12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialClubul poluarii globale

Clubul poluarii globale

Delegatii din 16 cele mai poluatoare tari ale lumii s-au reunit ieri la Washington pentru o conferinta privind incalzirea globala convocata de presedintele american George W. Bush.


Discutiile, prezidate de secretarul
de stat american Condoleezza Rice, se concentreaza asupra convenirii unor obiective globale pe termen lung, precum si asupra "definirii unor strategii si obiective nationale" pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Pe langa cele 16 state responsabile pentru 90% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, – la conferinta participa si reprezentanti ai Uniunii Europene si ai Conventiei-cadru a ONU asupra schimbarilor climatice.
Pentru administratia Bush, miza reuniunii consta in a-i convinge pe ceilalti poluatori majori, in special China si India, sa accepte sa isi reduca emisiile de gaze inainte de expirarea Protocolului de la Kyoto, in 2012 si astfel sa imparta cu acestea costurile. Pentru acelasi motiv, presedintele american a fost criticat de mai multi diplomati, care vad in incercarea americana o tentativa de a ocoli ONU si de obtine un acord mai curand pe baza angajamentelor asumate voluntar decat in temeiul unor prevederi constrangatoare fixate de Natiunile Unite.
Pe de alta parte, SUA nu au ratificat precedentul document constrangator – Protocolul de la Kyoto – si au solicitat Chinei si Indiei sa isi reduca la randul lor cota de emisii. In aceste conditii, SUA incearca o alta abordare care poate avea mai mult succes.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă