Ultimele luni au adus o revigorare semnificativă a economiei clujene. Doi dintre cei mai importanți jucători din domeniul producției industriale au anunțat că vor face angajări, iar alte trei companii, de data aceasta francofone, și-au anunțat intrarea pe piața clujeană.
Una dintre cele mai importante companii italiene din domeniul producției de aparate de cafea, DeLonghi, a organizat luni interviuri pentru cei interesați să muncească în fabrica pe care o deține la Jucu. Firma italiană caută muncitori care să lucreze la liniile de asamblare, dar și în domeniul prelucrării maselor plastice. De asemenea, face angajări și o companie japoneză, Fujikura, care deține două fabrici de cabluri auto în orașele Cluj-Napoca și Dej.
”Această tendință de a angaja noi muncitori, va continua”, spune directorul de marketing al companiei Tetarom, care administrează parcurile industriale ale Consiliului Județean Cluj, Adela Mîrza. La rândul său, Adriana Lobdă, partener în cadrul Deloitte România, cea care coordonează și biroul clujean al acestei companii, afirmă că nu doar producția industrială susține relansarea economiei clujene, ci și domenii precum IT-ul sau outsourcing-ul de servicii.
”Economia clujeană trece categoric printr-o perioadă de relansare. Clujul are o economie funcțională, iar investițiile recente sunt dovada vie a acestui fapt. Dacă ne uităm la industriile de unde provin acești investitori, vom vedea că e vorba de IT, dar și de departamente back-office ale unor multinaționale. Acest lucru este explicabil, în parte, prin populația tânără, bine pregătită și foarte ancorată la schimbările tehnologice, dar și prin poziția geografică pe care o ocupă Clujul. În aceste două cazuri, DeLonghi și Fujikura, consider că este vorba cu precădere de o creștere legată de cererea de pe piețele externe. Însă aceste două companii nu sunt singurele exemple de angajatori care anunță noi angajări. Așa cum am precizat, putem vedea această tendință și în alte domenii, cum ar fi în industria de înaltă performanță, de la producția de componente electronice până la cea de hard-ware”, a spus Adriana Lobdă.
Noi investitori francezi
Există un interes mare pentru piața clujeană și din partea companiilor francofone, spune reprezentanta Clubului Francofon de Afaceri, Mihaela Dobroiu. ”Putem confirma faptul că există trei companii francofone care au luat decizia de a investi la Cluj, două din domeniul producției industriale, iar una din domeniul comerțului. Din motive de confidențialitate, nu putem oferi amănunte legate de ele. Însă putem spune că sunt companii serioase, care au intenția de a rămâne pe termen lung la Cluj”, a spus Mihaela Dobroiu.
Surse din cadrul Camerei de Comerț și Industrie spun că valoarea cumulată a investițiilor franceze care vor fi realizate în următoarea perioadă la Cluj depășește suma de 20 de milioane de euro. Aceleași surse spun că firma din domeniul comerțului care va investi la Cluj este Leroy Merlin, care a pornit o campanie susținută de recrutare pe Facebook. Reprezentanta Deloitte, Adriana
Lobdă, este de părere că numărul investitorilor ar putea fi și mai mare dacă infrastructura ar fi una mai bine dezvoltată. ”Faptul că aceste companii doresc să activeze în zonă validează implicit potențialul Clujului de dezvoltare economică. Totodată, atitudinea autorităților față de investitori reprezintă ea însăși un punct în plus în alegerea locului. Sunt convinsă, însă, că o infrastructură și mai bună ar atrage investitori de calibru din domeniul producției”, a spus Adriana Lobdă.