții de siguranță la spital.
Intervenții în desfășurare
La această oră, sunt în desfășurare intervenții în județul Giurgiu, pe DJ 601, între localitățile Ianculești și Uzunu, unde un autotren în care se află o persoană a rămas blocată în zăpadă, fiind nevoie de intervenția reprezentanților autorităților locale.
În județul Brăila, pe DJ 211A, între localitățile Viziru și Mihai Bravu, șase autotrenuri în care se aflau șase persoane au rămas blocate în zăpadă, fiind necesară intervenția reprezentanților CNAIR și SDJ.
10.20: Aproximativ 30 de localităţi din judeţele Buzău, Brăila, Dâmboviţa, Prahova şi Vrancea au rămas fără energie electrică, joi dimineaţă, din cauza avariilor apărute la reţelele de tensiune provocate de vântul puternic.
Potrivit Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Munteania Nord, în judeţul Vrancea, sunt nealimentate cu energie electrică localităţile Băleşti, Bogza, Caiata, Râmniceni, Sat Nou, Tătaru şi Slobozia Boteşti. Joi, la ora transmiterii acestei ştiri, patru echipe de muncitori sunt pe teren şi încearcă să remedieze avariile apărute din cauza viscolului.
În judeţul Buzău, nu au curent electric comunele Brădeanu, Amaru, Balta Albă, Boldu şi Breaza – parţial, 16 echipe fiind pe teren. Unele dintre aceste localităţi nu au energie electrică de peste 12 ore. De asemenea, în judeţul Brăila, sunt nealimentate localităţile Ştefan Gheorghiu, Chiobăneşti, Pribeagu, Sătuc, Galbenu, Ţintecani, Jirlău, Drogu şi Udreşti în timp ce în Dâmboviţa nu au energie electrică localităţile Fusea, Merişu şi Plou.
În Prahova, localităţile Mizil, Baba Ana şi Cireşanu sunt nealimentate. SDEE Muntenia Nord-Ploieşti are în acest moment cinci echipe pe teren, care acţionează pentru remedierea defecţiunilor apărute din cauza vremii.
Traficul aerian se desfășoară normal, pe aeroporturile Henri Coandă și Băneasa Aurel Vlaicu, din București, informează Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Cu toate acestea, unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ 30 de minute, din cauza necesității degivrării aeronavelor.
O avertizare cod galben de ninsori și viscl este în vigoare, până joi dimineața, în nouă județe din sudul și sud-estul țării și municipiul București. Cele nouă județe aflate sub Cod galben de ninsori sunt: Giurgiu, Călărași, Ilfov, Ialomița, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș (jumătatea de nord).
În jurul orei 07.30, CFR călători a informat că nu sunt linii de cale ferată închise și nici trenuri blocate pe rețeaua feroviară, însă circulația este adaptată la condițiile meteo nefavorabile, în special pe raza a 3 regionale feroviare: Bucureşti, Iaşi și Constanţa.
Se înregistrează întârzieri în circulație, acestea fiind însă determinate de adaptarea circulației la condițiile meteo nefavorabile de vânt puternic și ninsori abundente. Se impun restricții de viteză: Valul lui Traian – Constanţa – 80 km/h; Dragoş Vodă – Feteşti – 80km/h.
Totodată, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere preciza, într-un comunicat de presă, că în perioada 8 februarie, ora 17:00 — 9 februarie, ora 5:00, s-a acționat cu 1.007 autoutilaje și s-au răspândit 6.397 tone de material antiderapant și 7,8 tone de clorură de calciu.
Și Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române anunța, la ora 06.30, că nu sunt anunțate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza vremii nefavorabile sau a vreunui eveniment rutier.
Cu toate acestea, Poliția Română îndeamnă șoferii care se deplasează în zonele aflate sub incidența acestora să ruleze cu viteză adaptată, să mărească distanţa în mers, să nu bruscheze comenzile şi să utilizeze cu precădere frâna de motor.
Conform informaţiilor primite de la Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime, în porturile de la Marea Neagră manevrele sunt suspendate, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic).