4.3 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialClauzele de aur ale "baietilor destepti"

Clauzele de aur ale „baietilor destepti”

Contractul de furnizare a energiei electrice pentru societatea condusa de Dan Voiculescu este, de departe, cel mai avantajos dintre contractele cunoscute drept "ale baietilor destepti", sustin specialisti in domeniul energetic. "Grivco" SA, firma in care Dan Voiculescu detinea 76,5% (pana la 1 iunie 2006, cand a cesionat actiunile catre cele doua fiice), a cumparat ieftin de la Rovinari numai energie produsa in zilele lucratoare, cand cererea este foarte mare, iar pretul – aproape dublu fata de cel al energiei produse noaptea. Firma lui Voiculescu nu s-a "atins" de energia produsa noaptea ori in weekend, aceasta nefiind "cautata" de consumatori, deci mult mai greu de vandut.

Contractul incheiat de firma "Grivco" SA cu Complexul Energetic Rovinari SA contine clauze care avantajeaza, practic, in totalitate firma presedintelui Partidului Conservator, ne-au declarat specialisti in domeniul energetic. Principalul argument invocat de acestia este clauza potrivit careia firma mogulului Dan Voiculescu nu cumpara decat energie produsa in cursul saptamanii, de luni pana vineri, intre orele 07.00 si 23.00. Taman cand cererea este uriasa si pretul pe masura – chiar dublu decat cel de noapte. Beneficiul este urias – spun specialistii – si, pe deasupra, profitul este maximizat si prin neasumarea pierderii statului, inevitabila la energia produsa noaptea.
Explicatia este simpla. Varfurile de consum se inregistreaza dupa ora 07.00, in jurul orei 15.00 si seara, spre ora 23.00. Dupa ora 23.00, scade consumul. Daca scade consumul, atunci evident ca si pretul energiei scade dramatic. Noaptea, sistemul energetic ramane incarcat. Ca atare, dispecerul este obligat sa inchida o serie de capacitati de productie, pentru a mentine raportul productie-consum. Opririle si pornirile costa miliarde de lei.

Pierderi de miliarde, platite numai de stat

Permitandu-i sa cumpere numai energie de zi la pret de chilipir, conducerea Complexului Energe-tic Rovinari SA a protejat, practic, interesele companiei private, in detrimentul statului si al celorlalti producatori de energie.
"In momentul in care se descarca grupul (de 315-330 MW) cu 50 MW, creste costul de productie a energiei. Daca se ajunge la 200 MW, costul de producere este deja cu 40-50% mai mare. Deja din acest moment se poate pune problema inchiderii capacitatii. Or, inchiderea si repornirea unui grup la Rovinari costa cam 1-1,2 miliarde de lei vechi, suma din care Grivco nu suporta nici un ban. Este si acesta un profit, din neasumarea pierderii", ne-au declarat sursele. Repornirea unui grup inchis dureaza aproape 8 ore, pana cand acesta ajunge la stare functionala. Pana atunci, toata caldura este evacuata exclusiv in atmosfera, pana la aducerea la parametrul minim de temperatura, iar operatiunea in sine este un factor important de poluare, ne-au precizat aceleasi surse.

Pentru "Grivco", tot ce e mai bun

"Vanzatorul isi va indeplini obligatia de a vinde energia con-tractata prin producerea de catre oricare dintre capacitatile proprii." si aceasta clauza reprezinta – spun specialistii – un avantaj consistent creat firmei lui Dan Voiculescu. Practic, sustin aceiasi specialisti, clauza obliga centrala de la Rovinari sa furnizeze curent, chiar daca producatorul trebuie sa puna la treaba grupuri energetice cu randament mai scazut.
O alta clauza favorizanta din contract este posibilitatea "Grivco" de a sista achizitia de energie pentru o perioada de doua pana la sase luni, fara acordul societatii Rovinari, cu posibilitatea de a se reintoarce, dupa aceasta perioada, in aceeasi calitate de "client privilegiat". In acest mod, in cazul in care "Grivco" ar fi pierdut un client important, precum "Electrica" ori "Metrorex", putea suspenda contractul contra unei compensatii modeste, de 5% din valoarea contractului. Pe de alta parte, SC "Rovinari" nu putea suspenda livrarea energiei decat cu acordul "Grivco".
Conditiile de plata au evoluat in aceeasi directie cu celelalte clauze contractuale. Potrivit contractului, "Grivco" trebuia sa plateasca energia astfel: 50% pana la jumatatea lunii, restul (regularizarea) urmand a fi platit, cel mai tarziu, la jumatatea lunii urmatoare celei in care i-a fost livrat curentul. Mai mult, termenul de plata a regularizarii a fost potential indepartat: de la "10 zile calendaristice de la data emiterii facturilor", cum era initial trecut in contract, la "10 zile calendaristice de la data trimiterii prin fax a facturilor".

Milioane de euro din plimbare de hartii

Contractele de energie pentru firmele "baietilor destepti" au fost atribuite, in anii 2004-2006, de termocentralele Turceni si Rovinari, prin incredintare directa, adica prin negocieri bilaterale. Multe dintre aceste firme nu au facut altceva decat sa revanda energia cumparata de la Turceni sau Ro-vinari catre "Electrica", la sume cu mult mai mari, chiar si cu 50%, castigand milioane de euro din simpla manipulare a unor hartii. "Grivco" a cumparat energia "de zi" cu 1,19 milioane lei vechi/MWh, pret mai mic chiar si decat costul de productie, de 1,25 milioane lei vechi/MWh, cum este mentionat in raportul Corpului de Control al Ministerului Economiei. Contrac-tul a fost amendat cu patru acte aditionale, toate pentru ajustari in general in favoarea lui "Grivco". Exceptie face actul aditional nr. 4, din data de 23 iunie 2006, care scumpeste megawattul la 1,31 milioane lei vechi. "Grivco" pastreaza insa toate privilegiile, inclusiv cel al orarului de aprovizionare, de "varf de sarcina".

Cele mai citite

Călin Georgescu vrea evaluarea scutului antirachetă de la Deveselu

Candidatul pro-rus Călin Georgescu a spus, marți, într-un interviu televizat, că scutul anti-rachetă de la Deveselu, construit de SUA, "va fi evaluat", transmite Antena...

China interzice livrarea către SUA a unor materiale sau minerale folosite pentru fabricarea procesoarelor

China interzice livrarea către SUA a unor minerale sau materiale utilizate în fabricarea procesoarelor, într-o decizie care oglindeşte politica americană de control a exporturilor,...

Prima întâlnire PSD-PNL-USR-UDMR pentru viitoarea guvernare va avea loc miercuri. Csoma Botond: Să găsim un numitor comun

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, afirmă că miercuri va avea loc prima discuţie PSD-PNL-USR-UDMR pentru o viitoare guvernare, el arătând că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă