18 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialClujenii au inventat comedia antidrog

Clujenii au inventat comedia antidrog

Proiectul provoacฤƒ tinerii la un concurs de idei ce vor sta la baza scenariului pe baza cฤƒruia va fi realizat un film, spune producฤƒtorul Walter Ghidibaca.

Sub sloganul „Ideile tale pot prinde viaลฃฤƒ într-un film”, proiectul Comedia Colectivฤƒ lansat de Asociaลฃia Culturalฤƒ Ideograma este deschis tuturor pasionaลฃilor de film, care se pot implica activ în toate etapele specifice realizฤƒrii unui lungmetraj. Ideea îi aparลฃine lui Walter Ghidibaca, director de proiecte la Asociaลฃia Culturalฤƒ Ideograma, iar ideile pentru scenariu pot fi trimise pânฤƒ pe 15 februarie pe adresa comediacolectivฤƒ@ideograma.ro.

De ce aลฃi ales aceastฤƒ temฤƒ, consumul de droguri? E un subiect tot mai des dezbฤƒtut.

Am constatat cฤƒ existฤƒ o nevoie de a atrage atenลฃia asupra efectelor consumului de droguri într-o altฤƒ manierฤƒ decât metoda clasicฤƒ. Tentaลฃia tinerilor de a „gusta” e prea mare ลŸi ne-am gândit sฤƒ abordฤƒm problema oarecum din interior, sฤƒ-i determinฤƒm sฤƒ contribuie cu idei, sฤƒ-ลŸi imagineze care sunt de fapt efectele consumului. Nu e suficient sฤƒ le spui doar cฤƒ nu e bine sฤƒ consume substanลฃe halucinogene, trebuie sฤƒ cunoascฤƒ efectele ลŸi sฤƒ-ลŸi imagineze unde se poate ajunge.

50 de poveลŸti

Existฤƒ un concurs de idei pe care l-aลฃi lansat. Câลฃi tineri au fost interesaลฃi sฤƒ ลŸi participe?

Da, am creat un blog pe care sunt postate ideile primite de la tineri pânฤƒ acum, comediacolectiva.blogspot.com. În ลŸase sฤƒptฤƒmâni de la lansarea concursului am primit aproximativ 50 de poveลŸti. Pânฤƒ la termenul stabilit sigur vor fi mai multe. Apoi vom alege din propuneri ลŸi cu ajutorul unui scenarist cu experienลฃฤƒ va lua naลŸtere forma finalฤƒ a poveลŸtii.

Speraลฃi ca participanลฃii sฤƒ vorbeascฤƒ despre experienลฃe veritabile?

Acลฃiunea e liberฤƒ, pot spune ce vor, fie cฤƒ e realitatea lor sau a cuiva cunoscut de ei, fie o poveste imaginatฤƒ. În finalul poveลŸtii, un personaj ia o supradozฤƒ, iar comedia se va transforma în tragi-comedie. Proiectul e interactiv ลŸi e o modalitate de a ajunge la publicul tânฤƒr, prin film.

Fฤƒrฤƒ buget, dar cu ambiลฃii mari

Cine vฤƒ susลฃine în acest demers ลŸi care este bugetul pe care îl aveลฃi la dispoziลฃie?

Deocamdatฤƒ, lucrฤƒm voluntar. Vrem sฤƒ demonstrฤƒm cฤƒ putem sฤƒ facem ce ne-am propus. Apoi vom cฤƒuta finanลฃฤƒri. Practic, avem nevoie de aproximativ 20.000 de euro, iar dacฤƒ ne gândim cฤƒ e vorba de un film, bugetul este modest. Pânฤƒ la filmฤƒri însฤƒ, mai este timp. Acolo deja vorbim de consumabile, transport, cazare…

Unde se vor face filmฤƒrile? Cine sunt actorii? Practic, cu cine se lucreazฤƒ?

Prima parte, un fragment de cinci minute, se va filma la Cluj. E vorba de câลฃiva actori ai Teatrului Naลฃional care, în regia lui Sorin Misirianลฃu, vor filma povestea de la care va continua scenariul. În rest nu ลŸtim, în funcลฃie de scenariu, de evoluลฃia lui. Forma finalฤƒ a scenariului va fi stabilitฤƒ pânฤƒ în luna mai, asta, în condiลฃiile în care concursul de idei se va încheia pe 15 februarie. Deci nu pot sฤƒ vฤƒ spun, nici noi nu ลŸtim. Ce ลŸtim e cฤƒ se poate realiza, cฤƒ e un proiect colectiv în care fiecare poate participa. Nu ลŸtim încฤƒ forma finalฤƒ. Poate fi un film de 90 de minute sau câteva episoade, dupฤƒ modelul lui Tarantino. Am mers pe o abordare cât mai simplฤƒ. Cât priveลŸte regia, pot sฤƒ vฤƒ spun doar cฤƒ vom apela la un regizor cunoscut, încฤƒ nu ลŸtim exact, suntem în tratative.

ลži totuลŸi, cine susลฃine acest proiect?

În acest moment noi. Urmeazฤƒ sฤƒ contactฤƒm ONG-uri, asociaลฃii de profil, sฤƒ vorbim, de exemplu, cu Inspectoratul ลžcolar Judeลฃean pentru cฤƒ ne dorim ca acest film, în forma sa finalฤƒ, sฤƒ fie proiectat ลŸi în ลŸcoli, nu doar în cinematografe. Ne-am gândit ลŸi la un parteneriat cu cei de la Antidrog, o sฤƒ vedem ce va fi. Deocamdatฤƒ lucrฤƒm pe cont propriu. Îi vom aborda când vom avea ceva de arฤƒtat. Totodatฤƒ, în funcลฃie de cum se vor derula lucrurile, o sฤƒ ลŸtim ลŸi care sunt premiile pe care le vom putea oferi.  

Început de scenariu

Aproape de ora prânzului, într-o garsonierฤƒ studenลฃeascฤƒ, într-un cartier din Cluj-Napoca. Relativฤƒ dezordine. Fond sonor vesel („Eine Kleine Nacht Musik”, Mozart) amestecat cu zgomotele înฤƒbuลŸite ale stฤƒzii. Personajul principal, Cristian, doarme. Camera face un traveling spre baie, unde prietena lui Cristian, Jeanine, o studentฤƒ din Franลฃa, se machiazฤƒ. Între timp, un taxi cu trei personaje – interlopi din acelaลŸi orฤƒลŸel în care a crescut Cristian –  se apropie de blocul de garsoniere în care locuieลŸte acesta, pe aleile aglomerate. Unul dintre cei trei este foarte gras ลŸi este, evident, prostฤƒnacul grupului. Taxiul opreลŸte în faลฃa blocului ลŸi cei trei coboarฤƒ. Doar unul dintre cei trei, Cornel (zis Coarne), ลŸtie unde stฤƒ Cristian, care îi este o rudฤƒ îndepฤƒrtatฤƒ. Cornel are o sacoลŸฤƒ de nailon în care duce o halcฤƒ de carne crudฤƒ. În timp ce urcฤƒ pe scฤƒri, se intersecteazฤƒ cu Jeanine, care se loveลŸte uลŸor de plasa cu carne. ÎลŸi cere scuze ลŸi coboarฤƒ în vitezฤƒ, stresatฤƒ de mutrele dubioase ale celor trei.

Cele mai citite

Incendiu la รŽntreprinderea de Rulmenลฃi Bรขrlad

Pompieri militari intervin, sรขmbฤƒtฤƒ, la un incendiu izbucnit รฎntr-o halฤƒ de producลฃie a รŽntreprinderii de Rulmenลฃi Bรขrlad, afectat fiind acoperiลŸul imobilului pe o suprafaลฃฤƒ...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...

Incendiu la รŽntreprinderea de Rulmenลฃi Bรขrlad

Pompieri militari intervin, sรขmbฤƒtฤƒ, la un incendiu izbucnit รฎntr-o halฤƒ de producลฃie a รŽntreprinderii de Rulmenลฃi Bรขrlad, afectat fiind acoperiลŸul imobilului pe o suprafaลฃฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ