5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialCluburi de fotbal "agatate" politic

Cluburi de fotbal „agatate” politic

Imaginea cluburilor de fotbal poate fi capitalizata usor in voturi la viitoarele alegeri. Tocmai de aceea cele mai iubite echipe din Cluj au devenit adevarate obiective politice pentru partidele locale. In fond, este vorba de repetarea la o scara mai mica a modelului brevetat de Gigi Becali, care a transformat „Steaua” Bucuresti intr-o sectie sportiva a Partidului Noua Generatie.
Prada cea mai usoara este reprezentata de „Universitatea” Cluj. In conditiile in care Consiliul Local este actionarul majoritar al acestei grupari, oamenii de afaceri implicati politic au gasit noi metode ca sa isi mareasca numarul de actiuni. In loc sa incheie contracte de publicitate cu echipa de fotbal, care sa promoveze imaginea firmelor ce ofera finantare, oamenii de afaceri organizeaza majorari de capital.
In urma unor astfel de operatiuni, Consiliul Local s-a trezit ca a pierdut o treime din capitalul social al clubului. De la peste 90 la suta din actiuni, pachetul detinut de CL din titlurile „Universitatea” a coborat la doar cu putin peste 65 la suta, fara ca macar alesii locali sa afle despre maririle succesive de capital.
Consilierii au luat la cunostinta reducerea semnificativa a pachetului de actiuni abia la ultima sedinta a anului trecut.

Firma de casa a PSD vrea „U” Cluj

Beneficiarul principal al acestei afaceri este patronul firmei „Ben&Ben” SRL, Ioan Bene. Omul de afaceri, care a devenit actionar la „Universitatea” Cluj, este unul dintre apropiatii fostului vicepremier Ioan Rus, liderul PSD Cluj. Echipa a mai fost folosita pe post de campanie electorala in anul 2004, cand, cu putin timp inainte de alegerile locale, liderii PSD au aprobat inceperea lucrarilor de reparare a stadionului. Numai ca dupa ce social-democratii au pierdut alegerile, lucrarile au fost oprite.
In prezent, clubul de fotbal este la coalitiei PNL-PD-UDMR, care controleaza deopotriva Consiliul Local, ce detine pachetul majoritar de actiuni al echipei, cat si Consiliul Judetean, care detine stadionul pe care isi disputa partidele „Universitatea” Cluj. Echipa este cu atat mai atractiva cu cat se pregateste sa promoveze in Liga I. Cu toate interesele care se invart in jurul ei, „Universitatea” ramane o echipa saraca.

PLD simpatizeaza cu CFR

Pe de alta parte, echipa de fotbal CFR Cluj, una dintre candidatele la Liga Campionilor, este ravnita in special de partidele de dreapta. Daca presedintele PNL Cluj-Napoca, viceprimarul Adrian Popa, este un suporter infocat al clubului, PLD pare sa fi luat un avans decisiv.
Presedintele organizatiei judetene a liberal-democratilor, Tudor Oniga, este deja membru al Consiliului de Administratie al clubului.

Cele mai citite

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

Rusia acuză Occidentul de amestec în alegerile din Republica Moldova și respinge acuzațiile ce i se aduc

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă