6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialClase de liceu ramase goale

Clase de liceu ramase goale

Absolventii clasei a VIII-a care au promovat testarile nationale sunt obligati ca, in perioada 19-28 iulie, sa se inscrie la liceele sau scolile de arte si meserii la care au fost declarati admisi. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, inspector Victoria Dorobantiu, dosarele de inscriere trebuie sa cuprinda o serie de acte precum: cerere de inscriere, certificatul de nastere in copie legalizata, adeverinta din care sa reiasa ca a promovat testele nationale, insotita de notele obtinute la fiecare proba, precum si media generala obtinuta la testele nationale, foaia matricola pentru clasele V-VIII, precum si media generala obtinuta si fisa medicala.
Candidatii care nu isi depun dosarele de inscriere in perioada mentionata se considera retrasi, iar locurile corespunzatoare sunt declarate neocupate si vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de catre Comisia Judeteana de Admitere. Acesti candidati vor fi repartizati de comisie pe locurile ramase libere dupa rezolvarea cazurilor speciale.
Incepand de azi si pana pe data de 23 iulie se desfasoara cea de-a doua etapa a repartizarilor computerizate. Inscrierea se va face pe locurile ramase libere in urma primei etape a repartizarilor computerizate. Astfel, in invatamantul vocational au ramas disponibile 87 de locuri, in invatamantul traditional (licee teoretice si grupuri scolare) – 415 locuri au ramas neocupate si alte 3.533 de locuri au ramas disponibile in scolile de arte si meserii.
Conform statisticilor intocmite de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, printre unitatile de invatamant unde au ramas locuri libere se numara si Colegiul „Kemal Ataturk” din Medgidia – cu 47 de locuri disponibile, Liceul de Arta – 9 locuri, Seminarul Teologic – 28 de locuri. Repartizarea computerizata din cadrul celei de-a doua etape de admitere are loc pe data de 26 iulie.

Elevii de etnie rroma au renuntat

Cele mai multe locuri ramase neocupate au fost cele destinate absolventilor clasei a VIII-a de etnie rroma. Astfel, din cele 110 locuri speciale pentru liceu, au fost ocupate doar 19, iar la scolile de arte si meserii toate cele 46 de locuri au ramas libere. Toate aceste locuri urmeaza sa fie ocupate in cea de-a doua etapa a repartizarilor computerizate.
Aproximativ 80% din elevii care au trecut de testele nationale au fost repartizati la una dintre primele trei optiuni, in ordinea mediilor. Din acestia, mai mult de jumatate au reusit sa intre la liceul situat ca prima optiune pe listele lor.
Conform declaratiilor reprezentantilor ISJ Constanta, prima medie de admitere a fost 9.98, iar ultima 5.62. Din cauza faptului ca nu a trecut ca optiuni mai multe institutii de invatamant, un elev a ramas nerepartizat, avand media generala peste 8.00.

Concurenta acerba la „Mircea cel Batran”

Ultima medie cu care cei care au promovat testele nationale au putut ocupa un loc la Colegiul National „Mircea cel Batran” a fost 9.59 – la specializarea Matematica-informatica, iar la „George Calinescu”, la aceeasi specializare, ultima medie a fost 9.53.
Conform declaratiilor reprezentantilor ISJ Constanta, au existat si nemultumiri din cauza faptului ca foarte multi elevi constanteni au fost repartizati in unitatile de invatamant din judet, fiind foarte departe de casa. In acest sens, ISJ va forma, la inceputul lunii august, o echipa speciala care se va ocupa de rezolvarea acestor cazuri. Sunt considerate speciale si primeaza in aprobarea cererilor de transfer cazurile gemenilor. Daca acestia au intrat la licee diferite, cel cu media mai mare il poate „trage” si pe celalalt. De asemenea, cazuri speciale sunt si elevii care sufera de anumite afectiuni. Conform declaratiilor inspectorului general prof. Dima Zainea, acestia trebuie sa aiba adeverinta din partea unei comisii medicale care sa constate ca cel mai bine pentru elev ar fi sa studieze intr-o unitate aproape de casa. Cererea se aproba numai in cazul in care media elevului este mai mare sau egala cu ultima medie din clasa in care doreste sa se transfere.
Prima repartizare computerizata a elevilor care au trecut cu brio de testele nationale a lasat si clase incomplete. Spre exemplu, la Grupul Scolar Cobadin exista o clasa in care 21 de locuri sunt libere. Acest lucru inseamna ca acea clasa este formata, in prezent, doar din 7 elevi. La Grupul Industrial de Marina Constanta o clasa are doar 10 elevi. Conform inspectorului Dima Zainea, daca aceste clase nu se completeaza nici dupa cea de-a doua etapa computerizata, elevii vor trebui sa se orienteze spre alte clase. Acest lucru atrage dupa sine si desfiintarea unor catedre si creeaza probleme in ceea ce priveste organizarea normelor didactice.

Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă