11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCNSAS: 1.000 de securisti demascati, 94 eroi ai Revolutiei

CNSAS: 1.000 de securisti demascati, 94 eroi ai Revolutiei

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a verificat aproape 15.000 de persoane anul trecut, din care a deconspirat peste 200 de fosti lucratori ai Securitatii, peste 600 de fosti informatori si a trimis in instanta aproape 300 de dosare, pentru constatarea colaborarii cu Securitatea ca politie politica. Dintre acestia, aproape o suta de persoane sunt "revolutionari" cu acte in regula. Multi altii sunt magistrati aflati in functie. Fostii oameni ai Securitatii si-au gasit locuri caldute in toate partidele. Cei mai multi descoperiti in 2008 au apartinut, in ordine, PDL (11), PNG (9), PNL (8) si PRM (8). Adunati in coalitie, PSD si PC conduc insa la capitolul "turnatorii de ieri, politicienii de azi", cu 15 fosti colaboratori.

Conform bilantului CNSAS pe anul 2008, institutia a fost nevoita sa stea cu mainile in san aproape trei luni, dupa ce afaceristul Dan Voiculescu, liderul PC, aproape a reusit sa o desfiinteze. Curtea Constitutionala a decis ca CNSAS functiona dupa o lege neconstitutionala si i-a dat astfel castig de cauza lui Voiculescu, care contesta si astazi in instanta ca a colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Felix".

Dintre fostii colaboratori ai Securitatii pe care CNSAS i-a descoperit anul trecut si carara le-a trimis dosarele in instanta, conform noii legi de functionare a institutiei, peste 60 sunt membri ai partidelor politice, au candidat pentru functii publice pe liste de partid, iar unii au castigat chiar alegerile. Partidul cu cel mai bogat palmares de fosti "turnatori" la Securitate, descoperiti anul trecut, este PDL, cu 11 persoane. PNG, partidul infiintat de Gigi Becali, ocupa locul doi in top, cu noua fosti colaboratori ai Securitatii. Urmeaza, la egalitate cu cate opt "turnatori", PRM, PSD si PNL. Partidul Conservator (PC), patronat de Dan Voiculescu, a fost casa buna pentru sapte colaboratori. PNTCD a sustinut pentru functii trei fosti colaboratori, iar UDMR – doi. In Parlament, PRM a promovat trei deputati apropiati Securitatii – Dumitru Avram, Nicolae Marzan si Ioan Aurel Rus, iar PSD unul singur – Vasile Butnaru. Pentru multi dintre acesti politicieni, procesele de constatare oficiala a calitatii de colaborator al Securitatii sunt inca in desfasurare.

Tot anul trecut, CNSAS a constatat ca 94 "revolutionari" cu acte in regula au colaborat cu Securitatea. Acestia vor fi nevoiti sa inapoieze contravaloarea tuturor beneficiilor financiare si materiale date de stat, in unele cazuri sumele ajungand la miliarde de lei vechi, potrivit Legii revolutionarilor. In sistemul judiciar, CNSAS a descoperit 29 de magistrati aflati in functie, care au colaborat cu Securitatea. Dintre ei, judecatorul Stere Learciu, de la Curtea de Apel Bucuresti, a devenit un caz celebru. Pana anul trecut el a judecat cazul unui fost coleg intr-ale colaborarii cu Securitatea, afaceristul Dan Voiculescu, al carui proces a tot fost amanat din cauza mai multor nereguli de procedura constatate de judecator. Din randurile Bisericii, CNSAS a trimis in instanta dosarele de colaboratori cu Securitatea ale episcopului Argesului, Calinic (Constantin) Argatu, si episcopului Dunarii de Jos, Casian (Costica) Craciun. In diplomatie, dosarul lui Gabriel Gafita, ambasadorul Romaniei in Portugalia, si cel al lui Mircea Has, ministru-consilier la Ambasada Romaniei din Iran, au fost trimise in instanta pentru confirmarea calitatii de colaborator, respectiv ofiter al Securitatii.

Arhivele CNSAS s-au imbogatit anul trecut cu peste 75.000 dosare si 42.500 fise de cartoteca ale fostei Securitati, de la Serviciul Roman de Informatii. SRI a predat institutiei si casete audio si video, 21 role cinematografice, 57 benzi de magnetofon si 192 placi de vinil. Ministerul de Interne a trimis CNSAS 83 de dosare de cadre, iar Serviciul de Informatii Externe – doar sase dosare. La ora actuala, CNSAS detine in arhive, din partea SRI, peste 1,6 milioane de dosare ale fostei Securitati, peste un milion de fise de corespondenta interceptata si peste 1,7 milioane de fise de cartoteca. SIE a predat doar aproape 20.000 dosare, sustinand ca deconspirarea spionilor folositi pe vremea lui Ceausescu ar atinge siguranta nationala, lucru facut si de SRI cu cele cateva mii de dosare pe care le-a pastrat secrete.

Cele mai citite

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă