8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialCNAFP a pagubit pescarii galateni de pe Prut cu 7 miliarde

CNAFP a pagubit pescarii galateni de pe Prut cu 7 miliarde

Pescuitul pe cursul inferior al Prutului a fost distrus tocmai de cei care ar fi trebuit sa se ocupe de o mai buna administrare a fondului piscicol, Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. Organizatia Pescarilor Galati, o asociere organizata in urma cu cativa ani dupa modelul din Uniunea Europeana, unde fondul de pescuit este concesionat prin licitatie unor asemenea asociatii, a fost adusa in stare de faliment tocmai din cauza faptului ca CNAFP a incasat taxele, dar nu si-a respectat obligatiile contractuale, punand sistematic obstacole desfasurarii activitatii organizatiei.

Pescuit fara pescari

Organizatia Pescarilor Galati, continuatoarea Asociatiei „Pescarul Profesionist”, infiintata in anul 2002, a obtinut prin licitatie contractul de concesionare a fondului piscicol pe Tronsonul 1 Prut, ce includea zona de la varsare in Dunare pana la Km 120 in amonte. Asociatia a incheiat cu CNAFP contractul nr. 17/01.09.2003, si-a achitat taxele si, exact in momentul in care ar fi trebuit sa isi inceapa activitatea, au inceput si „problemele”, adica o succesiune de perioade in care, desi nu era prohibitie, CNAFP nu a acordat concesionarei autorizatia de pescuit. Contract – da, pescuit – ba! De fapt, ostilitatea presedintelui CNAFP Valentin Buksz impotriva OP Galati era ceva mai veche, pentru ca asociatia actionase in instanta CNAFP pentru modul in care fusese organizata licitatia de concesionare pentru un tronson de la Dunare, din zona Galatiului. Un prim semn al ostilitatii a fost ca, prin contract, CNAFP operase o prima reducere a efortului de pescuit, prin reducerea numarului de pescari de la 200 la 100 si a uneltelor de pescuit de la 5.115 la 1.050. Ulterior, pe fondul nemultumirii pescarilor, presedintele CNAFP Valentin Buksz a descins la Galati pentru a linisti spiritele si a extins tronsonul concesionat OP Galati pana la Stanca Costesti. Un „cadou” otravit, pentru ca segmentul de rau era mult mai mare, de 190 km, iar Buksz a operat o noua reducere a efortului de pescuit, de la 100 la 24 de pescari si de la 1.050 la 252 unelte de pescuit. Practic, prin aceste masuri ale CNAFP, tronsonul concesionat a fost aproape dublat, iar efortul de pescuit a fost redus la 12,5%!

Concesiune cu barcile legate la mal

In razboiul purtat impotriva pescarilor galateni, CNAFP a uzat de metode ce ar putea fi asimilate luptei de hartuire a armatelor medievale. Lungi perioade de timp, asociatia galateana nu a primit autorizatie de pescuit, avand astfel interzis pescuitul in zona concesionata. Din cauza procesului intentat de asociatie CNAFP-ului, proces aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 2, asociatia din Galati a fost singura din tara careia compania nu i-a acordat autorizatie de pescuit in perioada 20.06-01.09.2003. Din cauza unor incurcaturi birocratice la CNAFP, in perioada 01.09-21.09.2003 asociatia nu a putut primi de la IJPF accesul la pescuit pe tronsonul de la Prut. Incepand cu data de 16.10.2003 pana pe 15.11.2003, pescarii galateni au fost singurii pescari din Romania carora le-a fost intrerupta activitatea de pescuit de catre Inspectia Piscicola, pe motiv ca nu aveau un sistem de inregistrare a capturilor. In 2004, in intervalul 01.01.2004-01.03 CNAFP a refuzat din nou sa le elibereze autorizatie de pescuit. Situatia s-a repetat si in acest an: in perioada 01.01-10.03.2005 CNAFP a refuzat din nou sa elibereze Organizatiei Pescarilor Galati autorizatia de pescuit. Daca la aceste interdictii dictate de conducerea CNAFP adaugam si perioadele de prohibitie, este evident ca, in pofida contractului de concesionare si a taxelor achitate companiei, barcile pescarilor galateni au stat mai mult legate la mal. In toata perioada 2003-2005, ei au reusit sa iasa la pescuit numai 319 zile.

Pagube de 7 miliarde

Presedintele Organizatiei Pescarilor Galati, Sandu Tanvuia, ne-a declarat ca, desi si-a achitat la zi toate obligatiile catre stat, din cauza manevrelor CNAFP organizatia a suportat pierderi de miliarde. OPG si-a achitat in 2003 taxele de autorizare si redeventa de 85,7 milioane, in 2004 taxe de 114 milioane, iar in prima parte a lui 2005 a achitat deja primele 35 milioane. Din anul 2003 si pana in prezent, OPG a achitat CNAFP redeventa pentru 76.391 kg de peste din care, din cauza necazurilor create de conducerea companiei, au reusit sa pescuiasca doar 17.157 kg. Asadar, au platit in plus redeventa pentru 59.234 kg de peste. Concret, pierderile asociatiei constau in 29.000 kg de peste in anul 2003, 57.862 kg de peste in 2004 si de peste 15.000 de peste in primul semestru al lui 2005. Rezulta o cantitate de peste 100.000 de kg de peste, care, la un pret mediu de 70.000 de lei/kg, conduce la un prejudiciu de peste 7 miliarde de lei.
In timp ce CNAFP le pune bete in roate pescarilor galateni, blocandu-le sistematic activitatea ori impunandu-le reguli ridicole, pe Prut este o adevarata degringolada. Spre exemplu, in timp ce perioadele de prohibitie impuse de autoritatile romane sunt de trei ori mai mari la Prut decat la Dunare, pescarii din Republica Moldova nici macar nu au o perioada de prohibitie impusa, pe care sa o respecte cel putin teoretic. Iar pentru braconierii moldoveni pescuitul electric a devenit o obisnuinta, ca si obiceiul de a le fura uneltele pescarilor romani. Alte pagube de sute de milioane.

Tentative de reglementare

Plecarea lui Valentin Buksz de la conducerea CNAFP nu a adus nici o rezolvare problemelor cu care se confrunta pescarii galateni. Demersurile catre noua conducere au ramas fara vreun rezultat concret. Reprezentantii CNAFP au fost invitati pe 27 iunie la Galati pentru a participa la un dialog cu pescarii galateni, pentru ca pana la urma sa se ajunga la o intelegere reciproc avantajoasa. Abia ieri a avut loc, la sediul CJ Galati, intalnirea dintre pescari si reprezentantii CNAFP. Din discutiile purtate pana la inchiderea editiei, a rezultat ca reprezentantii companiei refuza sa recunoasca prejudiciile aduse Organizatiei Pescarilor prin nerespectarea contractului de catre stat, in acelasi timp punand conditia constituirii unei garantii de catre pescarii sicanati sistematic de companie. Alti bani, alta distractie!

Cele mai citite

Mica Unire: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025

Pe 24 ianuarie 2025, România celebrează Mica Unire, un eveniment istoric de mare importanță. Această zi este declarată liberă prin lege, iar multe instituții...

Premierul Slovaciei acuză o tentativă de lovitură de stat: Consiliul de Securitate convocat de urgență

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a convocat Consiliul Național de Securitate, susținând că există un plan de lovitură de stat în Slovacia. Potrivit unui raport al...

Datoria publică este preconizată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni

Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 ajunge la 7,3% din PIB, iar creșterea economică estimată scade la 1,3% Conform estimărilor realizate de analiștii Asociației CFA România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă