14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialClientelismul politic, la modă în Galaţi

Clientelismul politic, la modă în Galaţi

După alegeri, partidele îşi trimit oamenii la primărie, cu dosare şi CV-uri, pentru a fi angajaţi în funcţii-cheie.

 

Noul primar al Galaţiului, Marius Stan, este exas­perat de presiunile care se fac asupra sa pentru a angaja oameni din clientelele politice ale diferitelor partide.

În cadrul unei conferinţe de presă, el a adresat un mesaj dur la adresa politicienilor care conduc Galaţiul şi cărora le-a transmis public că toate aceste încercări sunt sortite eşecului.

„Nu răspund şi nu voi răspunde la nici un ordin, indiferent din ce partid vine, indiferent cum îl cheamă şi ce funcţie deţine în partid sau la minister. Să nu-mi mai trimită oameni cu dosare sau cu CV-uri, oameni care sunt membri de partid, ca să îi angajez. Vor fi angajaţi cei care merită. Aşa au făcut ani la rând şi de aceea Primăria este înţesată de astfel de oameni. Nu sunt nici penelist, nici pesedist şi nici pecist, sunt primarul Galaţiului!”, a spus Marius Stan.

Cine este vizat

Cum Stan e membru PNL şi a fost ales primar de pe listele USL, primii vizaţi de avertismentul său sunt liderii organizaţiilor gălăţene ale PSD, PNL şi PC.

Mai mult de atât, expresia „indiferent cum îl cheamă şi ce funcţie deţine în partid sau la minister” îi vizează pe doi vicepreşedinţi la nivel naţional ai PNL şi PSD, respectiv pe Victor Paul Dobre şi pe Dan Nica. Victor Dobre, care este şi preşedintele PNL Galaţi, a fost până de curând ministru al Administraţiei, iar preşedintele PSD Galaţi, Dan  Nica, este şi în prezent ministru al Comunicaţiilor.

Singurul care a răspuns acuzaţiilor este liderul liberal Victor Dobre: „Nu am trimis nici un om cu dosar sau CV la primărie, iar cu telefoanele, în ultimul timp am avut aşa o experienţă cu telefoanele, ca să zic aşa…”, a spus Dobre, făcând aluzie la stenogramele care au stat la baza demiterii sale de la conducerea Ministerului Administraţiei.

„În nici un caz nu aş interveni pentru angajarea cuiva la primărie. Primarul şi Consiliul Municipal sunt reponsabili pentru ce se întâmplă la primărie, ştiu că-s multe probleme dificile de depăşit acolo, nu ştiu de unde este iritarea primarului, dar pot să o înţeleg!”, a mai adăugat liderul liberalilor gălăţeni. 

Greu de urnit, clientelismul protejat de lege

Primarului Galaţiului îi va fi greu să elimine altă ipostază a clientelismului politic, impusă şi protejată prin lege. Este vorba de practica devenită tradiţională ca partidele politice să-şi desemneze reprezentanţi în consiliile de administraţie (CA) ale regiilor locale, formate din câte 7 sau 9 membri, toţi numiţi în baza algoritmului politic care este negociat de şefii de organizaţii. Primarul spune că va încerca să obţină în fiecare CA o majoritate a tehnocraţilor numiţi de primărie: „Din nefericire se va perpetua această situaţie, dar voi încerca ca primăria să aibă o majoritate în toate consiliile de administraţie ale societăţilor pe care le avem”, a declarat Marius Stan.

Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă