Din anul școlar 2016 -2017, toți elevii claselor a XI-a și a XII-a vor beneficia de manuale gratuite, așa cum este stipulat în Legea Educației 1/2011.
Ca de obicei, însă – nu ne mai miră nimic, aceste manuale nu vor ajunge la clase odată cu începerea anului școlar, pe 12 septembrie, ci cu întârzieri remarcabile. Cât vor dura aceste întârzieri nu știe nimeni să spună, deoarece ele depind de momentul în care editurile care se ocupă de aceste manuale vor încheia contracte individuale cu Ministerul Învățământului. Cristian Greșanu, președintele Uniunii Editorilor în România, care grupează editurile educaționale, a declarat pentru „România liberă” că, în cel mai bun caz, dacă s-ar încheia contractele undeva în jurul datei de 5 august, ar fi necesar cam două luni până când manualele ar ajunge în școli. Asta în cazul fericit și doar pentru editurile care urmează să facă un număr mic de exemplare.
Vorbim despre trei milioane și jumătate de exemplare necesare în acest an școlar, în condițiile în care aducerea hârtiei din străinătate durează două săptămâni, tipărirea la fel și apoi urmează distribuția în țară.
De ce s-a ajuns din nou în acest impas? Greșanu spune că editorii au avut din mai până acum zece întâlniri cu ministerul, în condițiile în care secretarul de stat Monica Anisie s-a implicat în mod activ în aceste negocieri. Din păcate, au apărut și timpi morți generați de schimbarea ministrului, apoi a celei de-a doua comisii de negociere, dar a existat și un impas în negocieri, în condițiile în care prețul mediu oferit de minister per manual este de aproximativ șase lei.