După alegeri, partidele îşi trimit oamenii la primărie, cu dosare şi CV-uri, pentru a fi angajaţi în funcţii-cheie.
Noul primar al Galaţiului, Marius Stan, este exasperat de presiunile care se fac asupra sa pentru a angaja oameni din clientelele politice ale diferitelor partide.
În cadrul unei conferinţe de presă, el a adresat un mesaj dur la adresa politicienilor care conduc Galaţiul şi cărora le-a transmis public că toate aceste încercări sunt sortite eşecului.
„Nu răspund şi nu voi răspunde la nici un ordin, indiferent din ce partid vine, indiferent cum îl cheamă şi ce funcţie deţine în partid sau la minister. Să nu-mi mai trimită oameni cu dosare sau cu CV-uri, oameni care sunt membri de partid, ca să îi angajez. Vor fi angajaţi cei care merită. Aşa au făcut ani la rând şi de aceea Primăria este înţesată de astfel de oameni. Nu sunt nici penelist, nici pesedist şi nici pecist, sunt primarul Galaţiului!”, a spus Marius Stan.
Cine este vizat
Cum Stan e membru PNL şi a fost ales primar de pe listele USL, primii vizaţi de avertismentul său sunt liderii organizaţiilor gălăţene ale PSD, PNL şi PC.
Mai mult de atât, expresia „indiferent cum îl cheamă şi ce funcţie deţine în partid sau la minister” îi vizează pe doi vicepreşedinţi la nivel naţional ai PNL şi PSD, respectiv pe Victor Paul Dobre şi pe Dan Nica. Victor Dobre, care este şi preşedintele PNL Galaţi, a fost până de curând ministru al Administraţiei, iar preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica, este şi în prezent ministru al Comunicaţiilor.
Singurul care a răspuns acuzaţiilor este liderul liberal Victor Dobre: „Nu am trimis nici un om cu dosar sau CV la primărie, iar cu telefoanele, în ultimul timp am avut aşa o experienţă cu telefoanele, ca să zic aşa…”, a spus Dobre, făcând aluzie la stenogramele care au stat la baza demiterii sale de la conducerea Ministerului Administraţiei.
„În nici un caz nu aş interveni pentru angajarea cuiva la primărie. Primarul şi Consiliul Municipal sunt reponsabili pentru ce se întâmplă la primărie, ştiu că-s multe probleme dificile de depăşit acolo, nu ştiu de unde este iritarea primarului, dar pot să o înţeleg!”, a mai adăugat liderul liberalilor gălăţeni.
Greu de urnit, clientelismul protejat de lege
Primarului Galaţiului îi va fi greu să elimine altă ipostază a clientelismului politic, impusă şi protejată prin lege. Este vorba de practica devenită tradiţională ca partidele politice să-şi desemneze reprezentanţi în consiliile de administraţie (CA) ale regiilor locale, formate din câte 7 sau 9 membri, toţi numiţi în baza algoritmului politic care este negociat de şefii de organizaţii. Primarul spune că va încerca să obţină în fiecare CA o majoritate a tehnocraţilor numiţi de primărie: „Din nefericire se va perpetua această situaţie, dar voi încerca ca primăria să aibă o majoritate în toate consiliile de administraţie ale societăţilor pe care le avem”, a declarat Marius Stan.