14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialCNH Petrosani recupereaza toate materialele din minele care se inchid

CNH Petrosani recupereaza toate materialele din minele care se inchid

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a lasat in urma vremea in care se facea adevarata risipa de materiale si ingropa in subteran utilajele, odata cu abandonarea si inchiderea fronturilor de lucru sau chiar a minelor. Programul de reducere a cheltuielilor si crestere a veniturilor, care se aplica acum in cadrul societatii, presupune si recuperarea a absolut tot ce se poate din minele aflate in programul de inchidere, de la stalpi de sustinere la utilaje, care sunt transportate la locurile de munca inca functionale.
In acest fel se elimina si orice suspiciune cu privire la posibile scurgeri de fonduri in materiale si utilaje inexistente in realitate, dar platite, despre care se putea spune ca au ramas ingropate in abatajele inchise.

Ultima tona de huila la Aninoasa

La Exploatarea Miniera Aninoasa, luna aceasta se va extrage ultima tona de huila, unitatea afland-se in program de inchidere. Dar ceea ce poate fi inca folosit nu va fi inchis odata cu mina, cum se intampla in anii precedenti, ci se va recupera.
Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a declarat ca „se recupereaza tot echipamentul si ultima brigada va pleca impreuna cu echipamentul la EM Uricani, unde va fi pus in functiune un abataj”. La fel s-a intamplat la EM Valea de Brazi, unde reprezentantii Minei Uricani, de care apartinea exploatarea acum inchisa, „au recuperat tot ce se putea, de la suprafata si din subteran”.
De asemenea, in programul de inchidere a EM Tebea, aflata tot in subordinea CNH, se prevede recuperarea armaturilor, utilajelor sau a materialelor care pot fi refolosite, tocmai in vederea reducerii costurilor. Aceasta metoda este oarecum noua si nu a fost aplicata de celelalte echipe de conducere de pana acum.
Multa vreme au existat suspiciuni privind o posibila scurgere de fonduri spre achizitii inexistente in realitate, favorizata tocmai prin ingroparea utilajelor sau a subansamblelor folosite in subteran odata cu inchiderea minelor. Daniel Surulescu, a spus, insa, ca, dupa parerea sa, este vorba mai mult despre delasare, decat despre incercarea de a ascunde oarece afaceri necurate.
„Mai repede a fost vorba despre delasare si o lipsa de spirit practic a celor care erau la conducerea subunitatilor, in general. Nu consider ca directorul general trebuie sa fie birjarul Vaii Jiului”, a adaugat directorul CNH. El s-a referit la faptul ca ar trebui sa existe initiativa si la nivelul subunitatilor miniere.
Potrivit sursei citate, anul trecut compania a obtinut rezultate excelente in urma aplicarii programului de reducere a cheltuielilor si cresterea veniturilor. Astfel, desi cantitatea de carbune extras a fost aceeasi, a crescut calitatea acestuia cu 10 la suta la Gigacalorie, iar costurile de productie si cheltuielile s-au pastrat in limitele normale, una dintre metode fiind tocmai aceasta recuperare a materialelor din minele unde activitatea extractiva a fost abandonata.

Cele mai citite

România, Grecia și Bulgaria cer suprataxarea celor mai ieftini producători și traderi din energie

Ministrul Energiei a declarat că nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie, prețuri mult mai mari decât...

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...

I-a mințit pe polițiști că a fost sechestrată și violată ca să nu afle soțul că îl înșală

O tânără de 25 de ani din Orăștie este cercetată după ce a declarat în mod fals că ar fi fost agresată de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă