5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialClasa pregătitoare la şcoală. Ce probleme îşi pun părinţii

Clasa pregătitoare la şcoală. Ce probleme îşi pun părinţii

Copiii născuţi în 2005 sunt ultima generaţie admisă în învăţământul primar fără să fi trecut prin clasa pregătitoare, care devine obligatorie din anul şcolar 2012-2013. Unii părinţi se tem că nu există infrastructura adecvată, iar o parte din elevi vor ajunge prea târziu în clasa I.

Copiii vor urma clasa pregătitoare la grădiniţă sau în şcoli, ambele tipuri de unităţi având posibilitatea să organizeze această formă de învăţământ, începând de la toamnă.

Cei născuţi începând cu 2006 nu vor putea fi admişi în clasa I, dacă nu vor urma înainte de aceasta anul pregătitor.

Deocamdată nu se cunoaşte exact ce vor învăţa copiii la clasa pregătitoare pentru că încă nu a fost făcut public conţinutul curriculei. „Va avea elemente care ţin de învăţământul primar şi de cel preşcolar. Copii vor primi noţiuni de limbă şi comunicare, cunoştinţe despre natură şi altele. Probabil în cursul acestei luni se va publica curricula”, a declarat Liliana Preoteasa, director la Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Problema vârstei

Pentru copiii născuţi în intervalul 1 septembrie 2006 – 31 decembrie 2006 părinţii vor putea opta dacă prelungesc încă un an grupa mare sau dacă cei mici merg în grupa pregătitoare.

În cazul în care copiii născuţi în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie rămân încă un an în grupa mare, în anul şcolar 2013-2014 vor intra în clasa pregătitoare.

„Unii părinţi nu sunt de acord să-i dea la şcoală pe copii la vârste înaintate, de exemplu la şapte ani şi şapte luni. Consideră că este cu atât mai bine cu cât copilul merge la şcoală mai devreme. Înainte grupa mare ţinea loc de clasa pregătitoare. În ţări ca Germania şi Franţa, copii încep şcoala la 6 ani, dar există şi alte state în care sistemul de învăţământ îi acceptă pe copii de la 4 ani”, a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei Profesionale pentru Educaţie şi Cercatre EDU CER.  

Printre părinţi, părerile sunt împărţite. Unii s-ar bucura să-şi dea micuţii mai devreme la şcoală, iar alţii ar vrea să-i lase să mai copilărească. „Ar fi bine să poată merge de la şase ani la şcoală, să nu piardă timpul cu clasa pregătitoare. Dacă vrea să urmeze apoi o facultate care durează cinci ani, va termina oricum la o vârstă mai înaintată, ceea ce nu cred că e în avantajul său”, a declarat Simona Prelipceanu, mama unui copil de cinci ani.

Pe de altă parte, alţi părinţi ar dori să le lase copiilor mai mult timp înainte de a trece la învăţat. „Oricum va avea mulţi ani de învăţat în faţă. Mai bine să-şi trăiască acum copilăria, să aibă timp să se joace. Nu cred că e vreo problemă dacă va merge la şcoală peste vârsta de şapte ani”, a afirmat Elena Precup, mama unui copil aflat la grădiniţă.

Dotări insuficiente

Ca la orice început, şi acum se pune problema dacă vor exista spaţii suficiente pentru organizarea grupei pregătitoare şi dacă vor fi dotarea necesară şi personal special instruit pentru pregătirea celor mici.

„Singura problemă e că nu credem că şcolile sunt pregătite să preia clasa I şi clasa pregătitoare, mai ales la oraşe. Şcolile bune sunt căutate şi nu au spaţii suficiente. Mai e vorba şi de infrastructură – bănci, scaune, material didactic etc. Mai sunt probleme cu programa şcolară şi resursa umană. Noi am făcut obiecţiuni la Legea Educaţiei, dar nu au fost luate în seamă”, a declarat Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Asupra problemelor legate de curriculă şi personal atrage atenţia şi Ştefan Vlaston: „Ar trebui să fie un control mai riguros şi să nu mai fie situaţii în care să nu se urmeze o curriculă specială, iar unele educatoare doar să păzească copiii. Acum vor exista profesori de învăţământ primar care vor preda la clasele pregătitoare”.

Cele mai citite

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Eldorado Gold își vinde participația majoritară la Deva Gold: Licența pentru Certej, în centrul unei noi etape

Compania canadiană Eldorado Gold a anunțat vânzarea participației sale majoritare de 80,5% în Deva Gold, titulara licenței pentru exploatarea aurului, argintului și andezitului industrial...
Ultima oră
Pe aceeași temă