Clienţii care au dat în judecată Volksbank s-au întâlnit din nou cu reprezentanţii băncii pentru a încerca o conciliere, dar au decis să continue procesele, cel mai apropiat termen fiind vineri, 10 decembrie, când se va discuta cererea pentru suspendarea totală a plăţii ratelor, anunţă Mediafax.
„Vineri va avea loc la tribunalul Bucureşti al doilea termen de judecată al procesului grupului de clienţi împotriva Volksbank pentru suspendarea totală a plăţii ratelor”, se arată într-un comunicat transmis de grupul clienţilor nemulţumiţi ai băncii.
Peste 1.000 de clienţi ai Volksbank au depus, în luna noiembrie, la Tribunalul Bucureşti două cereri de chemare în judecată a băncii, una privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, şi o a doua pentru suspendarea plăţii ratelor la împrumuturi până la momentul soluţionării litigiului. Primul termen de judecată pentru procesul de fond a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, iar pentru cererile de ordonanţă preşedinţială prima înfăţişare a avut loc la 26 noiembrie 2010.
„La primul termen s-a acordat o amânare de două săptămâni pentru a permite clienţilor reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii să depună noi dovezi privind practicile băncii. De asemenea, Volksbank a cerut o întâlnire directă cu clienţii, pentru a le prezenta propuneri şi a ajunge la o posibilă conciliere”, se mai spune în comunicat.
Clienţii nemulţumiţi s-au întâlnit la data de 2 decembrie cu reprezentanţii Volksbank şi susţin că oficialii bănci au avut un mandat limitat care se referea la câteva clauze din contracte, pe care instituţia anunţase de mult că le va elimina.
„Discuţiile cu grupul de clienţi nu au adus niciun rezultat notabil, banca neputând pune la dispoziţia clienţilor propuneri concrete”, au afirmat clienţii instituţiei de credit.
Grupul de clienţi Volksbank a decis, în luna noiembrie, introducerea acţiunii în justiţie în vederea constatării caracterului abuziv pentru un număr de 25 de clauze. Acţiunea nu se limitează la clauzele introduse de SC Volksbank România prin actele adiţionale emise în aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute în vedere, în principal, clauzele contractuale existente anterior în convenţiile de credit.
În ultimele luni tot mai mulţi clienţi nemulţumiţi de clauzele din contractele încheiate cu bănci s-au organizat pe yahoo în cadrul unor grupuri pentru a discuta despre problemele întâmpinate şi despre implementarea noilor reglementări din domeniul financiar introduse prin OUG 50 privind creditele populaţiei. Primul grup a fost format de clienţii Volksbank, ulterior fiind create grupuri împotriva clauzelor introduse de mai multe bănci.
Acesta nu este primul proces colectiv împotriva unei bănci din România. Avocaţii a circa 360 de clienţi BCR au depus, la finele lunii octombrie, actele pentru declanşarea un proces colectiv, dar cererea lor privind suspendarea plăţii ratelor la creditele contractate până la pronunţarea unei sentinţe defitive a fost respinsă la jumătatea lunii noiembrie, întrucât judecătorii Tribunalului Bucureşti au considerat-o nefondată.