7.5 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialClujeanul care a inventat ambalajele inteligente

Clujeanul care a inventat ambalajele inteligente

Dan Vodnar este cadru didactic şi cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.

Unul dintre tinerii cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj a inventat ambalajele şi etichetele biodegradabile şi cu efect antimicrobian. Dan Vodnar spune că a utilizat substanţe pe care le-a găsit în natură, pentru a crea aceste ambalaje inteligente.

”Practic, ideea a pornit în urmă cu şase ani, când am lucrat la teza mea de doctorat împreună cu doamna profesor Carmen Socaciu. A fost o idee oarecum uşoară, pentru că am câştigat o bursă de mediu dată de către guvernul german, astfel încât am putut să îmi realizez partea experimentală în Germania. Ulterior, fiind în această zonă de biodegradabil, de ambalaj biodegradabil, de polimeri biodegradabili, am ajuns în cele din urmă la eticheta şi la ambalajul biodegradabil cu acţiune microbiană”. Carmen Socaciu, conducătoarea tezei de doctorat a lui Dan Vodnar, este unul dintre cei mai reputaţi profesori clujeni. În urmă cu câţiva ani, ea a câştigat o finanţare NATO, cu ajutorul căreia a creat nişte creme speciale, destinate soldaţilor aflaţi pe teatrele de operaţiuni din zone deşertice. Cremele pe care le utilizează soldaţii NATO încorporează ulei de cătină, încapsulat în mici sfere de gel, care se topesc treptat, în contact cu pielea umană şi care eliberează uleiul cu efect binefăcător asupra sănătăţii umane. Iar tânărul cercetător clujean care a creat ambalajele inteligente a reuşit să dobândească o experienţă valoroasă în echipa lui Carmen Socaciu.

Cum funcţionează ambalajul biodegradabil

”Practic, atât eticheta, cât şi ambalajul provin din natură şi se întorc în natură. Ce înseamnă acest lucru? Ele utilizează ca şi bază biopolimeri, polimeri care sunt substanţe care acţionează ca un lego, care sunt formaţi din structuri monomerice, adică echivalentul acelor piese de lego. În structura lor pot să încorporeze acele substanţe provenite tot din natură care au efect antimicrobian. În urma unei deshidratări, structura devine foarte compactă, iar aceste substanţe cu efect antimicrobian sunt eliberate în timp exact acolo unde trebuie”, explică Dan Vodnar principiul după care funcţionează ambalajele cu efect antimicrobian.

Cât costă ambalajul inteligent

Tânărul cercetător crede că utilizarea acestor ambalaje va permite reducerea considerabilă a conservanţilor folosiţi de producătorii de alimente, însă aceste ambalaje nu vor fi mai scumpe decât cele clasice decât cu o sumă echivalentă cu o jumătate de ban! ”Nu ştiu cât costă o etichetă clasică. Nu cred că ar fi nişte costuri extraordinar de mari. Depinde foarte mult şi de cantitatea care se produce. Ştiţi că există o corelaţie între cantitatea produsă şi preţul obţinut pe bucată, ele sunt, practic, într-o strânsă corelaţie. Nu aş putea să anticipez, dar am spus că poate undeva la 0,5 bani ar fi mai mult, probabil, pentru produsul care utilizează eticheta sau ambalajul biodegradabil, dar este destul de greu să anticipez, mai ales că nu am studii de economie care să arate care ar fi preţul real”, mai spune Dan Vodnar. Cercetătorul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară mai afirmă că utilizează pentru imprimarea etichetelor şi ambalajelor coloranţi absolut siguri din punct de vedere al sănătăţii umane.

”Sigur că se utilizează în lumea civilizată absolut orice imprimare cu coloranţi alimentari. De asemenea, şi ambalajele sau eticheta, cu precădere, pentru care am făcut o ştampilă specială, utilizează aceşti compuşi care sunt, practic, inofensivi atât pentru alimentul în cauză, cât şi pentru corpul uman”, afirmă Dan Vodnar.

Interes din partea occidentalilor

Descoperirea sa a stârnit senzaţie în Occident, iar unii dintre oamenii de afaceri stabiliţi în Statele Unite şi în Regatul Unit i-au făcut deja propuneri de parteneriat, în timp ce patronii români par să ignore cu desăvârşire descoperirea realizată de cercetătorul transilvănean. ”Din păcate, din România încă nu am primit astfel de semnale. Am primit, în schimb, din Statele Unite ale Americii şi din Londra, din Marea Britanie, de la oameni care doresc fie să mă ajute pentru ca proiectul să fie dus mai departe, să fie continuat, fie chiar să brevetăm aceste invenţii, aceste inovaţii pentru industria alimentară”, a adăugat Dan Vodnar.

”Categoric, încerc să dezvolt acest proiect. El a fost finanţat la nivel naţional, dar, din păcate, a fost un grant de doar 10.000 de euro. Sigur că putem să mergem în continuare, dar următorul plan sau următorul proiect la care lucrez în acest moment este un proiect de parteneriat cu câteva state din Europa pentru aceste ambalaje inteligente, ambalaje bioactive şi cu siguranţă că vom face paşi în conti­nuare pe acest drum”.

 

Cele mai citite

Problema pensiilor speciale și numirile în companii de stat, motivele blocării cererii de plată nr. 3 din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat luni, la Antena 3 CNN, că cererea de plată numărul 3 din cadrul Planului Național...

Casian Soare a semnat cu Dinamo, al doilea transfer al iernii pentru „câini”

Dinamo l-a transferat pe Casian Soare, fiind a doua achiziție din această iarnă pentru "câinii roșii". Casian Soare a venit la Dinamo Primul transfer este Alexandru...

Putin îl felicită pe Trump înainte de învestire și spune că este deschis discuțiilor privind Ucraina

Putin a spus că dorește să asigure o pace de lungă durată în Ucraina, mai degrabă decât o încetare scurtă a focului Președintele rus, Vladimir...
Ultima oră
Pe aceeași temă